Vijesti, Region

Boro Kontić: Alegorija Bosne

Napuhana tvrdnja o sukobu Zvizdić – Izetbegović koja se razvlačila po medijima, evo je konačno dobila i nešto dokaznog materijala. U čemu se Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić razilaze? Jedino što je u ovom trenutku izvjesno: u odnosu prema Ivi Andriću

Intervju Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice: BiH mora krenuti ispočetka

Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju bolje od toga, kao naprimjer otvoren razgovor o tome da li se zaista decenijama žele opredijeliti i vezati isključivo za ugalj na osnovu interesa jednog preduzeća i ko će, kao prvo, za to platiti cijenu

RSE: Oko 3.000 migranata u BiH spava pod vedrim nebom, uprkos novcu EU

"Ovo je počelo 2018. godine, pa 2019., pa 2020., i svake godine se čini čovjeku, toliko je loše da ne može biti gore. Međutim, svaki put je gore," kaže Zehida Bihorac-Odobašić, aktivistica iz Velike Kladuše

Emir Imamović Pirke: Ovdašnji socijaldemokrati pronađu problem za svako rješenje

Socijaldemokratska partija nema ništa osim deluzije o vlastitoj snazi, važnosti i kadrovima kojima je za pobjedu dovoljna dobra volja, novi sako i kravata crvene boje.

Boris Dežulović: Tajna hrvatskog serklaža

U nas se reče, kuća bez serklaža ki crkva bez vitraža. Obiđete li, recimo, Dalmaciju, dočekat će vas cijele betonske favele s grozdovima besprizornih stambenih hangara izgrađenih bez ijednog jedinog papira, i na vrhu svake od tih keopsovskih višekatnica četiri struka šipki što ponosno strše iz kutova betonske deke. Ta četiri željezna buketa zaštitni su znak Dalmacije, veličanstveni spomenik našeg pučkog graditeljskog genija: to su armature koje je ćaća ostavio najmlađem sinu kad se odluči skućiti. Armature oko kojih će mamlaz jednog dana, kad mu dođe vrijeme, nagonski – onako kako to njegova vrsta radi već milijunima godina – šalovati vertikalne serklaže i sazidati svoj kat. Pa na teraci, jasno, ostaviti četiri željezna struka za svoje potomstvo.

Imunizacija BiH: Ne može!

Dok su druge zemlje počele sa vakcinacijom, BiH u ovom trenutku još nema informaciju koja će vakcina prva stići i kada će stići. Odgovornost za ovakvo stanje ne samo da niko nije preuzeo, već se cijeli proces predstavlja kao brza reakcija vlasti i da je urađeno sve što se moglo, s obzirom na pandemiju.

Srbija: Antivakcinaši i IT nepismenost smanjuju odziv na vakcinaciju

"U ovom trenutku ne znamo koliko ljudi u Srbiji je preležalo COVID-19. Ima procena da je to čak 40 odsto. Sa petinom koju bismo vakcinisali, to bi onda ukupno bilo 60 odsto. To jeste dovoljno da se spreče razorne epidemije ali ne i da se bolest potpuno potisne”- epidemiolog Zoran Radovanović. “Neki od tih antivakcinalista šire iracionalni strah kod građana da mogu biti čipovani, na neki način kasnije i špijunirani, i tako dalje. Neuki svet u to može da poveruje” - profesor Radoje Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva (SLD)

Almir Muhamedbegović: Prljava bajka

Istorija i sudbina Bloka 7 Termoelektrane Tuzla - Veliki projekat za veliko "ugrađivanje"

RSE Most, Nidžara Ahmetašević i Dragan Bursać: Zašto je Republika Srpska zabranjena teritorija za migrante?

