Vijesti, Bosna i Hercegovina

RSE: U BiH svega oko 15% djece obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem

Predškolske ustanove nisu dostupne u ruralnim područjima BiH, a u urbanim sredinama nema dovoljno mjesta u vrtićima. Također u predškolskom obrazovanju u godini pred polazak u školu nema dovoljno sati, odnosno djeca nisu obuhvaćena tim obrazovanjem tijekom cijele godine, navode u UNICEF-u. To su neki od prioriteta na kojima vlasti u BiH u budućnosti trebaju raditi, dodaju u ovoj međunarodnoj organizaciji.

RSE: Drugarstvo Bosanke Maje i Afganistanke Donye

Maja i Donya družile su se tokom "Ljetne škole" koju je Maja zbog ljubavi prema novim prijateljicama odlučila pohađati kako bi im pomogla da što bolje savladaju bosanski jezik i da se što bolje pripreme za početak nove školske godine, baš onako kako to pravi prijatelji rade. Nakon odmora od škole i pauze od mjesec i pol dana, ponovni susret dviju prijateljica bio je posebno emotivan

RSE: Izazov povratka militanata iz Sirije pred bh. vlastima

Pitanje na koje stručnjaci upozoravaju jeste – šta nakon zatvora i kako spriječiti da se u zatvoru dešava radikalizacija?

RSE: Sva lica nezaposlenosti u BiH

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje nezaposlenost mladih ljudi, onih od 15 do 24 godine, iznosila je 33,8 posto. Iako Anketa o radnoj snazi u BiH govori da nezaposlenost među mladima opada, njihova stopa učešća u nezaposlenosti je još uvijek veća od 50 posto. Bh. ekonomija ne može apsorbovati svu tu populaciju.

Ivor Fuka: Susret bivših neprijatelja

"Ne znam šta bismo mi jedni bez drugih. Meni je ovo …", uozbiljit će se i Jasmin pa zastati u pola rečenice, a onda nastaviti, "ma ne znam kako to ni da ti opišem, toliko su se ta prijateljstva razvila ovih godina … mi se stalno čujemo, pitamo nešto jedni druge, šta god da nam treba … čestitamo si božiće, bajrame, uskrse … meni prije stigne čestitka za Bajram iz Beograda, nego od nekih komšija … nije to ništa neobično".

RSE: Javna preduzeća za čuvanje vlasti

Najvećih pet poslodavaca koji su javna preduzeća su Elektroprivreda BiH, Željeznice Federacije BiH, Željeznice Republike Srpske i rudnici uglja Banovići i Kreka.

Mirsad Hadžikadić: Uloga dijaspore ključna je za budućnost BiH

"Pokušavamo uvjeriti [dijasporu] da su sada, više nego ikad prije, odgovorni za ono što se događa u BiH", kaže Hadžikadić. "Pokret je nastao kao pokušaj uvjeravanja da prihvate tu odgovornost i novi sustav vrijednosti i da se više uključe. U najmanju ruku, želimo da se registriraju za glasovanje i da glasuju. Trebamo njihove ideje, stručnost, vještine, novac. Oni su mladi, obrazovani, razumiju demokraciju, vrijednost vladavine zakona i želimo da nam pomognu da zemlju usmjerimo na pravi put".

RSE: Zašto mladi odlučuju otići 'trbuhom za kruhom'?

"U BiH 58 posto mladih ljudi želi da ode na period duži od 20 godina, dok u Bugarskoj 63 posto kaže da želi da ode, ali na period do pet godina. Članstvo u EU nekako smanjuje potrebu mladih za dugoročnom emigracijom", objašnjava Saša Vasić iz Fondacije "Friedrich Ebert".

Mladi ujedinjeni u miru: Kako prevladati mračnu prošlost

U mreži "Youth United in Peace” (Mladi ujedinjeni u miru) su okupljene organizacije iz BiH, Hrvatske i Srbije: Udruženje „Sara-Srebrenica", Udruženje "Prijateljice” Tuzla, Omladinski Centar Gornji Vakuf-Uskoplje, Evropski Dom Vukovar i Aktivatori uz Sombora.

RSE: Bihać - Kreativne i edukativne radionice za migrante

Od početka ove godine "Žene sa Une" u saradnji sa patnerskim organizacijama rade i na uspostavljanju posebnih kutaka za odrasle u Privremenim prihvatnim centrima u Bihaću (BIRA i Borići) i Cazinu (Sedra).

RSE: Na nastavi informatike crtali Word

Informatička pismenost definiše se kao sposobnost osobe da obradi tekst, izradi tabele, koristi e-mail i internet, dok se osoba koja ne zna obavljati nijednu od navedenih aktivnosti smatra kompjuterski nepismenom.

"Nemamo planet B": Globalne demonstracije zbog klimatskih promjena

U Bosni i Hercegovini održana su dva prosvjeda u Sarajevu i Mostaru u kojima je sudjelovalo oko stotinu građana, mahom mladih ljudi.

Eldin Huseinbegović za DW: "Ako odeš, ne zaboravi"

Poenta čitave pjesme je "ako odeš, ne zaboravi me". Ponukalo me nekoliko slučajeva kojim sam svjedočio. Riječ je o slučajevima u kojim stari ljudi, koji su ostali ovdje, nažalost bivaju zaboravljeni od svoje djece. Ovdje se ne radi o tome da je neko otišao u Njemačku ili Ameriku pa da je nekoga zaboravio. Jedni od drugih smo i ovdje udaljeni 5 ili 10 metara, ali se zaboravljamo. To je centralna i glavna poruka ove pjesme. Čitava situacija oko odlaska mladih se uklopila u tu neku moju seharu u koju sam ja slagao te priče.

Eldin Hadžović: Izašli smo!

Prva Povorka ponosa izniman je događaj, od historijskog značaja za Sarajevo. Stoga nije teško razumjeti euforiju i oduševljenje jednog dijela bosanskohercegovačke javnosti zbog same činjenice da je skup, ocijenjen kao događaj visokog rizika, protekao bez i najmanjeg incidenta, iako je to goli minimum ispod kojeg se ne bi smjelo ići. Sarajevskom povorkom otvoren je put ka slobodi i jednakosti, ali to je tek prvi korak na putu od sedam milja.

Radmila Rangelov Jusović za RSE: Funkcionalna pismenost za funkcionalno društvo

Danas sve više govorimo o funkcionalnoj pismenosti, odnosno sposobnosti da jezik i različite forme izražavanja, komuniciranja koje nisu uvijek čak ni pisane forme nekad su to grafičke i neke druge forme, koristimo smisleno. I ne samo smisleno, već da razumijemo šta je pročitano. Da imamo stav u odnosu na to šta je pročitano, da smo sami u stanju da proizvedemo određeni pisani tekst koji, isto tako, nije samo reproduktivni nego ima sadržaj i smisao.

Emir Imamović: Gladna djeca Pazarića - Vijest iz ponora

Ljude koji su se bogatili preko muke štićenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić se ne može nazvati moralnim idiotima - onima kod kojih je intelekt očuvan, a moralni orijentiri izgubljeni. Samo gad može na takvom mjestu i od takvih nesretnika krasti na sve moguće načine i konstantno osjećati tešku udobolju zbog toga što bolesna djeca gladuju.