Vijesti, Region

DW: Evropski entuzijazam i "usputni" balkanski problemi

Prema onome što se moglo čuti nakon večere lidera EU i Zapadnog Balkana prognoza za 2020. godinu najavljuje razvedravanje nad Zapadnim Balkanom i u oblasti politike proširenja. Ipak, imajući u vidu iskustva sa ranijim sličnim prognozama ne bi trebalo odmah baciti kišobran i staviti naočare za sunce. Vrijeme, baš kao i politika, nade i obećanja znaju da budu varljivi.

DW: "Trnovit put" Zapadnog Balkana prema EU

"Na sva zvona" najavljivana 2018. godina kao godina "proboja u procesu proširenja" zapravo bila debakl, nakon koga je uslijedilo još više problema i komplikacija u 2019. godini, rekao je slovački dipomata, profesor i nekadašnji predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan, Eduard Kukan.

Andrej Nikolaidis: Zašto je pravosudni sistem još uvijek na slobodi?

Osnovna funkcija naših pravosuđa je da zaštiti kriminalce, a ona taj posao odrađuju dobro, odlično – sjedi, pet. Povezuje nas, u čvor nas uvezuje, odsustvo pravde – ili makar iluzije pravde. I odsustvo minimalne pravne sigurnosti

RSE: Kampanja za pravo na život bez zagađenja

Ured Europske unije u Bosni i Hercegovini nedavno je pokrenuo kampanju pod nazivom "EU za tvoja prava" kako bi se jačala svijest građana o potrebi poštivanja i zaštite osnovnih ljudskih prava. Kampanja se realizira u više medija, u suradnji s organizacijama civilnog društva, te projektima i inicijativama koje podržava Europska unija. Objavljeni su video spotovi kojima se želi podsjetiti građane da imaju pravo na čist zrak, dostojanstven život i rad, pravo na obrazovanje i pravo na liječenje, kao jedno od osnovnih ljudskih prava.

Aida Hrnjić: Živjeti s autizmom

Valjda to kod nas ide onom logikom tri puta mjeri, jednom sijeci. Njih, našu djecu, "premjere" sa svih strana i na sve načine za tu crkavicu koju im daju i stalno su u strahu da nisu pretjerali valjda. Te sramotne 384 KM se cijede kroz sva sita i rešeta sistema koji ih dodjeljuje.

Kemal Kurspahić: A šta ima u Davosu?

Kad bi se moglo vjerovati od prečeste upotrebe istrošenoj mantri političkog Sarajeva kako su "euroatlantske integracije najživotniji interes Bosne i Hercegovine", bilo bi logično da njeni predstavnici učestvuju u razgovoru čija su glavna tema bili "novi metodi proširenja". Ali, fokus tog skupa bili su očekivani skori pozivi na početak pregovora o prijemu u Uniju Sjeverne Makedonije i Albanije.

DW: Globalna borba protiv korupcije slabi

Na globalnom planu se zemlje zapadnog Balkana uklapaju u trend koji glasi: razina borbe protiv korupcije je u padu. SAD su sa 69 bodova zabilježile najgori rezultat u posljednjih osam godina. Pad su zabilježile i Kanada, Velika Britanija i Francuska. Na samom vrhu su osim spomenute Danke i Novog Zelanda Finska, Švedska, Singapur i Švicarska.

Nejra Latić Hulusić za RSE: Najveći okov društva u BiH je neznanje

Mislim da je to neznanje. Nije više u pitanju bazično obrazovanje jer testovi su pokazali da sam u pravu. Naš obrazovni sistem, ne nudi znanje, nudi nam neku faktografiju napamet, a ono što je stvarno, suštinsko znanje o stvarima i svijetu, nama strašno fali. Nije više pitanje što smo mi neobrazovani, nego smo mi jedne neznalice, koje neće uopšte da promišljaju o svijetu oko sebe. Dok se to ne promijeni, bojim se da ćemo ostati dugo, dugo u ovom političkom i ekonomskom blatu.

