Tehnologija

Znanstvenici uspješno stvorili dva embrija sjevernog bijelog nosoroga

Embriji su stvoreni pomoću jajašaca koje je međunarodni tim znanstvenika prošlog mjeseca izvadio iz Fatu i Najin i zamrznutih spermija posljednja dva primjerka mužjaka, koji su već uginuli. Dva embrija su bila održiva i sada su pohranjena u tekućem dušiku, a očekuje se da će uskoro biti prebačeni u surogat majku, najvjerojatnije ženku južnog bijelog nosoroga.

EPA planira eliminirati sva testiranja na životinjama najdalje do 2035. godine

Cilj EPA-e je smanjiti zahtjeve za i financiranja istraživanja koja provode testiranja na životinjama za 30% do 2025. godine i potpuno ih eliminirati do 2035. godine. Ovaj potez podržala je PETA, no naišao je i na ozbiljne kritike.

Rover Rosalind Franklin prolazi zadnje testove prije lansiranja na Mars 2020. godine

Ako se pokaže da je s roverom sve u redu, on će biti pričvršćen za svemirsku letjelicu i otpremljen u kozmodrom Baikonur u Kazahstanu gdje će dočekati lansiranje predviđeno za srpanj 2020. godine.

Nove brige o privatnosti: Facebook potvrdio da je 419 milijuna računa bilo izloženo zbog propusta

Iz Facebooka su potvrdili izvještaj portala Tech Crunch i rekli da istražuju kada je i tko sastavio ovu bazu podataka. Glasnogovornica tvrtke također tvrdi da je stvarni broj korisnika čije su informacije izložene otprilike 210 milijuna, jer ukupni spomenuti broj (419 milijuna) sadrži i kopije.

Smile-to-Pay: Sve više ljudi u Kini koristi novu tehnologiju 'plaćanja licem'

Iako tehnologija otvara mnoga pitanja u vezi s privatnošću, sve je popularnija među kineskim građanima.

Haris Hadžialić o digitalnoj transformaciji za RSE: BiH je danas na nivou na kojem je EU bila 2000. godine.

Bosna i Hercegovina je danas na nivou na kojem je EU bila 2000. godine. U poređenju sa zemljama regiona danas smo tamo gdje je Hrvatska bila 2010. godine a Srbija 2014. godine.

Hologramska turneja Whitney Houston kreće 2020. godine

"Toliko je truda uloženo kako bi smo ovo iskustvo učinili što autentičnijim. Bit će fenomenalno", rekao je šef marketinga u tvrtki Primary Wave, Seth Faber.

Kako Adidas pretvara plastični otpad u odjeću i obuću

Trenutno se za izradu više od 40% Adidasove odjeće i obuće koristi reciklirani poliester.

Stres koji uzrokuju društvene mreže može izazvati ovisnost o društvenim mrežama; istraživanje

"Ideja korištenja istog okruženja koje uzrokuje stres kao sredstva za suočavanje s tim istim stresom je zanimljiv fenomen svojstven, čini se, "tehnološkom stresu" koji mogu uzrokovati društvene mreže", profesorica Monideepa Tarafdar sa Sveučilišta Lancaster.

Threads: Novi pritisci Facebooka na Snapchat

Nova aplikacija je pokušaj da se na Instagramu napravi usluga po uzoru na Snapchatov Snap Map, popularnu značajku ove aplikacije koja omogućuje prikaz gdje se nalaze vaši prijatelji sa Snapchata.

Android Q operativni sustav trebao bi stići u rujnu

Sudeći prema dosadašnjim ažuriranjima, najizglednije je da će novi OS stići 9. rujna.

Može li Kina pobijediti u "kvantnoj utrci"?

Kina je zasad još uvijek iza SAD-a kada je u pitanju najbitniji dio "kvantne utrke" – razvoj kvantnih računala. Potpuno funkcionalno kvantno računalo ima potencijal transformacije. Eksponencijalno veća računalna snaga mogla bi na primjer pomoći u pronalasku novih kemijskih spojeva za liječenje neizlječivih bolesti ili u uklanjanju prometnih gužvi predviđanjem i upravljanjem protoka vozila. Međutim, mogućnost da ova tehnologija probije sve trenutne oblike enkripcije izaziva veliku zabrinutost vojski, vlada i tvrtki koje se bave osjetljivim podacima.

Tokio 2020: Robotika i umjetna inteligencija na Olimpijskim igrama

Kad sportaši i organizatori stignu u Tokio na Olimpijske igre, vozit će se u autonomnim automobilima. I trkače koji će nositi štafetu prilikom ceremonije paljenja olimpijske vatre pratit će automobili opremljeni sustavima umjetne inteligencije. Roboti će skupljati koplja i kladiva.

Savjeti za čuvanje kablova za punjače

Lomljivost kablova za punjače često je izvor frustracija, ali i troška. No, postoje načini na koje možemo produžiti njihov životni vijek.

YouTube, Facebook i Twitter gase kineske profile koji vode internetsku kampanju protiv prosvjeda u Hong Kongu

Kako tvrde iz Twittera i Facebooka, kineska vlada pokušava utjecati na javno mnijenje o Hong Kongu putem interneta.

Netflix najavio korištenje umjetne inteligencije za stvaranje trailera

Netflixu bi sposobnost mjerenja u stvaranju i personalizaciji trailera mogla smanjiti operativne troškove, a pomogla bi i kreativnom osoblju u razvijanju personalizirane "tematike", odnosno automatskih video pregleda koji se reproduciraju dok korisnici traže sadržaj za gledanje.