Vijesti

Amer Osmić: Bosna i Hercegovina nema strategiju protiv odlaska stanovništva

BiH se suočava s velikim problemom depopulacije.

Zlatko Dizdarević: Neka druga pamet

Nešto mislim, ako mi je i samo sedmica u ribarskom selu kraj Stona dovoljna za prepoznavanje onoga što ne vidim kroz bezmalo punu godinu tamo, u onom ciljanom i uredno proizvođenom ludilu moga grada, mogu misliti kako je onima koji tu nesvijest mogu sebi priuštiti

Tena Erceg: Meleze u kaveze

U prihvatnom centru Clint za imigrante blizu El Pasa novinari su vidjeli stotine djece nagurane u kavezima na rekordnim vrućinama, bez hrane, vode i sapuna… Nehumani tretman imigranata u SAD-u eskalirao je zbog recentnog pojačanog pritiska na granice i otvoreno rasističke politike Trumpove administracije

Munever Salihović: Migrantima je potrebno da ih vidimo kao ljude

"Jedna stvar koju mi stvarno zaboravljamo, nije tim ljudima isključivo potrebno da ih nahranite, da ih napojite i da im date da spavaju u toplom. Puno potrebnije je da pričate sa njima, da ih prepoznate kao ljude, da ih pogledate oči, da oni nisu broj."

Bosni i Hercegovini se bliži recesija

Jedan od glavni razloga smanjenja privredne aktivnosti u BiH, prema mišljenju makroekonomskog analitičara Faruka Hadžića, je manji izvoz u Rusiju, Tursku i Kosovo.

Njemačka uvodi obavezno cijepljenje djece protiv ospica

Ospice su 2017. godine ubile oko 110.000 ljudi.

Utjecaj opušaka na rast i razvoj biljaka; istraživanje

Jedan od ključnih koraka u postizanju promjena je podizanje svijesti o brojnim problemima koji su posljedica nepropisno bačenih opušaka.

Doživotna kazna za El Chapa u zatvoru ADX "nehumana", tvrdi meksički predsjednik

Zbog drogeraških ratova Meksiko je 2016. godine bio druga najsmrtonosnija zemlja na svijetu, a 2018. godine dogodilo se 28.816 ubojstava čime je Meksiko probio vlastiti rekord.

Boris Dežulović: Was hast du im 1991 gemacht, Sohn?

Punih dvadeset osam godina – vrijeme za koje je cijela jedna golema, jaka nova Njemačka stigla potpuno zaboraviti Drugi svjetski rat, bolno ga se sjetiti, dohvatiti se s vlastitom noćnom morom, retuširati je i na koncu priznati, pa pasti na koljena pred njenim žrtvama – Hrvatska još čeka jebenu presudu za Branimira Glavaša. Bez ikakvih izgleda da je dočeka za njegova života.

Ljubodrag Stojadinović: Šešelj, čudovišni portret režima

On nije sluga režima. On je režim.

Metode održive proizvodnje i distribucije hrane

Mnogo više pozornosti treba posvetiti održivosti urbanih prehrambenih sustava planeta. Ako situacija ostane ista, naši trenutni lanci opskrbe hranom uskoro bi mogli postati jako problematični.

Kemal Kurspahić: Američki i balkanski 'izmi'

Nacionalističko prekrajanje istorije, u kojem se rehabilituju i slave ustaštvo i četništvo i odlikuju predvodnici udruženih zločinačkih poduhvata devedesetih, guraju balkansku djecu rođenu nakon hladnog rata u suprotan smjer od njihovih američkih vršnjaka.

Korištenje plastičnog otpada za dobivanje električne energije i goriva; istraživanje

Tim znanstvenika koji je radio na razvoju ove tehnologije nada se kako bi ona mogla postati globalno primjenjiva.

Dževad Karahasan: Evropa se balkanizuje

Zapadnoevropska kultura sve više ima potrebu i za jednoznačnošću.

Darko Cvijetić: U soliterima su bukvalno susjedi napadali susjede

Živjeli smo do 1992. godine normalno, možemo reći i nesvjesni onoga što će se dogoditi. U tom crvenom soliteru se vidi Jugoslavija koja postoji, a onda i Jugoslavija koja počinje da tone kat po kat. Taj lift biva giljotinom, krećući se po vertikali i skidajući glave, barem metaforički.

Rasizam, mržnja i posljedice

Desničarski populisti koriste rasističke izreke iz jasnih pobuda. Provokacije trebaju onima koji ih koriste dati osjećaj da konačno mogu otvoreno reći ono što misle a to su svo vrijeme "morali da potiskuju", kaže Andreas Zick.