Sci Tech, Tehnologija

54% Facebook oglasa protiv cijepljenja financiraju samo dvije organizacije

Znanstvenici sa Sveučilišta George Washington, Sveučilišta Johns Hopkins i Sveučilišta u Marylandu su analizirali više od 500 oglasa postavljenih u razdoblju od prosinca 2018. godine do veljače 2019. godine, kada je Facebook ponovno ažurirao svoja pravila povezana s cjepivima. Od analiziranih oglasa, 163 su bila za cjepivo, a 145 njih promiče navodne štete zbog cijepljenja. Pozitivni stavovi i poruke o vakcinama stigle su od 83 različite organizacije u svijetu, dok je 54% negativnih stavova i poruka o vakcinama financirala samo dva kupca – The World Mercury Project, organizacije koju vodi Robert F. Kennedy Jr., i Stop Mandatory Vaccinations, organizacije koju vodi Larry Cook

Internet kao "moralno ljudsko pravo"; istraživanje

"Pristup internetu nije luksuz, nego zapravo moralno ljudsko pravo i svatko bi trebao imati necenzuriran pristup ovom globalnom mediju – bez naknade za one koji ga sebi ne mogu priuštiti", rekao je dr. Merten Reglitz, predavač globalne etike na Sveučilištu u Birminghamu i glavni autor novog istraživanja. "Bez takvog pristupa mnogi ljudi neće imati smislen način da utječu i pozovu na odgovornost nadnacionalne institucije i kreatore pravila. Ti pojedinci jednostavno nemaju pravo učešća u donošenju pravila kojih se moraju pridržavati i koja oblikuju njihove životne šanse".

OnePlus u novoj marketinškoj kampanji napravio glasovir od 17 pametnih telefona

Inženjeri su spojili 17 OnePlus 7T Pro uređaja u kućište klavira, a na svakom telefonu nalazi se po 5 tipki (tri bijele i dvije crne).

Od Dedala i Ikara do braće Wright: Kako je čovjek ostvario svoj san letenja

Čovjek je još od antičkih vremena želio letjeti. Kako je ostvario taj san i zašto je to uzelo tako puno vremena?

Roditeljstvo u doba digitalne tehnologije: Opasnosti dijeljenja podataka i zaštita djece na mreži

Roditelji postaju sve svjesniji nedostataka aktivnosti na društvenim mrežama i sve su oprezniji oko toga što i kako dijele. Ovaj trend je potaknut čestim skandalima koji su uključivali Facebook i privatnost podataka kroz posljednjih nekoliko godina, zbog čega sve veći broj korisnika razmišlja o tom što dijeli na platformama društvenih medija.

Duboka moždana stimulacija kao sredstvo za liječenje ovisnosti; istraživanje

Sveučilište West Virginia prvo je odlučilo primijeniti ideju u borbi protiv ovisnosti. Duboka moždana stimulacija uključuje 'usađivanje' elektroda u glavnim područjima mozga za proizvodnju električnih impulsa na frekvencijama pažljivo podešenim radi poboljšanja pozitivnih moždanih valova i ometanja štetnih signala.

Kako je nastao prvi robotski glas?

Prije otprilike 250 godina, odličan tim inženjera razvio je prvi umjetni glas na svijetu. Jedan ruski profesor imena Christian Kratzensten napravio je stroj od trske koja je vibrirala slično ljudskom govornom traktu. Potkraj stoljeća, 1791. godine, izumitelj Wolfgang von Kempelen ponovio je originalni dizajn kako bi napravio još bolji govorni stroj.

Openload i Streamango ugašeni u okviru velike antipiratske akcije

Obje stranice bile su prisiljene prekinuti svoje poslovanje nakon postizanja sporazuma s koalicijom holivudskih studija i pružatelja sadržaja. Iako detalji ovih sporazuma nisu objavljeni, krajnji je rezultat to da nijedna od njih više ne funkcionira kao portal za ilegalni sadržaj, a pored toga obje stranice će morati platiti "značajnu odštetu" Savezu za kreativnost i zabavu (Alliance for Creativity and Entertainmant), koju čine članovi Američke filmske asocijacije (MPAA) i drugih međunarodnih kompanija.

Kako tehnologija transformira obrazovanje

Tehnologija neće tako skoro napustiti učionice... niti bi trebala.

Twitter uvodi zabranu političkog oglašavanja od 22. studenog

"Ovdje se ne radi o slobodi izražavanja, nego o plaćanju dosega. A plaćanje povećanja dosega političkog govora ima značajne posljedice s kojima današnja demokratska infrastruktura možda nije spremna izaći na kraj", napisao je suosnivač i direktor Twittera, Jack Dorsey.

Zaštita privatnosti je kolektivno pitanje

Zaštita privatnosti nije samo čin brige o sebi. To je i čin brige o drugima.

Amazon nakon smrtnih slučajeva na popisu najopasnijih poslodavaca

Od studenog 2018. godine preminulo je šest radnika Amazona, a još veći broj njih je pretrpio ozbiljne ozljede. Pored toga, sve je veći broj onih koji prijavljuju probleme s mentalnim zdravljem. Prema izvješću, Foisterova smrt je samo najnoviji slučaj tmurnog obrasca po pitanju sigurnosti na radnom mjestu u Amazonu, koji je tvrtku postavio na popis najopasnijih poslodavaca u SAD-u.

Povijest i razvoj tvrtke Tesla

Tvrtka je u svojoj relativno kratkoj povijesti doživjela mnogo uspona i padova. Trenutno, Tesla posluje s profitom. No, znači li to da će uspješno ostvariti svoje ambicije? Budućnost će pokazati.

Google tvrdi da je postigao "kvantnu nadmoć"

Podsjetimo se: kvantna računala rade na potpuno drugačiji način od klasičnih; klasični bit je ili 1 ili 0, a kvantni bit (qubit) može postojati u više stanja odjednom. Kad su qubiti neraskidivo povezani, fizičari teoretski mogu iskoristiti interferenciju između njihovih kvantnih stanja, nalik valovima, kako bi izvršili izračune za koje bi inače bili potrebni milijuni godina.

Kako kontrolirati privatnost objava na pojedinim društvenim mrežama

Iako su privatne poruke daleko najprivatniji način dijeljenja sadržaja s drugim ljudima, grupno ili pojednačno, na društvenim mrežama imate različite opcije privatnosti za vaše objave.

DW: Prvi smartfon proizveden u Africi

U mnogim afričkim zemljama su smartfoni mnogo važniji nego u Evropi. Oni su tamo sredstvo za komunikaciju, plaćanje i još mnogo toga. Maraphone je prvi smartfon čija kompletna proizvodnja se odvija na ovom kontinentu.