Sci Tech, Nauka

Molekula neurotrofin-3 može ublažiti anksiozna stanja, pokazalo istraživanje na rezus makaki majmunima

"Tek smo na početku. Neurotrofin-3 je prva molekula čiju smo uzročnu povezanost s anksioznošću uspjeli pokazati kod primata koji nisu ljudi. To je samo jedna od mnogih potencijalnih molekula koje bi mogle imati utjecaj na anksiozna stanja i poremećaje. Moglo bi biti i na stotine ili tisuće drugih molekula", objasnio je Andrew Fox, voditelj istraživanja.

Utječe li redoslijed rađanja na razvoj ličnosti?

Novija istraživanja uglavnom pokazuju da je riječ o pretjerivanju.

Arheolozi na području Mongolije pronašli kameni alat star 45.000 godina

Iskopine ukazuju na to da su ljudi putovali euroazijskim stepama čak 10.000 godina ranije nego što se mislilo.

Žene i muškarci podjednako su dobri u multitaskingu

Neki su u multitaskingu bolji, neki manje dobri. No to nema veze sa spolom: Naučnici u svojim ispitivanjima nisu mogli utvrditi razliku među polovima.

Učinkovitost VR tehnologije u ublažavanju bolova; istraživanje

Budući da se rješavanje problema s kroničnim bolovima tradicionalno temelji na farmaceutskim lijekovima - od kojih mnogi mogu izazvati ovisnost - ovi rezultati sugeriraju da VR može biti sigurno, učinkovito rješenje bez lijekova za liječenje određenih vrsta boli.

Novi Zeland: Pronađeni fosilni ostaci pingvina koji je mogao dostići prosječnu ljudsku visinu

U odnosu na današnje pingvine, Crossvallia waiparensis je divovska vrsta, no ona ipak nije među najvećim pingvinima iz ovog razdoblja.

Restrikcija glukoze mogla bi biti korisna protiv karcinoma pločastih stanica, pokazalo istraživanje na miševima

"Naši rezultati sugeriraju da bi ovaj pristup mogao biti koristan isključivo za karcinom pločastih stanica. Ne možemo ga generalizirati na sve tipove raka", rekao je voditelj istraživanja Jung-Whan Kim.

AI sustav točnošću nadmašio patologe u razlikovanju atipije stanica od duktalnog karcinoma dojke

Sustav je nadmašio liječnike u jednom posebno teškom dijagnostičkom području; razlikovanje DCIS-a od atipije dojke. Ovo je područje najveći izazov u dijagnostici karcinoma dojke. Sustav je pokazao točnost od 0.88-0.89 poena, dok su se rezultati patologa kretali oko 0.70 poena.

Znanstvenici pretvorili stanice raka dojke u masne stanice tijekom pretkliničkog istraživanja na miševima

Važno je naglasiti da je istraživanje još uvijek u pretkliničkoj fazi. Međutim, ovaj tim znanstvenika nada se da će doći do faze kliničkih ispitivanja, budući da koriste lijekove koje odobrava FDA, ali i zbog toga što su u pitanju bile stanice ljudskog raka. U međuvremenu tim istražuje mogućnost djelovanja ove terapije u kombinaciji s kemoterapijom i mogućnost iskorištavanja sličnog pristupa za druge vrste karcinoma.

Perzeidi 2019: Vrhunac meteorske kiše očekuje se večeras

Ove godine se vrhunac Perzeida očekuje od ponoći do 5 sati ujutro.

Alzheimerova bolest: Povoljan utjecaj redovite umjerene tjelovježbe na ublažavanje biomarkera bolesti

Tri istraživanja ispitivala su različite rizične faktore za Alzheimerovu bolest i njihov učinak na biomarkere ove bolesti. Sva tri su došla do sličnih rezultata - kod fizički aktivnijih pojedinaca razina biomarkera je bila manja.

Jason Stanley: Kako funkcioniše fašizam

Autor je profesor filozofije na Jejlu (Yale University). Napisao je 5 knjiga, član je upravnog odbora Inicijative za zatvorsku politiku (Prison Policy Initiative), piše za New York Times, The Washington Post, Boston Review, The Chronicle of Higher Education i Project Syndicate.

Organoidi kao budućnost proučavanja bolesti: Jetra stvorena od matičnih stanica

Iako je riječ o sustavu s mnogo nesavršenosti, koji je još uvijek na samom početku proučavanja i koji je još uvijek daleko od provedive kliničke primjene, on zaista mnogo obećava kada su u pitanju buduća istraživanja velikog broja bolesti.

NASA objavila nove fotografije Jupitera koje je snimio teleskop Hubble

Ova Hubbleova fotografija nastala je u okviru NASA-inog programa OPAL (Outer Planets Atmospheres Legacy), čiji je cilj steći bolji uvid u druge planete kako bi se vidjele promjene u njihovim olujama, vjetrovima i oblacima.

Plejotropija: Definicija i primjeri

Proučavanje plejotropskih gena je jako važno u genetici zato što ono poboljšava naše razumijevanje toga na koji su način određene osobine povezane s genetskim oboljenjima.

Pronađene veće količine naslaga leda na polovima Merkura i Mjeseca

Ovu svemirsku misiju vodili su NASA-ini programi LRO i MESSENGER.