Vijesti

Jedinci nisu razmaženiji i narcisoidniji od djece koja imaju braću i sestre; istraživanje

Čini se da uobičajene pretpostavke i predrasude o jedincima nisu istinite.

DW: Borisu Johnsonu treba čudo

Među brojnim lažnim obećanjima Brexita je i ono da je sve gotovo kada se napusti EU. Mnogi Britanci kažu: samo neka se konačno završi! Ali to je obmana jer tek istupanjem iz EU sve počinje.

Bob Geldof: Kako prehraniti svijet bez uništavanja planeta?

Porast broja gladnih djelomično je potaknut klimatskom krizom. Bilo je više poplava, više suša i češćih i oštrijih oluja. To najprije i najteže pogađa male poljoprivrednike jer su ekstremne nepogode kakve se događaju jednom u stoljeću gotovo postale rutina. Istovremeno, proizvodnja hrane je veliki uzročnik klimatskih promjena, bilo da je u pitanju metan koji proizvode krave ili krčenje šuma za uzgoj usjeva.

RSE: U BiH svega oko 15% djece obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem

Predškolske ustanove nisu dostupne u ruralnim područjima BiH, a u urbanim sredinama nema dovoljno mjesta u vrtićima. Također u predškolskom obrazovanju u godini pred polazak u školu nema dovoljno sati, odnosno djeca nisu obuhvaćena tim obrazovanjem tijekom cijele godine, navode u UNICEF-u. To su neki od prioriteta na kojima vlasti u BiH u budućnosti trebaju raditi, dodaju u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Vlada Stanković: Poslednja faza Erdoganovog političkog puta je počela

Kurdi nemaju majku otadžbinu, a Turska je samo jedna od država u kojima žive. Oni danas čine gotovo četvrtinu stanovnika Istanbula, rodnog grada turskog predsednika, koji ga je ponizio dvostrukim porazom na izborima za gradonačelnika – 30. marta, a zatim bolno ubedljivo 23. juna ove godine. Redžep Tajip Erdogan ovaj ponižavajući poraz nije zaboravio...

NASA: Povijesna svemirska šetnja s potpuno ženskim timom zakazana za petak

Svemirska šetnja bi trebala započeti u petak 18. listopada u 13:50 sati po našem vremenu. Prijenos uživo bit će dostupan na NASA TV-u i na NASA-inom službenom YouTube kanalu.

George Monbiot: Veliki zagađivači žele okriviti nas za klimatske promjene

Moć konzumerizma leži u tome da nas čini nemoćnima. Zarobljava nas u malom krugu odlučivanja, u kome nam se beznačajni izbori između različitih oblika uništenja prikazuju kao efektivna promena. Mora se priznati, to je vrhunski izvedena prevara.

Dani Rodrik: Demokratija na ivici

Demokratije obično nastaju pobunom grupe dovoljno velike da ospori moć elita ili podelama unutar samih elita. Mobilizaciju takvih grupa u 19. i 20. veku izazivali su industrijalizacija, svetski ratovi i dekolonizacija. Vladajuće elite su najzad prihvatile zahtev protivničke strane da se pravo glasa proširi, bez uslovljavanja posedovanjem imovine, (obično) na sve muškarce. Zauzvrat, grupa koja je stekla pravo glasa prihvatila je ograničavanje moći eksproprijacije imovine veleposednika. Ukratko, pravo glasa je dato u zamenu za vlasnička prava.

Tena Erceg: Vojno-zagađivački kompleks

Jedan od aspekata povezanosti militarizma i destrukcije okoliša je i eskalacija nasilja nad organizacijama i pojedincima koji se bave zaštitom okoliša. Štoviše, represija koja se nad njima institucionalno provodi direktno je proporcionalna intenziviranju klimatskih promjena i jačanju ekološkog pokreta. U posljednjih nekoliko godina zabilježen je niz zakona i direktiva kojima je cilj onemogućiti proteste, a njihove organizatore i sudionike proglasiti teroristima kako bi se na njih onda moglo udariti protuterorističkim, odnosno vojnim operacijama.

Junqueras: "Novi referendum za neovisnost Katalonije je neizbježan"

"Siguran sam da će se ovaj konflikt riješiti pomoću glasačkih kutija... uvjereni smo da je referendum, prije ili kasnije, neizbježan jer kako u protivnom možemo dati glas građanima", napisao je Junqueras iz zatvora i dodao da ne žali zbog organiziranja referenduma u listopadu 2017. godine.

Edward Snowden: Bez enkripcije potpuno ćemo izgubiti privatnost

Ukoliko internetski promet ne bi bio enkriptiran, bilo koja vlada, tvrtka ili kriminalac koji to primijeti može i hoće ukrasti njegovu kopiju, potajno bilježeći vaše podatke zauvijek. Ako pak enkriptirate internetski promet, vaše informacije nisu dostupne za čitanje: otključati ih mogu samo oni koji imaju poseban ključ za dešifriranje.

Jovana Đurović: Ženska prava na staklenim nogama

U doba konzervativnih univerziteta i naprednjačkih nacionalista osporavanje i omeđivanje reproduktivnih prava postaje deo svakodnevne retorike. Ono je mehanizam legitimizacije dogmatskih i fašistoidnih ideja. Ostaje još da vidimo koliko će vremena proći dok se sa lomljenja metaforičnih staklenih nogu ne pređe na one kojima koračamo. Bio bi to još jedan u nizu pokušaja da se nasilno ukine žensko telo.

The Guardian: Najveće investicijske banke osiguravaju milijarde dolara za širenje industrije fosilnih goriva

Podaci otkrivaju da su snažno rastuće tvrtke koje se bave operacijama rudarenja ugljena, nafte i plina dobile oko $713,3 milijarde u zajmovima, dionicama i uslugama otpisivanja duga između 2016. i 2019. godine.

Goran Marković: Nostalgija

Kada god bih otišao nekuda daleko, pogotovu preko raznih okeana, nailazio bih na sunarodnike koji su prosto bili ophrvani nostalgijom. Ispoljavali su to direktno, raspitujući se šta ima novo kod nas, ili ćutke upijali naš jezik za kojim su očito čeznuli. Produžavali bi razgovore i onda kada bi teme ponestale, utoljujući svoju žeđ za onim što su ostavili iza sebe...

RSE: Drugarstvo Bosanke Maje i Afganistanke Donye

Maja i Donya družile su se tokom "Ljetne škole" koju je Maja zbog ljubavi prema novim prijateljicama odlučila pohađati kako bi im pomogla da što bolje savladaju bosanski jezik i da se što bolje pripreme za početak nove školske godine, baš onako kako to pravi prijatelji rade. Nakon odmora od škole i pauze od mjesec i pol dana, ponovni susret dviju prijateljica bio je posebno emotivan

Elisabeth Phillippe: Peter Handke nije samo fini čika koji voli da bere pečurke

Džonatan Litel je 2008. za Handkea imao teške reči koje prenosi London Review of Books: "Kada neka porodica mirno sedi u svojoj kući u Foči i kad im u kuću naprasno upadne čovek s mitraljezom, ćerku lancem veže za radijator i pred ukućanima je siluje, to ne može biti predmet šale. Okej, možete reći da je svet prosto naprosto takav. Ali vas ništa ne primorava da tim zločincima pođete u susret i da ih pozdravite. To je opsceno, a to je upravo ono što je Peter Handke uradio. Možda je on zaista fantastičan umetnik, ali kao ljudsko biće, on je moj neprijatelj… Okej, Peter Handke nikog nije ubio. Ali je zato jedna obična šupčina."