Vijesti, Svijet

Marinko Čulić: Građanski rat u SDP-u

I što dobivaš kada podvučeš crtu? Pa dobivaš da je HDZ, sveukupno uzevši, desno krilo SDP-a, a da je SDP lijevo krilo HDZ-a. To znači da je kapitalistička matrica u Hrvatskoj zaštićena kao lički medvjed i na prvi pogled sasvim se uklapa u poznate izjave s više strana da je lakše zamisliti propast svijeta nego propast kapitalizma.

Njemačka: "Korona generacija" – kako pandemija pogađa omladinu

Pandemijska kriza će imati dugoročne posljedice na planiranje života kod mladih. Već postoji cijela generacija čija je budućnost na čekanju i stalno mora da pronalazi novu orijentaciju

Koronavirus: Slučaj Ischgl

Kaos koji je izbio toga petka, 13. ožujka, Rohrer je predstavio na temelju izvještaja jednog očevidca: turisti su bacali skije ispred mjesta za iznajmljivanje, neki su u skijaškim čizmama trčali do svojih auta kako bi izbjegli karantenu. Odatle se virus proširio u 40 zemalja po svijetu. Prvi slučajevi infekcije na Islandu utvrđeni su kod turista koji su bili na skijanju, u Norveškoj su govorili o „skijaškoj epidemiji". A i u Njemačkoj je bilo prenošenja infekcije preko skijaša iz Ischgla.

Nada Ostojić, 'nepoznata' junakinja koja je 1992. ubijena štiteći komšije Bošnjake u Zvorniku

"Kada govorimo o Nadi Ostojić, kada govorimo o mnogim ljudima, govorimo zapravo o ljudima herojima koji su manje-više nepoznati u našoj sredini. Zašto su nepoznati u našoj sredini – zato što naša sredina nije sposobna da prepozna istinu, da prepozna istinske heroje. Nažalost, imate sredina u kojima su heroji ratni zločinci, onda vam je heroina poput Nade s druge strane. Kažem nažalost i to je strašno, ali to je tako. Svi zajedno trebamo se boriti da skupljamo tu parčad istine, pa da donesemo svijetu priču koju je svojim djelom ispričala Nada Ostojić" - Dragan Bursać

Boris Dežulović: Tajna začepljenog nosa

Lijep primjer za ovo o čemu vam pričam jest slučaj poludjelog predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji ovih dana u ‘mom obračunu s njima’ ratuje sa svima, od ‘kruhozboraca’ iz nevladinih organizacija i ‘narikača’ iz ženskih udruga, do ‘ništarija’ od političkih analitičara i ‘ateističkih agitatora’ među nezavisnim novinarima, ne štedeći čak ni dalmatinske partizane u Drugom svjetskom ratu. I esdepeovci, gle čuda – razočarani.

Izbori u BiH: Krađe identiteta i mrtvi na spiskovima

Od oko 120.000 prijava za glasanje putem pošte na novembarskim lokalnim izborima u BiH, CIK je zbog nepravilnosti odbio oko 28.000 prijava. Primljeno je oko 3.500 žalbi što ukazuje na brojne malverzacije.

Yanis Varoufakis, Project Syndicate: Igre redistribucije

Kada je stigla pandemija i gurnula realnu ekonomiju u još dublju depresiju, svijet finansija se potpuno odvojio od realne ekonomije i pretvorio kapitalizam u neku vrstu tehno-feudalizma.

CCI o javnim preduzećima u BiH: Nema kontrole - nema odgovornosti!

Politički uticaj na zapošljavanje po stranačkoj i porodičnoj liniji, ili plaćanje mita za dobijanje posla, učestala je nezakonita praksa koja za posljedicu ima loše rezultate poslovanja, loše javne usluge, nekompetentne kadrove na važnim pozicijama, nezakonitosti u radu, te neefikasnost i neodgovornost u upravljanju javnim preduzećima u BiH. Sve navedeno dovodi do toga da političke stranke neskriveno smatraju javna preduzeća stranačkim izbornim plijenom pri dogovorima koalicionih partnera za formiranje vlasti na različitim nivoima, bez skoro ikakvog kritičkog osvrta u javnosti spram takvih pojava. Za to vrijeme građani i građanke odlaze iz države, a kao primarni razlog nezadovoljstva navode korupciju, prije svega u oblasti zapošljavanja te društvo nejednakih prilika za sve.

