Tehnologija

Jesmo li pametnim uređajima oduzeli mladima vrijeme za sebe?

Iako je važno ne preuveličavati ovisnost adolescenata o tehnologiji niti pretpostavljati da su adolescenti homogena skupina koja ima iste navike na društvenim medijima, dobro je biti oprezan u vezi toga što predstavlja tako široka odanost tim uređajima.

Kirurški robot "MUSA" uspješno testiran na ljudima

Kirurzi su vješti u onome što rade, ali bi im ovaj robotski sustav mogao omogućiti precizniji rad i potencijalno povećati broj pacijenata koji mogu imati koristi od rekonstrukcijske mikrokirurgije.

Glavni modeli i povijest preklopnih pametnih telefona

Iako tvrtkama koje proizvode mobilne uređaje nije bilo nimalo lako izbaciti nove preklopne modele, čini se da se zaista trude da ova tehnologija uspije. Hoće li preklopni pametni telefoni postati nova norma ili će se ispostaviti kao preskupa i nepraktična inovacija?

Mitsubishi razvio LED panele koji simuliraju dnevnu svjetlost

Mitsubishi vjeruje da bi od ovog proizvoda najviše koristi mogli imati poslovni uredi i velika skladišta bez prozora, ali i bolnice te starački domovi.

DW: Portret Zeničanke Maje Hadžiselimović - "Robotiku volim od djetinjstva"

Maja je koordinatorka EU-Robotics Week u BiH, predaje engleski djeci i mladima na Tajvanu i zalaže se za pomoć hendikepiranoj djeci. Ali ono što Maju posebno fascinira su tzv. MINT-predmeti: matematika, informatika, prirodne nauke i tehnika. Pomogla je i da se robotika integrira u Inicijativu IT Girls Project, koju podržava UN.

Samsung predstavio nove pametne telefone Galaxy S linije i novi preklopni model Z Flip

Svi novi modeli, osim 4G verzije Galaxy S20 i modela Z Flip, podržavaju 5G mrežu, a imaju i poboljšane sustave kamera.

Kako zaštititi ljude od phishinga i drugih prijevara?

Osviještenost korisnika više ne bi trebala biti prva crta obrane od socijalnog inženjeringa. Ustvari, tehnologija kibernetičkog kriminala razvila se do te mjere da se može pobijediti samo pomoću dovoljno jake suprotne tehnologije.

YouTube kao platforma za izučavanje i usavršavanje vještina i zanata

Sve veći broj ljudi se u želji za učenjem i usavršavanjem okreće platformi YouTube. Pozitivne strane ovakvog načina učenja, čini se, daleko nadmašuju mane, a često dovode i do novih mogućnosti zaposlenja.

Lansirana ESA-ina sonda koja će proučavati Sunce

Podaci koje sonda tijekom misije prikupi iskoristit će se za proučavanje procesa u heliosferi i na Suncu, kao i za nastavak ranijih istraživanja.

Kako aktivirati tamni način na sustavu Windows 10?

Tamni način možete postaviti kao zadani izgled operativnog sustava Windows 10, kao i za mnoge Windows aplikacije. Ipak, neke starije aplikacije, poput upravitelja zadataka, ne mogu se postaviti u tamni način rada.

Što je kriptografija?

Kriptografija je znanost o osiguravanju podataka tijekom prijenosa ili pohrane. Ona je suštinski aspekt moderne sigurnosti podataka i nastavlja pomjerati definiciju digitalne sigurnosti.

Japan: Novim maglev vlakom do 2037. godine moći će se od Tokija do Osake stići za 67 minuta

Projekt će koštati $50,5 milijardi, a čitava infrastruktura trebala bi biti dovršena dovršena do 2037. godine. Time bi se put od Tokija do Osake skratio s otprilike dva i pol sata na samo 67 minuta. Eliminacija trenja između kotača i tračnica omogućila bi vožnju do brzine od čak 500 km/h

Zac Corrigan: Analiza pete sezone serije Black Mirror

Koja društveno-tehnološka dostignuća se razmatraju u posljednjoj sezoni i koliko duboko? Postoji li u njoj nešto što se zaista bavi razlozima ili pruža istinski uvid u razloge zbog kojih tehnologija ima "mračnu stranu"?

OurMine hakirao Facebookove korisničke račune na Twitteru i Instagramu

OurMine je hakerska grupa iz Dubaija koja je i ranije provaljivala u korisničke račune korporacija i javnih ličnosti, a tvrde da im je cilj ukazati ranjive točke sigurnosnih sustava društvenih medija. Kompromitirani Facebookovi računi su u međuvremenu uspješno osigurani i vraćeni.

Chrome će od travnja postepeno blokirati preuzimanje nepouzdanih datoteka

Iako bi ova ažuriranja mogla biti naporna – upozorenja će se vjerojatno često pojavljivati – korisnici Chromea će imati mnogo sigurnije iskustvo surfanja. Korisnici koji se slabije razumiju u tehnologiju možda će od ovih ažuriranja imati najviše koristi jer često ne primjećuju sumnjiva preuzimanja.

Facebook i Google podnijeli zahtjev za aktivaciju podmorske internetske mreže, isključujući Kinu i Hong Kong

Podmorska mreža kablova PLCN se sastoji od 12.800 kilometara kablova, a procjenjuje se da mu je kapacitet 120 TB po sekundi, što bi ga učinilo transpacifičkom rutom najvećeg kapaciteta. Izgubivši strpljenje zbog kašnjenja, Google i Facebook su tražili dozvolu za aktivaciju samo svojih dijelova podmorske kablovske mreže (između SAD-a, Filipina i Tajvana).