Vijesti

Priča o propadanju tisućljetnih japanskih tvrtki

U proteklom desetljeću, neke od najstarijih japanskih tvrtki zatvorile su svoja vrata.

Đana Karavdić: Hipokrizija Amazona

Bijes koji je Amazonova donacija izazvala, znak je da javnost, s pravom, počinje razlikovati dobru filantropiju od loše, i češće propitivati postupke i ponašanje ultrabogatih donatora prije negoli nekritički hvaliti velikodušnost iza koje se, vrlo često, kriju loše poslovne politike. Možda bi bilo dovoljno da je Amazon privilegovanog Jeffa Bezosa samo platio porez poput ostalih poslovnih subjekata u Australiji.

"Nećemo biti smetlište svijeta": Malezija vratila 3.737 tona plastičnog otpada bogatim zemljama

Malezijska ministrica okoliša Yeo Bee Yin u ponedjeljak je izjavila da je naredila vraćanje 3.737 tona smeća u 13 zemalja. Od ukupno 150 kontejnera, 43 su poslana natrag Francuskoj, 42 Velikoj Britaniji, 17 SAD-u, a 11 Kanadi. Vlada će nastojati osigurati da "Malezija ne postane smetlište svijeta", istaknula je Yeo u svojoj objavi na Facebooku.

Povjerenje u institucije i kapitalizam opada i u razvijenim zemljama; istraživanje

Pedeset i šest posto anketirane svjetske populacije izjavilo je da kapitalizam u svom sadašnjem obliku čini više štete nego koristi u svijetu. Većina radnika na globalnoj razini (oko 83%) zabrinuta je zbog gubitka radnih mjesta zbog automatizacije, nadolazeće recesije, nedostatka obuke, jeftinije strane konkurencije, imigracije i tzv. gig ekonomije, odnosno ekonomije honorarnih poslova. Istraživanje je otkrilo i sve veći "jaz povjerenja" između elita i javnosti koji bi mogao biti odraz nejednakosti dohotka.

DW: Neplaćeni posao od 11 biliona dolara

Nejednakost u svijetu je drastična. Siromašnija polovina planete posjeduje tek jedan odsto svjetskog bogatstva. Sa druge strane, čak 45 odsto svjetskog bogatstva je u rukama ukupno 2.153 milijardera. Ali, da li postoji veza između te nejednakosti i neplaćenog rada koji obavljaju žene? Svjetski sistem ekonomije je seksistički, pišu autori Oksfamovog izveštaja. Sati koje djevojke i žene ulažu u brigu o domaćinstvu u porodici ograničavaju njihovo školovanje i učešće na tržištu rada. One zarađuju malo ili nimalo i time gube šansu da postanu finansijski nezavisne.

Vlada Stanković: Dobro došli u lude '20-e

Političko ludilo podstiče novo političko ludilo i ovaj suludi plan možda pokazuje veliku "ljubav" turskog predsednika prema svom rodnom gradu, koji ga je tako nezahvalno političko odbio na izborima dva puta prošle godine. Jer kad se nešto voli, to se onda i uništava. Gondolom u lude 20-e!

Kako je Francuska postala prva zemlja koja je zabranila sve insekticide povezane sa smrću pčela

Znanstvenici smatraju da su neonikotinoidi, razvijeni '90-ih kao alternativa drugim toksičnim insekticidima štetnim i za ljude i za životinje, glavni krivci za fenomen poznat kao "poremećaj kolapsa kolonija", koji je ubio veliki broj pčela diljem svijeta. Francuska je odlučila zabraniti svih pet tipova ovih insekticida, što je izazvalo negativne reakcije dijela poljoprivrednika.

