Vijesti

Znanstvenici otkrili bakteriju koja se hrani poliuretanom; istraživanje

"Ovi rezultati predstavljaju važan korak u mogućnosti ponovne upotrebe poliuretanskih proizvoda koje je teško reciklirati", rekao je Hermann Heipieper iz Centra za istraživanje Helmholtz u Leipzigu, jedan od članova istraživačkog tima. No, naglasio je da bi moglo proći i 10 godina prije nego što bi se bakterija mogla koristiti u velikim razmjerima i da je u međuvremenu presudno smanjiti razinu korištenja plastike koju je teško reciklirati i količinu plastike u okolišu.

Paul Mason: Potreba za potpuno novim ekonomskim sistemom

Kada se sve ovo okonča, kapitalizam neće moći da se vrati u pređašnju normalu. Jer ovo nije bio "egzogeni šok" – kao da je asteroid pogodio inače bezgrešnu planetu. Sumanuta i haotična urbanizacija globalnog juga, seča šuma i razaranje prirodnih staništa već dugo proizvode talas za talasom zoonotičnih virusa. Elite ne haju za to što novi virusi najteže pogađaju društva sa nerazvijenim sistemima javnog zdravstva, lošim sanitarnim i stambenim uslovima, kao i pojedince sa pridruženim bolestima poput astme, srčanih oboljenja i dijabetesa, što takođe nije slučajnost. Sve je to proizvod sistema koji nazivamo kapitalizmom.

DW: EU i Balkan – "Treba nam mnogo više saradnje"

Ministri za evropske poslove EU postigli su dogovor o početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Većina njemačkih listova koji prenose tu vijest ocjenjuje da je to veoma važna odluka – i za Balkan, i za EU.

Šefica MMF-a: Jasno je da je svetska privreda ušla u recesiju

"Pozivamo zemlje da agresivno pojačaju mere izolacije. Možemo da skratimo trajanje ove krize," rekla je izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgijeva na virtuelnoj konferenciji za novinare.

Zdravlje i kapitalizam

Obmana neoliberalizma u potpunosti je ogoljena i to je potrebno obznaniti na sav glas. Vremena u kojima je za svakog ekonomskog aktera jedini cilj bio da se "naguma love" moraju prestati jednom za svagda. Javni interes mora ponovo postati prioritet svih javnih politika, a privatni biznis mora doprineti javnom dobru ukoliko želi da tržište ostane onaj mogući okvir ljudskih aktivnosti.

SAD prestigao Kinu po broju slučajeva, Trump i Jinping telefonski razgovarali o pandemiji

Telefonski razgovor uslijedio je nakon videokonferencijskog sastanka čelnika G-20 tijekom kojeg je kineski predsjednik održao govor u kojem je pozvao na veću međunarodnu suradnju.

O strahu i mentalnoj zarazi

Prava tragedija bi bila da prođemo kroz ovu pandemiju bez da se promijenimo nabolje. Bilo bi to kao da sve te smrti, te patnje, sve smrti koje dolaze, sve patnje koje dolaze, ne znače ništa.

Američki Senat odobrio paket pomoći u iznosu od $2 bilijuna dolara

Nakon Senata, prijedlog paketa treba potvrditi Zastupnički dom, koji će zasijedati u petak. Ukoliko prijedlog prođe i u Zastupničkom domu, treba ga potpisati i predsjednik Donald Trump.

George Monbiot: Poziv na buđenje

Više si ne možemo priuštiti dominaciju onih koji novac stavljaju ispred života. Ovaj koronavirus nas podsjeća da pripadamo materijalnom svijetu.

DW: Balkanci se najmanje plaše virusa; anketa

Prema anketi, u BiH i Sjevernoj Makedoniji čak 73 odsto ljudi misli da se virus predstavlja opasnijim nego što jeste, u Bugarskoj to misli 72 odsto ljudi. "Balkan je vijekovima važno čvorište. Na takvim mjestima je intenzitet istorije znatno viši, što znači da je ovdje bilo više kriza koje je trebalo prevladati", rekao je predsjednik Galupa Kančo Stojčev.

OECD: Ekonomski oporavak će trajati godinama

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je upozorila da će svetu biti potrebne godine da se ekonomski oporavi od pandemije. Anhel Guria (Angel Gurría), generalni sekretar ove organizacije je izjavio za BBC da je ekonomski šok već sada veći od finansijske krize iz 2008 i da je je "pusta želja" verovanje da će se privreda brzo oporaviti po okončanju pandemije.

U BiH 128 zaraženih, nove naredbe FŠCZ i odluke Vlade TK

U Tuzlanskom kantonu još uvijek nije zabilježen nijedan slučaj zaraze. Zasad su testirane 83 osobe, a u kućnoj izolaciji se nalazi 4.776 osoba.

BiH: Broj zaraženih u 94, uveden policijski sat

U Federaciji BiH uveden je policijski sat od 18 sati navečer do 5 sati ujutro, a u Republici Srpskoj od 20 sati navečer do 5 sati ujutro.

Stavovi Europljana po pitanju letova i klimatskih promjena; anketa

62% anketiranih reklo je da bi podržalo zabranu letenja na kratkim relacijama, a 72% podržalo bi tzv. "porez na ugljik". Velika većina ispitanika – njih 91% – ima pozitivan stav o podučavanju o klimatskim promjenama i recikliranju u školama, dok je 85% ispitanika reklo kako podržava zabranu korištenja plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu, pokazala je nova anketa Europske investicijske banke.

Kako zagađenje bukom i svjetlom utječe na životinje; istraživanje

I svjetlosno zagađenje i prometna buka mogu nalikovati na prirodne događaje. Primjerice, umjetna svjetla zaklanjaju sjaj Mjeseca, sprječavajući ptice i insekte da ga detektiraju, dok prometni šumovi mogu ugušiti zvučnu frekvenciju ptičjeg pjeva.

DW: Rusija mijenja ustav, Putin će još dugo vladati

Na godišnjicu aneksije Krima sredinom siječnja ruski predsjednik Vladimir Putin je potaknuo dalekosežnu reformu ruskog ustava. Ona bi mu trebala omogućiti da duže ostane na vlasti. Sad je prvi put o tomu više rekao.