Zvanična politika Republike Srpske je da je to "migrant free" zona koliko god to zastrašujuće zvučalo. Tako Milorad Dodik i njegovi eksponenti "reklamiraju" tu sredinu. U Republici Srpskoj nema migrantskih kampova i nema nikakve naznake da će ih biti. Ali migranti idu kroz Republiku Srpsku, moraju preko Banjaluke doći do Bihaća, pa ih možete vidjeti u Bosanskoj Dubici, Gradiški, Mrkonjić Gradu, Bosanskom Novom. Tako da migranata ima. Oni su pravno nevidljivi i Republika Srpska se ponaša kao da oni ne postoje. Ali takva je situacija u čitavoj Bosni i Hercegovini s tom razlikom što je u Republici Srpskoj oslobađanje od migranata ili neugošćavanje migranata, kako god hoćete, gotovo postalo “statement” tog entiteta - Dragan Bursać

Viktor Ivančić: Humanitarni krkanluk

Uopće ne dvojim u vjerodostojnost uskovitlanih osjećaja Tomislava Debeljaka i iskrenost njegove želje da pomogne unesrećenim ljudima – novinare je, uostalom, pedantno obavijestio kako je na poprište katastrofe odmah uputio tridesetak svojih radnika, skupa s teškom mehanizacijom, da pomognu u raščišćavanju ruševina – ali svejedno odavno nisam vidio sekvencu koja bi odisala takvom vulgarnošću i isporučila toliku količinu sirovog prostaštva.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Christian Schmidt - Nijemac koji bi trebao reformirati BiH

Schmidt, kako navodi ovaj njemački list, po pitanjima Balkana, cijeni mišljenje bivšeg komesara za proširenje Johannesa Hahna i posljednjeg glavnog tužioca Haškog tribunala Sergea Brammertza. Kako zaključuje FAZ, Christian Schmidt će imati, ne samo za tamošnje uslove, ogromnu platu ali i funkciju na kojoj, kako sada stvari stoje, ništa ne može napraviti.

Bihać: Niko ne želi da preuzme šatore koje je vojska pripremila za smještaj migranata u kampu Lipa

Sada niko ne želi da preuzme šatore koji su postavljeni, s obzirom da je vojska imala obavezu samo da obezbijedi logistiku, po nalogu Predsjedništva BiH, ali dalje upravljanje treba da preuzme neko drugi, poput IOM-a, ili lokalnih vlasti, ili države. A preuzeti odgovornost izgleda neće niko. Nakon Vučjaka, te paljenja Lipe i njenog vođenja prethodnih devet mjeseci, otvara se ogromno pitanje interesa u slučaju migrantske krize u BiH i onih koji su prethodne tri godine bili uključeni u ovaj, sada je već izvjesno, unosan posao.

Ekološka katastrofa na rijeci Drini, hiljade kubika otpada na brani HE Višegrad

Nemarom stanovnika u slivu Drine ugrožena je jedna od najljepših rijeka Evrope

Njemački mediji o migrantskoj krizi: Nečovječni uslovi u BiH – a put u EU zatvoren. "EU je arogantna i licemjerna"

"Licemjerno je", piše u komentaru Süddeutsche Zeitung, "hvaliti se zatvaranjem Balkanske rute samo da bi se potom problem migranata nasukanih na južnoj granici EU prepustio zemljama koje nisu članice Unije. (...) Apelovanje na vladu u Sarajevu da poboljša uslove života za 'svoje' izbjeglice, dok istovremeno 'njihove' izbjeglice hiberniraju u blatu na grčkim ostrvima – to je nečuveno."

Bihać: Policija migrante vraća u kamp Lipa. "Sa Bišćanima sam ispred Bire, nećemo dozvoliti smještanje migranata" - gradonačelnik Šuhret Fazlić

"Mi smo spremni da migrante smjestimo na Lipi i damo im zdravstvenu zaštitu. Ko god želi razgovarati s nama o migrantskom problemu mora znati da se migranti ne mogu smjestiti u Biru. Ne zato što ne želimo migrante. Njihovo smještanje u Biru bi moglo izazvati mnogo probleme i ugroziti živote migranata i građana"

CIN: Građani finansiraju štetne poslove privatnika

Prvobitno zamišljena kao spas za ugrožena prirodna bogatstva, postrojenja za proizvodnju "čiste struje" su se pretvorila u suprotnost i izvor sigurne i lake zarade privatnicima.