Vijesti, Region

RSE: U BiH svega oko 15% djece obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem

Predškolske ustanove nisu dostupne u ruralnim područjima BiH, a u urbanim sredinama nema dovoljno mjesta u vrtićima. Također u predškolskom obrazovanju u godini pred polazak u školu nema dovoljno sati, odnosno djeca nisu obuhvaćena tim obrazovanjem tijekom cijele godine, navode u UNICEF-u. To su neki od prioriteta na kojima vlasti u BiH u budućnosti trebaju raditi, dodaju u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Jovana Đurović: Ženska prava na staklenim nogama

U doba konzervativnih univerziteta i naprednjačkih nacionalista osporavanje i omeđivanje reproduktivnih prava postaje deo svakodnevne retorike. Ono je mehanizam legitimizacije dogmatskih i fašistoidnih ideja. Ostaje još da vidimo koliko će vremena proći dok se sa lomljenja metaforičnih staklenih nogu ne pređe na one kojima koračamo. Bio bi to još jedan u nizu pokušaja da se nasilno ukine žensko telo.

RSE: Drugarstvo Bosanke Maje i Afganistanke Donye

Maja i Donya družile su se tokom "Ljetne škole" koju je Maja zbog ljubavi prema novim prijateljicama odlučila pohađati kako bi im pomogla da što bolje savladaju bosanski jezik i da se što bolje pripreme za početak nove školske godine, baš onako kako to pravi prijatelji rade. Nakon odmora od škole i pauze od mjesec i pol dana, ponovni susret dviju prijateljica bio je posebno emotivan

RSE: Izazov povratka militanata iz Sirije pred bh. vlastima

Pitanje na koje stručnjaci upozoravaju jeste – šta nakon zatvora i kako spriječiti da se u zatvoru dešava radikalizacija?

Vukašin Potić: Bogatstvom u propast

Ekonomski model koji se bazira iskljućivo na hrematistici, dobiti, doprinosi materijalnom bogatstvu, za čiju je reprodukciju potreban konstantan i neprestan pritisak na prirodu, ali dovodi i do trenutka kada ćemo biti suočeni sa izborom: da li ćemo svi zajedno (bogati) otići u propast, ili ćemo promeniti pravila igre i sačuvati ovu planetu za buduće generacije.

RSE: Sva lica nezaposlenosti u BiH

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje nezaposlenost mladih ljudi, onih od 15 do 24 godine, iznosila je 33,8 posto. Iako Anketa o radnoj snazi u BiH govori da nezaposlenost među mladima opada, njihova stopa učešća u nezaposlenosti je još uvijek veća od 50 posto. Bh. ekonomija ne može apsorbovati svu tu populaciju.

Ivor Fuka: Susret bivših neprijatelja

"Ne znam šta bismo mi jedni bez drugih. Meni je ovo …", uozbiljit će se i Jasmin pa zastati u pola rečenice, a onda nastaviti, "ma ne znam kako to ni da ti opišem, toliko su se ta prijateljstva razvila ovih godina … mi se stalno čujemo, pitamo nešto jedni druge, šta god da nam treba … čestitamo si božiće, bajrame, uskrse … meni prije stigne čestitka za Bajram iz Beograda, nego od nekih komšija … nije to ništa neobično".

Bilježnica Robija K.: Kad brufen ne pomaže

Doktorica Singolo je dignila ombrve: „Šta je bilo?“ Dida je rekao: „Strava i užas, eto šta je bilo! Smak svita! Najgore od najgoreg!“ Doktorica Singolo je pitala: „Pa šta van je, čoviče? Ne izgledate mi baš tako slabo!“ Dida je nagnijo se prema njoj i rekao je: „Jutros me zabolila škina sa gornje live strane! A to znači da će uskoro bit rata!“

RSE: Javna preduzeća za čuvanje vlasti

Najvećih pet poslodavaca koji su javna preduzeća su Elektroprivreda BiH, Željeznice Federacije BiH, Željeznice Republike Srpske i rudnici uglja Banovići i Kreka.

Mirsad Hadžikadić: Uloga dijaspore ključna je za budućnost BiH

"Pokušavamo uvjeriti [dijasporu] da su sada, više nego ikad prije, odgovorni za ono što se događa u BiH", kaže Hadžikadić. "Pokret je nastao kao pokušaj uvjeravanja da prihvate tu odgovornost i novi sustav vrijednosti i da se više uključe. U najmanju ruku, želimo da se registriraju za glasovanje i da glasuju. Trebamo njihove ideje, stručnost, vještine, novac. Oni su mladi, obrazovani, razumiju demokraciju, vrijednost vladavine zakona i želimo da nam pomognu da zemlju usmjerimo na pravi put".

DW: Spor Atene i Skoplja oko vina i halve

Prema van se čini da je sukob između Grčke i Makedonije oko imena okončan. No sada se oko zaštićenog naziva porijekla svađaju vinari i poljoprivrednici.

RSE: Zašto mladi odlučuju otići 'trbuhom za kruhom'?

"U BiH 58 posto mladih ljudi želi da ode na period duži od 20 godina, dok u Bugarskoj 63 posto kaže da želi da ode, ali na period do pet godina. Članstvo u EU nekako smanjuje potrebu mladih za dugoročnom emigracijom", objašnjava Saša Vasić iz Fondacije "Friedrich Ebert".

Mladi ujedinjeni u miru: Kako prevladati mračnu prošlost

U mreži "Youth United in Peace” (Mladi ujedinjeni u miru) su okupljene organizacije iz BiH, Hrvatske i Srbije: Udruženje „Sara-Srebrenica", Udruženje "Prijateljice” Tuzla, Omladinski Centar Gornji Vakuf-Uskoplje, Evropski Dom Vukovar i Aktivatori uz Sombora.

RSE: Bihać - Kreativne i edukativne radionice za migrante

Od početka ove godine "Žene sa Une" u saradnji sa patnerskim organizacijama rade i na uspostavljanju posebnih kutaka za odrasle u Privremenim prihvatnim centrima u Bihaću (BIRA i Borići) i Cazinu (Sedra).

Viktor Ivančić: Zipka u kojoj domovina spi

Postaje očito da doba kada su Hrvati zbog "pjevanja pjesama" završavali na robiji nikada ne prestaje. Samo što im je jasno da, kao što nekoć nisu smjeli biti preveliki, danas ne smiju biti premali Hrvati. Format poželjnoga hrvatstva radikalno se mijenja, ali totalitarne mjere za očuvanje njegovih dimenzija ostaju iste.

RSE: Na nastavi informatike crtali Word

Informatička pismenost definiše se kao sposobnost osobe da obradi tekst, izradi tabele, koristi e-mail i internet, dok se osoba koja ne zna obavljati nijednu od navedenih aktivnosti smatra kompjuterski nepismenom.