Tehnologija

U Škotskoj se razvija socijalno-asistivni robot koji može komunicirati s više korisnika

"Prevladavanje ograničenja sadašnjih socijalnih robota postavlja brojne znanstvene i tehnološke izazove, ali ima potencijal stvoriti veliki društveni utjecaj i ekonomsku vrijednost", dodao je profesor Oliver Lemon sa Sveučilišta Heriot-Watt.

Projekt Folding@home pomaže u traženju lijeka za Covid-19

Cilj ovog projekta je razumjeti mehanizme bolesti na molekularnoj razini i zatim pronaći slabosti koje mogu iskoristiti lijekovi.

DW: Kompjutorskom igrom zaobilaze cenzuru na Internetu

"Uncensored Library" nudi tekstove cenzuriranih autora. A do njih se dolazi preko kompjutorske igre Minecraft. Projekt su osmislili Reporteri bez granica.

Tehnologija i primjeri holograma poznatih ličnosti

Činjenica je da su hologramski koncerti i nastupi preminulih poznatih ličnosti već stvarnost i da se to neće uskoro promijeniti, sviđalo se to nama ili ne.

5G mreža je sigurna za zdravlje, potvrdio ICNIRP

"Znamo da je dio zajednice zabrinut za sigurnost 5G mreže i nadamo se da će ažurirane smjernice pomoći da se ljudi opuste", rekao je dr. Eric van Rongen. "Smjernice su razvijene nakon detaljnog pregleda ukupne relevantne znanstvene literature, znanstvenih radionica i opsežnog postupka javnog savjetovanja. One pružaju zaštitu od svih znanstveno utemeljenih štetnih utjecaja na zdravlje od izloženosti [elektromagnetskom polju] u rasponu od 100 kHz do 300 kHz".

Zašto mozak nije računalo (2)

Metafora mozga kao računala je i dalje dominantna, iako postoje neslaganja oko toga koliko je ta metafora jaka. Unatoč atraktivnosti računalne metafore i činjenici da mozgovi zaista procesuiraju informacije i na neki način prezentiraju vanjski svijet, još uvijek nam je potreban značajan teorijski iskorak da bismo postigli neki napredak.

Kako je Estonija postala najnaprednije digitalno društvo na svijetu

Estoniji je veliki izazov bio izgraditi potpuno funkcionalnu zemlju od nule. Stvaranje e-Estonije stvorilo je od ove baltičke nacije društvo s više transparentnosti, povjerenja i učinkovitosti.

Što su kolačići i zašto se Google, Mozilla i drugi sada bore protiv njih?

Kolačići su male datoteke koje web stranice ostavljaju na vašem računalu, telefonu, tabletu i drugim digitalnim uređajima kad ih posjetite. Kada preglednik učitava određenu web lokaciju, ona provjerava je li ikada ostavila kolačić na vašem računalu.

Android uređaji sa starijim operativnim sustavima podložni su sigurnosnim prijetnjama

Više od 40% aktivnih Android uređaja ima starije operativne sustave (6.0 i stariji), za koje više nema sigurnosnih ažuriranja. "Zabrinjavajuće je da skupi Android uređaji imaju tako kratak rok trajanja kada je u pitanju sigurnosna podrška, što milijune korisnika dovodi u rizik od ozbiljnih posljedica ako postanu meta hakera", rekla je Kate Bevan iz organizacije "Which?" "Google i proizvođači mobilnih telefona moraju biti iskreni u vezi sigurnosnih ažuriranja i dati jasne informacije o tome koliko dugo će korisnici primati sigurnosna ažuriranja i što trebaju učiniti kada ih više ne budu primali".

Nova obećavajuća metoda za učinkovitije testiranje lijekova; istraživanje

Sustav "organizma na čipu" bi uz sveobuhvatniji i kvalitetniji razvoj tehnologije u tom smjeru mogli postati vrlo koristan alat u procesu razvoja i testiranja lijekova.

Twitter testira novu značajku - objave koje nestaju nakon 24 sata

Fleets objave funkcioniraju na nešto drugačijem principu od običnih. Iako izgledaju isto i mogu sadržavati do 280 znakova uz opcije dodavanja fotografija, GIF-ova ili videozapisa, prikazuju se u zasebnom odjeljku iznad glavne vremenske crte korisnika. Drugi korisnici ne mogu staviti da im se objava sviđa niti ih podijeliti, a odgovoriti se može samo izravnom porukom korisniku koji je objavio "fleet".

Huawei radi na razvoju vlastite aplikacije za pretraživanje

Huaweijeva aplikacija za pretraživanje još uvijek nije sređena kao Googleova. No, korisnici mogu pretraživati web stranice, slike, videozapise, vijesti. Aplikacija navodno ima i prečac koji korisnicima omogućuje provjeru vremenske prognoze putem widgeta Huafeng-AccuWeather. Aplikacija sadrži i prečace za kalkulator i promjenu mjernih jedinica.

Tehnologija virtualne stvarnosti kao pomoć u fizioterapijskim tretmanima; istraživanje

Virtualna stvarnost mogla bi pomoći pacijentima da uspješno rade fizioterapijske vježbe kod kuće pokazalo je novo istraživanje u kojem su znanstvenici kombinirali VR tehnologiju s 3D snimanjem pokreta.

Električna invalidska kolica napravljena od otpada

Izumitelj iz Kenije želi pomoći ljudima s invaliditetom, stvoriti nova radna mjesta i zaštititi okoliš. Njegovo rješenje: električna invalidska kolica. Od onoga čega ima na pretek: od otpada.

Zašto mozak nije računalo (1)

Promatrajući mozak kao računalo koje pasivno reagira na unos i obradu podataka, zaboravljamo da je riječ o aktivnom organu, dijelu tijela koji intervenira u svijetu i koji ima evolucijsku prošlost koja je oblikovala njegovu strukturu i funkciju.

Facebook Messenger dobiva znatno jednostavniji dizajn

Novim ažuriranjem Messenger će se donekle vratiti originalnom, jednostavnijem konceptu aplikacije iz 2011. godine. Kartica "Discover" u kojoj su se nalazile tvrtke i igrice više neće biti dostupna i ostat će samo kartice "Razgovori" i "Ljudi", čime se aplikacija vraća i svojoj izvornoj svrsi - razgovoru s prijateljima i obitelji.