Tehnologija

DW: Prvi smartfon proizveden u Africi

U mnogim afričkim zemljama su smartfoni mnogo važniji nego u Evropi. Oni su tamo sredstvo za komunikaciju, plaćanje i još mnogo toga. Maraphone je prvi smartfon čija kompletna proizvodnja se odvija na ovom kontinentu.

NASA: Povijesna svemirska šetnja s potpuno ženskim timom zakazana za petak

Svemirska šetnja bi trebala započeti u petak 18. listopada u 13:50 sati po našem vremenu. Prijenos uživo bit će dostupan na NASA TV-u i na NASA-inom službenom YouTube kanalu.

Edward Snowden: Bez enkripcije potpuno ćemo izgubiti privatnost

Ukoliko internetski promet ne bi bio enkriptiran, bilo koja vlada, tvrtka ili kriminalac koji to primijeti može i hoće ukrasti njegovu kopiju, potajno bilježeći vaše podatke zauvijek. Ako pak enkriptirate internetski promet, vaše informacije nisu dostupne za čitanje: otključati ih mogu samo oni koji imaju poseban ključ za dešifriranje.

Poljska sveučilišta i tvrtke planiraju poslati satelit na Mars u suradnji s Virgin Orbits

Konzorcij uključuje nekoliko poljskih sveučilišta (u Wrocłavu, Krakovu i Varšavi) i tvrtku SatRevolution koja je razvila prvi poljski promatrački satelit, lansiran u travnju ove godine.

Koliko košta izrada iPhone uređaja?

Iako je iPhone 11 Pro Max zaista primamljiv mobilni uređaj, opravdava li to njegovu cijenu?

Tvrtke e-Bay, Stripe, Mastercard i Visa povukle se iz projekta Libra

Vijest je stigla tjedan dana nakon što je tvrtka PayPal najavila da će se povući iz projekta.

Društvene mreže potiču porast slučajeva uhođenja u stvarnom svijetu

Vrlo je vjerojatno da je postojanje i raširenost društvenih mreža igralo značajnu ulogu u povećanju slučajeva uhođenja, što vrlo lako može dovesti do zaključka da je najbolje rješenje da svi ugasimo naše račune na društvenim mrežama kako bismo zajamčili potpunu sigurnost od digitalnog uhođenja.

Prvo izdanje top ljestvice pametnih gradova: Singapur na prvom mjestu

Deset najpametnijih gradova ove liste za 2019. godinu su: Singapur, Zürich, Oslo, Ženeva, Kopenhagen, Auckland, Taipei, Helsinki, Bilbao, Duseldorf.

The Guardian: Google donirao "značajne" svote novca organizacijama koje negiraju klimatske promjene

"Jasno smo naglasili da Googleovo sponzorstvo ne znači da podržavamo cjelokupni dnevni red tih organizacija – u nekim se pitanjima možda ozbiljno ne slažemo", rekao je glasnogovornik Googlea. "Naša pozicija kada su u pitanju klimatske promjene je jednako jasna. Od 2007. godine djelujemo kao tvrtka koja ne uključuje ugljik i drugu godinu zaredom smo postigli 100% obnovljive energije za naše globalno poslovanje".

Apple uklonio aplikaciju koju su prosvjednici u Hong Kongu koristili za označavanje lokacija policije

Apple je isprva odbio dozvoliti ovu aplikaciju u svojoj trgovini aplikacijama, ali ta je odluka poništena nakon nekoliko dana. Nakon kineskih reakcija, aplikacija je ponovno uklonjena iz trgovine.

Intervju s Edwardom Snowdenom: "Htjeli su da nestanem"

Knjiga "Trajni dosije" koja je izašla u preko 20 zemalja opisuje prelomni period koji je Snoudena odveo od posla u NSA i CIA u Hong Kong, gde je zbirku klasifikovanih dokumenata predao novinarima Gardijana. Dokumenti su otkrili razmere masovnog nadzora koji sprovode SAD, UK i njihovi saveznici. Snouden je zbog toga na vrhu američke liste traženih osoba i, ukoliko bude uhapšen, preti mu višedecenijska kazna zatvora.

Paralizirani muškarac prohodao pomoću egzoskeletnog uređaja koji kontrolira mozgom

"Ne mogu sutra jednostavno otići kući u ovom egzoskeletu, ali došao sam do točke kada mogu hodati u egzoskeletu. Hodam kad želim i zaustavim se kad želim", komentirao je Thibault (28) koji je pristao na testiranje ove tehnologije.

Povijest i utjecaj YouTubea na internetu

Od svojih najranijih dana pa do danas, YouTube je izrastao u internetsko "čudovište". Dostupan je u više od 75 zemalja i na 61 jeziku, a svake minute uploada se na stotine sati video sadržaja. Danas ima više od milijardu korisnika.

Razumijevanje umjetne inteligencije: Tri vrste umjetne inteligencije i pitanja roboetike

Ovo je najbolje vrijeme za početke rasprava o transhumanizmu, općoj umjetnoj inteligenciji i singularnosti, za koje se očekuje da će se pojaviti do 2060. godine.

Googleova "kvantna nadmoć" još uvijek je samo teorija

U principu, industrijska kvantna računala mogla bi od ovog sigurnosnog sustava napraviti smijuriju – no to je još uvijek samo u teoriji. U praksi je kvantna nadmoć još uvijek jako daleko.

Amazon i Samsung najpouzdaniji tehnološki brendovi po mišljenju potrošača

Prema istraživanju oko 30% ispitanika reklo je da je kupilo ili instaliralo neki pametni uređaj u kući u protekloj godini, a od tih ispitanika 32% njih reklo je da je Amazon najpouzdaniji brend kućne pametne tehnologije. Drugih 32% ispitanika kao najpouzdaniji brend navelo je Samsung.