RSE: Zbog zagađenja zraka obolijeva sve više ljudi

Jedan od najvećih problema s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, a vezano za zaštitu okoliša je činjenica da nije uspostavljena Agencija za zaštitu okoliša i Ministarstvo za zaštitu okoliša na državnoj razini. Zbog toga, Europska okolinska agencija ne želi surađivati u punoj mjeri s institucijama koje trenutačno upravljaju zaštitom okoliša, jer su formirane isključivo na entitetskim ili kantonalnim razinama. Posljedica toga je da ogromni novčani iznosi koje ova europska Agencija za zaštitu okoliša, odnosno EU ima, danas za BiH nisu dostupni. Zbog svega toga ispaštaju građani.

RSE: Vršnjačko nasilje među djecom i mladima u BiH

Zilka Spahić-Šiljak, direktorica Transkulturne psiho-socijalne obrazovne fondacije TPO iz Sarajeva, koja protekle tri godine provodi Projekat o vršnjačkom i rodno zasnovanom nasilju u školama na području Srednjebosanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, kaže da je najvidljivije fizičko nasilje, ali postoje i drugi oblici nasilja koji se ne završavaju, čak, ni kada dijete dođe kući.

Bilježnica Robija K.: Evropsko ponašanje

"Slušajte me dobro, dico… Sad kad naša zemlja presjedava Evropskom unijom moramo se svi ponašat evropski, a ne balkanski! To si dobro utuvite u glavu! Znači, sve se drastično minja u odnosu na prije!"

Aerozagađenje u BiH: Uzroci, posljedice i šta dalje?

Trećina smrti uzrokovanih od moždanog udara, raka pluća i srčanih bolesti posljedica je aerozagađenja

ODA: Lažne nagradne igre na društvenim mrežama

Lažne nagradne igre na društvenim mrežama su pojava koja se ponavlja, i iznova ugrožava korisnike. To je dovoljan pokazatelj o nedovoljnoj medijskoj i informacijskoj pismenosti, i znak da se treba raditi na njenom širenju u društvu, koje još ne odolijeva svim opasnostima kojih su društvene mreže krcate.

DW: Perspektive ekonomije u BiH za 2020. godinu

BiH zavisi od ekonomskih kretanja u zemljama okruženja i EU, jer će u slučaju bilo kakvog oblika recesije to prvo osjetiti Bh izvoznici a nakon toga slijedi ostatak privatnog sektora koji je naslonjen na taj izvoz. Nakon toga dolazi do pada naplate poreza a u takvoj situaciju BiH očekuju budžetski rebalansi. Takve projekcije su realne jer se svi budžeti u BiH baziraju na rastu svih poreza u ovoj godini, što je teško ostvarivo.

RSE: Potrošačka korpa skoro dvije prosječne plaće

Godine 2009. prosječna plata u Bosni i Hercegovini iznosila je 790 KM (395 eura), podaci su Agencije za statistiku BiH koji se nalaze na njihovoj web stranici. To znači da je u proteklom periodu prosječna plata porasla za 142 marke (71 euro), odnosno 14 maraka (sedam eura) godišnje. Sa druge strane, sindikalna potrošačka korpa prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske, kako se navodi na a njihovoj web stranici,2009. godine iznosila je 1617 KM (808 eura) i bila je manja za 295 maraka (147,5 eura) nego danas, što opet pokazuje da su troškovi života rasli skoro 30 maraka (15 eura) godišnje.

RSE: Plate u javnom sektoru rastu, privreda stagnira

Za uposlenike javnog sektora u Srednjobosanskom kantonu nova godina donosi povećanje plaća. Slično je i u Republici Srpskoj, uz izuzetak medicinskih radnika kojima, iako se nalaze na budžetu, te spadaju u grupu onih koji najčešće odlaze iz BiH, januarske plate neće biti povećane.