Tena Erceg: Politika spaljenog kontinenta

U požarima koji su harali australskim kontinentom poginulo je 28 ljudi, spaljeno je 12 milijuna hektara tla, a u onom što su stručnjaci nazvali ‘biološkim armagedonom’ poginulo je milijardu životinja. No australska vlada na čelu s premijerom Scottom Morrisonom, koji nosi nadimak ‘australski Bolsonaro’, i dalje je skupina tvrdih poricatelja klimatskih promjena

RSE: Zbog zagađenja zraka obolijeva sve više ljudi

Jedan od najvećih problema s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, a vezano za zaštitu okoliša je činjenica da nije uspostavljena Agencija za zaštitu okoliša i Ministarstvo za zaštitu okoliša na državnoj razini. Zbog toga, Europska okolinska agencija ne želi surađivati u punoj mjeri s institucijama koje trenutačno upravljaju zaštitom okoliša, jer su formirane isključivo na entitetskim ili kantonalnim razinama. Posljedica toga je da ogromni novčani iznosi koje ova europska Agencija za zaštitu okoliša, odnosno EU ima, danas za BiH nisu dostupni. Zbog svega toga ispaštaju građani.

Capsula Mundi: Novi pristup ukopu pokojnika

Tijelo se stavlja u fetalni položaj u biorazgradivu kapsulu, iznad koje se posadi stablo ili sjeme stabla po želji. Kapsule i drveće mogu se saditi zajedno s drugima i s vremenom formirati "spomen-šumu".

Srednjoškolci u SAD-u plastične vrećice recikliraju u prostirke za beskućnike

Problem beskućništva i plastičnog zagađenja samo su dio problema modernog društva. Srednjoškolka iz Lakewooda odlučila je potražiti rješenje za oba pitanja uz pomoć svog vannastavnog školskog kluba.

Branko Milanović: Sudar dvaju kapitalizama - Bitka za budućnost globalne ekonomije

Kako ostali delovi sveta budu pokušavali da transformišu svoje ekonomije i pokrenu ekonomski rast (naročito afričke zemlje), tenzije između ova dva modela biće sve izraženije. Rivalitet Kine i Sjedinjenih Država često se prikazuje kao proizvod sukobljenih geopolitičkih interesa, ali po svojoj suštini taj sukob više liči na sudar tektonskih ploča koji će odrediti dalji razvoj kapitalizma u ovom veku.

RSE: Vršnjačko nasilje među djecom i mladima u BiH

Zilka Spahić-Šiljak, direktorica Transkulturne psiho-socijalne obrazovne fondacije TPO iz Sarajeva, koja protekle tri godine provodi Projekat o vršnjačkom i rodno zasnovanom nasilju u školama na području Srednjebosanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, kaže da je najvidljivije fizičko nasilje, ali postoje i drugi oblici nasilja koji se ne završavaju, čak, ni kada dijete dođe kući.

"Problem 2024": Kako će Putin zadržati vlast nakon isteka tekućeg mandata

Putin se sprema da riješi takozvani "problem 2024", kako u Rusiji nazivaju pitanje kako će Putin zadržati vlast i moć, kada mu istekne tekući predsjednički mandat. Jer, prema Ustavu, on poslije dva šestogodišnja mandata više ne bi mogao da se kandiduje.

Biljana Stojković: Evolucija i demokratija

Ljudska društva u obliku sličnom današnjem postoje od početka neolita, nakon perioda lovaca-sakupljača. Opstajemo i rastemo zahvaljujući evoluiranim sposobnostima govora i opisivanja svojih namera u težnji da svoje zajednice uredimo. Ako postoji nekakva pravilnost u promenama društvenih sistema, ona je sadržana u kapacitetima apstrakcije ljudskog mozga. Autokrati jako dobro razumeju načine manipulacije ovim kapacitetima. Ostali zanemaruju moć čovekovog uma i prelivanje individualnog u socijalno. Zanemarivanje znači nipodaštavanje! Imajte to na umu.

John Vidal: Samo recikliranje nije rješenje za krizu plastičnog otpada

Može li se konzumerizam ikada obuzdati?