Sci Tech, Nauka

Najbolji prijatelj i "eliksir života": Psi se sve više koriste u otkrivanju bolesti kod ljudi

Istraživanja sve više ukazuju na činjenicu da psi mogu prepoznati različita stanja poput malarije, nekih vrsta raka pa čak i moždani udar kod ljudi, i to u tako ranim fazama kada oboljeli još uvijek ne pokazuju simptome. A to čine radeći ono što im najbolje ide: njuškajući.

Znanstvenici otkrili nedostatak ključnog proteina SV2A kod osoba koje boluju od shizofrenije

Manjak proteina bio je posebno vidljiv na prednjim dijelovima mozga, poput regija koje su uključene u funkcije planiranja. Nije stoga slučajnost da se ljudi sa shizofrenijom često pate sa zadacima koji uključuju planiranje i pamćenje.

Pronađen fosil jedne od prvih vrsta škorpiona koje su živjele na kopnu

Škorpioni su među prvim životinjama koje su prešle na život na kopnu. Kao takav, Parioscorpio venator čuva tajnu što je to životinjama omogućilo prelazak iz mora na kopno. Iako je vodeno stvorenje, Paroscorpio je imao jedinstvenu anatomiju koja mu je omogućila da živi i na kopnu. Smatra se jednim od najranijih organizama koji su disali zrak.

Znanstvenici stvorili prvi "živi stroj" pomoću žabljih stanica i umjetne inteligencije

Znanstvenici su pomoću algoritama razvili organizam koji je stopostotno sačinjen od žabljeg DNK, ali nije žaba.

Kristalna pećina u Meksiku: Najveći kristali na svijetu nastali kroz 500.000 godina

Kristalna pećina otkrivena je tijekom rudarskih radova 2000. godine. Puna je kristala selenita promjera do 1,2 metra i dužine 15 metara.

NASA i Amazon zajedno će proučavati snažne geomagnetske oluje

"Predviđanje velikih oluja i razvoj sustava pravovremene reakcije na ove ekstremne događaje težak je pothvat. Prvo, s obzirom na to koliko su takve oluje rijetke, vrlo je malo povijesnih primjera koji se mogu iskoristiti za treniranje algoritama. To uobičajene pristupe strojnom učenju čini neadekvatnim za predviđanje velikih oluja", napisao je na svom blogu Arun Krishnan, urednik za znanost u Amazonu.

Prosječna tjelesna temperatura Amerikanaca se u posljednjih 100 godina smanjila

Znanstvenici su otkrili da je tjelesna temperatura kod muškaraca rođenih u 21. stoljeću u prosjeku niža za 0.6°C nego kod muškaraca rođenih početkom 19. stoljeća, dok je tjelesna temperatura današnjih žena za 0.03°C niža nego kod žena rođenih 1890-ih.

Bambus: Prirodna alternativa štetnijim materijalima

Upotreba bambusa u građevini, automobilskoj industriji i drugim potencijalnim poljima može eliminirati potrebu za materijalima poput čelika, plastike, ugljičnih vlakana itd. To će zauzvrat drastično smanjiti emisije stakleničkih plinova. Niska cijena bambusa smanjuje ukupne troškove izgradnje i čini je dostupnom svima. Još jedan značajan čimbenik uzgoja bambusa je da se nijedan dio biljke ne baca.

Procvat divljih životinjskih vrsta u evakuiranoj zoni Fukushime; istraživanje

Na više od 267.000 fotografija snimljenih tijekom 120 dana, zabilježena je prisutnost više od 20 životinjskih vrsta. "Naši rezultati nude prve dokaze da su brojne vrste divljih životinja sada u izobilju u cijeloj zoni isključenja u Fukushimi, unatoč prisutnosti radioaktivne kontaminacije", rekao je biolog James Beasley, jedan od autora istraživanja.

Tinejdžer iz New Yorka otkrio novi planet tijekom trećeg dana stažiranja u NASA-i

Planet, koji je dobio ime TOI 1338 b, prvi je planet koji kruži oko dvije zvijezde detektiran pomoću TESS-a. Veći je za 6,9 puta od Zemlje, otprilike veličine Saturna, i doživljava redovne pomrčine zvijezda zbog svog orbitalnog kretanja. Nalazi se oko 1.300 svjetlosnih godina od Zemlje.

Mozak star 2.600 godina vjerojatno su očuvali proteini i uvjeti u jami u kojoj je pronađen; istraživanje

Mozak je pronađen u blatnjavoj jami u britanskom selu Heslington 2008. godine. Kasnijom analizom utvrđeno je da je u pitanju mozak muškarca, star 2.600 godina. Međutim, nije se uspjelo otkriti kako se to dogodilo. Nova analiza mozga na molekularnoj razini pokazala je prisutnost više od 800 proteina, koji su inače izdržljiviji od drugih materijala u mozgu. Znanstvenici vjeruju da su ti proteini, uz vlažne i hladne uvjete u kojima se mozak nalazio, doprinijeli njegovu očuvanju kroz tako dug period.

Chandrayaan-3: Indija planira novu misiju slijetanja na Mjesec do kraja ove godine

U srpnju 2019. godine lansirana je misija Chandrayaan-2. Projekt je išao po planu gotovo do samog kraja; 7. rujna, na dan slijetanja i pred sami kraj, izgubljen je kontakt s letjelicom. Priprema nove misije protiče glatko, a lansiranje se planira za ovu godinu.

Ekstremne nevolje u djetinjstvu povezane s promjenama u strukturi mozga; istraživanje

Ovo istraživanje pokazalo je da je rana institucionalna deprivacija povezana s promjenama u strukturi mozga koje su vidljive u odrasloj dobi, nakon više od 20 godina od napuštanja ustanova. Ovi nalazi pružaju uvjerljive dokaze za tvrdnju da ekstremne nevolje u ranom djetinjstvu mogu dovesti do dugotrajnih promjena u razvoju mozga usprkos kasnijem poboljšanju okoline.

Glazba izaziva 13 glavnih emocija; istraživanje

Otkrića ovog istraživanja mogla bi se primijeniti na psihološke i psihijatrijske terapije osmišljene za poticanje određenih emocija ili bi je mogle iskoristiti usluge za streaming glazbe poput Spotifyja u prilagodbi algoritama kako bi zadovoljile želje svojih korisnika.

Psi obrađuju brojčane količine u sličnoj regiji mozga kao i ljudi; istraživanje

Osnovna osjetljivost na numeričke informacije ne oslanja se na simboličku misao ili trening, a čini se da je široko rasprostranjena u životinjskom carstvu. Većina dosadašnjih istraživanja na ovu temu koja nisu provedena na ljudima, uključivala je intenzivnu obuku subjekata ispitivanja.

Laura Nunez: Astrologija je prevara

Znanstvena ispitivanja nisu uspjela potvrditi niti jednu informaciju predviđenu astrologijom. Horoskopi su pseudoznanost – lažno znanje – i nemaju stvarnu moć opisivanja svemira.