Vijesti

Wilfred Chan: Borba za opstanak Hong Konga

Mali pogranični grad od sedam miliona stanovnika ne može svojeručno rastaviti hegemonijski poredak u čiju je zamku upao. Ali njegova borba u ovom kritičnom trenutku predstavlja hitan poziv za sve levičare da pomognu u razgradnji ovih struktura – istovremeno ponovo promišljajući modele društvene organizacije s onu stranu kapitalističkog modela nacionalnih država.

'Ruganje Hristu', makedonski film koji prate 'zabrane'

Film govori o pripadniku makedonske dijaspore u Francuskoj. Glavni junak se vraća u domovinu zbog smrti oca, koji je porijeklom iz Egejske Makedonije, današnje Grčke, a potom prolazi kroz različite situacije kroz koje se ilustruje međuetnička podijeljenost i složenost današnjeg makedonskog društva.

Putinova vlast stvara novu generaciju prosvjednika

„Njegov jedini plan je održati se na vlasti i baviti se geopolitkom“, tvrdi Sobol, jedan od vođa prosvjeda, koji je također bio kandidat za gradsko vijeće. „Čini se da mu to što se događa u Rusiji uopće ne smeta i da ne razmišlja o ekonomskom rastu naše zemlje“.

Norveški električni avion srušio se u jezero tijekom testnog leta

U avionu su bili pilot Dag Falk-Peterson, izvršni direktor državne zrakoplovne tvrtke Avinor, i državna tajnica za modernizaciju Aase Marthe Horrigmo. Srećom, nitko nije ozlijeđen u padu.

DW: Šanse inicijative Jeremyja Corbyna za izglasavanje nepovjerenja Johnsonu su male

Umjesto Johnsona, Corbyn predlaže formiranje "tehničke vlade" koja će pripremiti održavanje novih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, ali i novi referendum o Brexitu. Na čelu te tehničke vlade predlaže sebe.

David Broder: Socijalisti su izumili godišnji odmor

Slobodno vrijeme oduvijek je bilo područje političke borbe. Rani radnički pokret bio je zajednica prijateljskih društava i zadruga putem kojih su radnici udruživali svoje resurse kako bi na što bolji način iskoristili svoje slobodno vrijeme.

Abbas Faiz: Ograničene mogućnosti Kine u Hong Kongu

S obzirom na to da nije stekla povjerenje prosvjednika i da, kako se čini, gubi kinesku podršku, Carrie Lam se nalazi u situaciji u kojoj će morati donijeti neke teške odluke – stati na stranu prosvjednika i prkositi kineskom pritisku ili pak stati na stranu Kine i narediti policiji gušenje protesta pod svaku cijenu.

DW: Njemačka - Kako je to kad vam je ime na "popisu smrti" neonacista?

Nadležna tijela uvijek iznova imaju problema objasniti njihov odnos prema takvim popisima. Ne samo da se tek izuzetno rijetko tim osobama nudi policijska zaštita, nego se često događa da ih policija niti ne obavijesti kako je njihovo ime pronađeno na nekakvom "popisu smrti". Ministarstvo unutrašnjih poslova u jednom priopćenju kaže da, prema saznanjima Saveznog kriminalističkog ureda, sve ovisi o konkretnim saznanjima o potencijalnim počiniteljima, ali bez toga "nema osnova pretpostavci da postoji prijetnja" navedenim osobama, institucijama i organizacijama.

Svijet žanje kaos ostavštine Britanskog carstva

Danas se rezultati nepromišljene britanske vladavine jasno pokazuju...

RSE: Bosni i Hercegovini potrebna strategija za zadržavanje mladih

"Prema podacima koje je objavio UN i koji su frapantni, BiH je u posljednjih devet godina izgubila deset posto svog stanovništva. Prema istom izvoru, do 2030. godine, a najkasnije 2050. BiH će ostati bez više od 20 posto svojih ljudi...", Amer Osmić, sociolog.

Solarni putevi: Pet primjera

Ceste, pločnici i biciklističke staze mogle bi u budućnosti generirati električnu energiju uz to što će i dalje imati svoju primarnu svrhu. Iako je još uvijek pretežno u eksperimentalnoj fazi, nije isključeno da će ovi solarni oblici puteva jednog dana zamijeniti asfalt.

RSE: BiH turizam ubijaju nedostatak plana i siva ekonomija

Turizam nije samo iznajmljivanje smještaja, gastronomska ponuda ili nacionalni spomenici, tim prije što je svega dva posto teritorije pod nekom vrstom zaštite, bilo okolinske ili historijske. Ako se već nudi, turisti žele ukupan dojam, priču, doživljaj i iskustvo.

Tena Erceg: Satiranje Amazone

Amazona je od dolaska Jaira Bolsonara na vlast izgubila 3500 kvadratnih kilometara. Ilegalna sječa drva buknula je do te mjere da se tjedno posiječe površina dva Manhattana, a prema pesimističnim scenarijima, taj bi gubitak mogao pokrenuti ireverzibilan proces u kojemu će se prašuma početi pretvarati u nešto nalik stepi...

Jason Stanley: Kako funkcioniše fašizam

Autor je profesor filozofije na Jejlu (Yale University). Napisao je 5 knjiga, član je upravnog odbora Inicijative za zatvorsku politiku (Prison Policy Initiative), piše za New York Times, The Washington Post, Boston Review, The Chronicle of Higher Education i Project Syndicate.

Kemal Kurspahić: Strategija pohiti polako

Ovako neodređen odnos prema tako vitalnom pitanju kao što je euroatlantska budućnost Bosne i Hercegovine ostavio je prostor za interpretacije u rasponu od tvrdnji iz Republike Srpske kako od slanja godišnjeg nacionalnog plana za NATO "nema ništa"; kako će Republika Srpska odnos prema NATO-u usklađivati sa Srbijom i kako će slijediti vlastitu rezoluciju o vojnoj neutralnosti do Izetbegovićevih priznanja kako će put u NATO biti usporen u iduće tri godine – kao da uopšte može biti sporiji.

Hrabre žene Kruščice osvojile EuroNatur nagradu

Više od 500 dana trajala su dežurstva mještanki Kruščice koje su, blokirajući lokalni most, sprječavale prolazak mašina i izgradnju minihidroelektrana.