Vijesti, Bosna i Hercegovina

Boro Kontić: Alegorija Bosne

Napuhana tvrdnja o sukobu Zvizdić – Izetbegović koja se razvlačila po medijima, evo je konačno dobila i nešto dokaznog materijala. U čemu se Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić razilaze? Jedino što je u ovom trenutku izvjesno: u odnosu prema Ivi Andriću

Intervju Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice: BiH mora krenuti ispočetka

Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju bolje od toga, kao naprimjer otvoren razgovor o tome da li se zaista decenijama žele opredijeliti i vezati isključivo za ugalj na osnovu interesa jednog preduzeća i ko će, kao prvo, za to platiti cijenu

RSE: Oko 3.000 migranata u BiH spava pod vedrim nebom, uprkos novcu EU

"Ovo je počelo 2018. godine, pa 2019., pa 2020., i svake godine se čini čovjeku, toliko je loše da ne može biti gore. Međutim, svaki put je gore," kaže Zehida Bihorac-Odobašić, aktivistica iz Velike Kladuše

Imunizacija BiH: Ne može!

Dok su druge zemlje počele sa vakcinacijom, BiH u ovom trenutku još nema informaciju koja će vakcina prva stići i kada će stići. Odgovornost za ovakvo stanje ne samo da niko nije preuzeo, već se cijeli proces predstavlja kao brza reakcija vlasti i da je urađeno sve što se moglo, s obzirom na pandemiju.

Almir Muhamedbegović: Prljava bajka

Istorija i sudbina Bloka 7 Termoelektrane Tuzla - Veliki projekat za veliko "ugrađivanje"

RSE Most, Nidžara Ahmetašević i Dragan Bursać: Zašto je Republika Srpska zabranjena teritorija za migrante?

Zvanična politika Republike Srpske je da je to "migrant free" zona koliko god to zastrašujuće zvučalo. Tako Milorad Dodik i njegovi eksponenti "reklamiraju" tu sredinu. U Republici Srpskoj nema migrantskih kampova i nema nikakve naznake da će ih biti. Ali migranti idu kroz Republiku Srpsku, moraju preko Banjaluke doći do Bihaća, pa ih možete vidjeti u Bosanskoj Dubici, Gradiški, Mrkonjić Gradu, Bosanskom Novom. Tako da migranata ima. Oni su pravno nevidljivi i Republika Srpska se ponaša kao da oni ne postoje. Ali takva je situacija u čitavoj Bosni i Hercegovini s tom razlikom što je u Republici Srpskoj oslobađanje od migranata ili neugošćavanje migranata, kako god hoćete, gotovo postalo “statement” tog entiteta - Dragan Bursać

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Christian Schmidt - Nijemac koji bi trebao reformirati BiH

Schmidt, kako navodi ovaj njemački list, po pitanjima Balkana, cijeni mišljenje bivšeg komesara za proširenje Johannesa Hahna i posljednjeg glavnog tužioca Haškog tribunala Sergea Brammertza. Kako zaključuje FAZ, Christian Schmidt će imati, ne samo za tamošnje uslove, ogromnu platu ali i funkciju na kojoj, kako sada stvari stoje, ništa ne može napraviti.

Bihać: Niko ne želi da preuzme šatore koje je vojska pripremila za smještaj migranata u kampu Lipa

Sada niko ne želi da preuzme šatore koji su postavljeni, s obzirom da je vojska imala obavezu samo da obezbijedi logistiku, po nalogu Predsjedništva BiH, ali dalje upravljanje treba da preuzme neko drugi, poput IOM-a, ili lokalnih vlasti, ili države. A preuzeti odgovornost izgleda neće niko. Nakon Vučjaka, te paljenja Lipe i njenog vođenja prethodnih devet mjeseci, otvara se ogromno pitanje interesa u slučaju migrantske krize u BiH i onih koji su prethodne tri godine bili uključeni u ovaj, sada je već izvjesno, unosan posao.

Ekološka katastrofa na rijeci Drini, hiljade kubika otpada na brani HE Višegrad

Nemarom stanovnika u slivu Drine ugrožena je jedna od najljepših rijeka Evrope

Njemački mediji o migrantskoj krizi: Nečovječni uslovi u BiH – a put u EU zatvoren. "EU je arogantna i licemjerna"

"Licemjerno je", piše u komentaru Süddeutsche Zeitung, "hvaliti se zatvaranjem Balkanske rute samo da bi se potom problem migranata nasukanih na južnoj granici EU prepustio zemljama koje nisu članice Unije. (...) Apelovanje na vladu u Sarajevu da poboljša uslove života za 'svoje' izbjeglice, dok istovremeno 'njihove' izbjeglice hiberniraju u blatu na grčkim ostrvima – to je nečuveno."

CIN: Građani finansiraju štetne poslove privatnika

Prvobitno zamišljena kao spas za ugrožena prirodna bogatstva, postrojenja za proizvodnju "čiste struje" su se pretvorila u suprotnost i izvor sigurne i lake zarade privatnicima.

BiH: Izbjeglice koje Europa ignorira

"Totalni neuspjeh da se riješe problemi s migrantima u BiH na svim političkim razinama, jer ni EU nije uspjela ništa promijeniti u ovoj lošoj situaciji"- Andrea Beer, ARD

Bihać: Migrantski kamp "Lipa" pod nadzorom policije nakon povlačenja Međunarodne organizacije za migracije

Do okončanja građevinskih radova u "Lipi" predviđeno je da migranti budu smješteni u "Biri", o čemu je Ministarstvo bezbjednosti BiH uputilo pisanu instrukciju Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Službi za poslove sa strancima.

Izbori u Mostaru: Rezultat prvog poluvremena - neriješeno

Možda jedina pouka koja se može izvući iz mostarskih lokalnih izbora jeste to da ne bi bilo loše razmisliti o prelasku na izborne cikluse od po dvanaest godina između izbora. Ništa se plaho ne bi promijenilo, ali bi se uštedjelo na novcu koji se troši na izbore i živcima koje građani zbog njih uzaludno gube.

BiH: Na hiljade nazaposlenih sa fakultetskom diplomom

U Bosni i Hercegovini trenutačno živi 777.000 mladih u dobi od 15 do 30 godina, od čega je 60 posto nezaposleno.

CIN: Sloboda za nove prevare

Višestruko osuđivani Sead Žilo je za 54.500 KM otkupio dvije zatvorske kazne u ukupnom trajanju od godinu i po dana. Kupljenu slobodu je iskoristio za nove prevare, teške četvrtinu miliona maraka.