Aarhus centri u BiH: Još jedna farsa u režiji međunarodnih donatora i podobnih konsultanata

"Ovo je još jedan u nizu ‘projekata’ kojim međunarodni donatori u saradnji sa podobnim lokalnim konzultantima kroje sudbinu Bosne i Hercegovine i njenih građana. Pokušaj da se projektne aktivnosti prezentiraju kao proces javnih konsultacija je jasan pokazatelj koliko sudionici u ovom projektu, uključujući predstavnike ministarstava, poštuju zakone naše zemlje", kaže Denis Žiško iz Aarhus centra Tuzla

Evropska komisija: Korupcija i organizovani kriminal "rak rana" Zapadnog Balkana - BiH bez napretka u oblasti pravosuđa

Ustav Bosne i Hercegovine i dalje krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima (ECHR) u predmetima Sejdić-Finci te sličnim slučajevima. Podsjetimo, Savjet Evrope je još 2010. odredio da se presuda Suda u Strazburu po ovom pitanju, a koje se tiče ograničenja mogućnosti svim građanima BiH da se zbog etničkog pitanja kandiduju na izborima u toj državi, stavi na listu pitanja koje zemlja mora da sprovede. Znakovi pogoršanja zahtijevaju hitne mjere za povratak povjerenja građana u pravosuđe, počevši od vjerodostojnog i rigoroznog sistema provjere finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija.

Nova tužilačka farsa: Nakon 8 godina "istrage", nema krivaca za višemilionsku pljačku GP Bosna

Krajem avgusta 2020. godine tužilaštvo zaključuje da su navodi o nezakonitostima poslovnja GP Bosna "paušalni", te zvanično obustavlja istragu protiv rukovodilaca. Da su samo čitali Žurnalove tekstove, tužioci bi mnogo više saznali, ali to očito nije bila namjera

Boris Dežulović: Kratka istorija srpskog sveta

Srpski svet! Spavaš li mirno, Stefane Urošu Četvrti Dušane Nemanjiću Silni? Zavrteo Aleksandar Vučić Srbima globus Srbije, ravno im sve od Tokija do Milvokija, široka im livada: natkrilila ona srpska šljiva požagača svojom raskošnom krošnjom svih pet okeana, a na njoj kao na kauču sedi četrdeset četvrti Belaj Lama i okuplja oko sebe sve Srbe, pa stvara srpski svet.

Bilježnica Robija K.: Trešeta i briškula

Onda je moj dida bacijo fanta od baštoni na stol i rekao je: „Nešto se mislin, ekipa… Zašto propisi koji vride za konobe, trafike, dućane, apoteke i ostalo, ne vride i za državu?“ Don Joso je malo produmao i bacio je tricu kupa. Onda je on rekao: „Dobro govoriš, čoviče! Ako staviš katanac na apoteku kad se zarazi apotekar, stavi lipo katanac i na državu kad se zarazi državnik! Propisi moraju bit isti za sve!“

Deutsche Welle: Izbornim zakonom do podjele BiH?

"Naši su mediji dali veoma ozbiljnu konotaciju ovom šarlatanskom igrokazu od kojega koristi nema apsolutno nitko" - Mladen Bošnjak

Kemal Kurspahić: 'Lekcija za druge' iz američke debate

U debati, koja se u novinskim analizama poredi s uličnom tučom, najviše pažnje – i kritike u javnosti – izazvalo je Trampovo odbijanje da osudi ekstremnu desnicu, uključujući i neonaciste i rasiste, i konkretno noviju ekstremnu grupu inspirisanu idealom bijele dominacije koja se pod nazivom Ponosni momci naoružana pojavljuje na protestima u američkim gradovima i traži kavgu s demonstrantima za rasnu ravnopravnost.

Boris Dežulović: Marxism for Dummies

Milijardu kuna (258 miliona KM) vlastelin Todorić je sebi, kćeri, sinovima, zetu, nevjestama, kumovima i prijateljima razdijelio isplaćujući nezarađene dividende i prebacujući na kompaniju privatne kredite i troškove. Pare za zahode sa zmijskom kožom, lustere, jastučiće, zlatne slavine i Ninu Badrić bile su nepostojeće pare, dugovi koje je vraćala kompanija, ergo novac koji je izravno oduzet od njenih radnika. Londonski dizajneri i Nina Badrić svoj su novac dobili: što se njih tiče, slučaj Todorić ne postoji. Postoji samo za blagajnice i skladištare, vozače i ostale zaposlene, njih pedeset hiljada, koji su radosno nadoknadili njihovih četiri-pet milijuna kuna, kao i svih ostalih milijardu. Ili, ako je kmetovima tako lakše razumjeti, dvadesetak hiljada po glavi.