Vijesti, Bosna i Hercegovina

Suada Kapić: Pismo ohrabrenja

Danas hvala ljekarima i svom medicinskom osoblju, vozačima, prodavačicama, pekarima, skladištarima, svim radnicima i volonterima, svim onim iznimno hrabrim i vrijednim ljudima koji nam omogućavaju da ovaj napad fizički preživimo

Vremenska prognoza za 3. i 4. april 2020: Pretežno sunčano vrijeme uz blagi porast temperature zraka

Temperature zraka izmjerene jutros u 08.00 sati: Bjelašnica -5°C; Bugojno, Sanski Most, Sokolac i Tuzla 0°C; Banja Luka i Zenica 1°C; Bihać, Doboj, Ivan Sedlo i Srebrenica 2°C; Sarajevo 4°C; Gradačac 6°C; Livno 7°C; Grude 8°C; Trebinje 11°C; Neum i Široki Brijeg 12°C; Mostar 14°C

Koronavirus : Ne uvodi se mjera totalnog karantina - penzionerima dozvoljen odlazak po penzije a mlađim od 18 godina kretanje u automobilima sa roditeljima (VIDEO)

"Omogućili smo da se djeca mogu prevoziti sa jedne lokacije na drugu" - Fahrudin Solak

Koronavirus: Vlada FBiH utvrdila zakon kojim počinje spašavanje ekonomije

Privrednicima se ukida obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit, a obrtima poreza na dohodak. Ukidaju se zatezne kamate, na javne prihode i dugovanja u privredi. Obustavljaju se svi upravni i sudski postupci za vrijeme dok traje stanje prirodne nesreće i 90 dana nakon toga

Agencija za bankarstvo FBiH: Moratorij za sve građane kojima su umanjena primanja ili se uopšte ne isplaćuju

Zvaničnici, državni zaposlenici, zaposlenici javnih preduzeća, korisnici budžeta kao i svi drugi kojima se primanja redovno isplaćuju nisu obuhvaćeni privremenom mjerom moratorija na otplatu kredita

Vremenska prognoza za 3. april 2020: Hladno sunčano jutro, dnevne temperature iznad 15°C

U drugoj polovini dana umjereno oblačno vrijeme u centralnim i južnim dijelovima

Vremenska prognoza za 2. april 2020.: Pretežno sunčano vrijeme sa više oblačnosti na istoku i jugoistoku Bosne

Dnevne temperature zraka iznad 10º

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK uputio pismo podrške zdravstvenim radnicima i oboljelima

Pridružujemo se osudi svih neodgovornih lica i pozivamo nadležne strukture da se za to i pobrinu, ali strogo osuđujemo nehumano ponašanje prema oboljelim i lov na vještice bilo koje vrste. Ovim pismom želimo podstaknuti kulturu suosjećanja, koju, ubijeđeni smo, svi mi u dubini duše imamo, samo nekada strah od nepoznatog uzme maha i probudi ono najgore što imamo u sebi.

RSE: 'Turizam je pregažen i zadnji koji će ustati'

"Turizam će se vjerovatno zadnji oporaviti zato što, poznavajući psihologiju ljudi, čak i kada prođe zdravstvena kriza, ljudi će biti u strahu da putuju", rekla je za RSE ministrica turizma FBiH, Edita Đapo.

U BiH 128 zaraženih, nove naredbe FŠCZ i odluke Vlade TK

U Tuzlanskom kantonu još uvijek nije zabilježen nijedan slučaj zaraze. Zasad su testirane 83 osobe, a u kućnoj izolaciji se nalazi 4.776 osoba.

BiH: Broj zaraženih u 94, uveden policijski sat

U Federaciji BiH uveden je policijski sat od 18 sati navečer do 5 sati ujutro, a u Republici Srpskoj od 20 sati navečer do 5 sati ujutro.

RSE: Zapadni Balkan u malom u Minhenu

Minhen je jedna od najatraktivnijih njemačkih gradova za doseljenike iz zemalja Zapadnog Balkana.

RSE: Kampanja za pravo na život bez zagađenja

Ured Europske unije u Bosni i Hercegovini nedavno je pokrenuo kampanju pod nazivom "EU za tvoja prava" kako bi se jačala svijest građana o potrebi poštivanja i zaštite osnovnih ljudskih prava. Kampanja se realizira u više medija, u suradnji s organizacijama civilnog društva, te projektima i inicijativama koje podržava Europska unija. Objavljeni su video spotovi kojima se želi podsjetiti građane da imaju pravo na čist zrak, dostojanstven život i rad, pravo na obrazovanje i pravo na liječenje, kao jedno od osnovnih ljudskih prava.

Aida Hrnjić: Živjeti s autizmom

Valjda to kod nas ide onom logikom tri puta mjeri, jednom sijeci. Njih, našu djecu, "premjere" sa svih strana i na sve načine za tu crkavicu koju im daju i stalno su u strahu da nisu pretjerali valjda. Te sramotne 384 KM se cijede kroz sva sita i rešeta sistema koji ih dodjeljuje.

Kemal Kurspahić: A šta ima u Davosu?

Kad bi se moglo vjerovati od prečeste upotrebe istrošenoj mantri političkog Sarajeva kako su "euroatlantske integracije najživotniji interes Bosne i Hercegovine", bilo bi logično da njeni predstavnici učestvuju u razgovoru čija su glavna tema bili "novi metodi proširenja". Ali, fokus tog skupa bili su očekivani skori pozivi na početak pregovora o prijemu u Uniju Sjeverne Makedonije i Albanije.

DW: Globalna borba protiv korupcije slabi

Na globalnom planu se zemlje zapadnog Balkana uklapaju u trend koji glasi: razina borbe protiv korupcije je u padu. SAD su sa 69 bodova zabilježile najgori rezultat u posljednjih osam godina. Pad su zabilježile i Kanada, Velika Britanija i Francuska. Na samom vrhu su osim spomenute Danke i Novog Zelanda Finska, Švedska, Singapur i Švicarska.