Vijesti, Svijet

Priča o propadanju tisućljetnih japanskih tvrtki

U proteklom desetljeću, neke od najstarijih japanskih tvrtki zatvorile su svoja vrata.

Đana Karavdić: Hipokrizija Amazona

Bijes koji je Amazonova donacija izazvala, znak je da javnost, s pravom, počinje razlikovati dobru filantropiju od loše, i češće propitivati postupke i ponašanje ultrabogatih donatora prije negoli nekritički hvaliti velikodušnost iza koje se, vrlo često, kriju loše poslovne politike. Možda bi bilo dovoljno da je Amazon privilegovanog Jeffa Bezosa samo platio porez poput ostalih poslovnih subjekata u Australiji.

"Nećemo biti smetlište svijeta": Malezija vratila 3.737 tona plastičnog otpada bogatim zemljama

Malezijska ministrica okoliša Yeo Bee Yin u ponedjeljak je izjavila da je naredila vraćanje 3.737 tona smeća u 13 zemalja. Od ukupno 150 kontejnera, 43 su poslana natrag Francuskoj, 42 Velikoj Britaniji, 17 SAD-u, a 11 Kanadi. Vlada će nastojati osigurati da "Malezija ne postane smetlište svijeta", istaknula je Yeo u svojoj objavi na Facebooku.

Povjerenje u institucije i kapitalizam opada i u razvijenim zemljama; istraživanje

Pedeset i šest posto anketirane svjetske populacije izjavilo je da kapitalizam u svom sadašnjem obliku čini više štete nego koristi u svijetu. Većina radnika na globalnoj razini (oko 83%) zabrinuta je zbog gubitka radnih mjesta zbog automatizacije, nadolazeće recesije, nedostatka obuke, jeftinije strane konkurencije, imigracije i tzv. gig ekonomije, odnosno ekonomije honorarnih poslova. Istraživanje je otkrilo i sve veći "jaz povjerenja" između elita i javnosti koji bi mogao biti odraz nejednakosti dohotka.

DW: Neplaćeni posao od 11 biliona dolara

Nejednakost u svijetu je drastična. Siromašnija polovina planete posjeduje tek jedan odsto svjetskog bogatstva. Sa druge strane, čak 45 odsto svjetskog bogatstva je u rukama ukupno 2.153 milijardera. Ali, da li postoji veza između te nejednakosti i neplaćenog rada koji obavljaju žene? Svjetski sistem ekonomije je seksistički, pišu autori Oksfamovog izveštaja. Sati koje djevojke i žene ulažu u brigu o domaćinstvu u porodici ograničavaju njihovo školovanje i učešće na tržištu rada. One zarađuju malo ili nimalo i time gube šansu da postanu finansijski nezavisne.

Kako je Francuska postala prva zemlja koja je zabranila sve insekticide povezane sa smrću pčela

Znanstvenici smatraju da su neonikotinoidi, razvijeni '90-ih kao alternativa drugim toksičnim insekticidima štetnim i za ljude i za životinje, glavni krivci za fenomen poznat kao "poremećaj kolapsa kolonija", koji je ubio veliki broj pčela diljem svijeta. Francuska je odlučila zabraniti svih pet tipova ovih insekticida, što je izazvalo negativne reakcije dijela poljoprivrednika.

Tena Erceg: Politika spaljenog kontinenta

U požarima koji su harali australskim kontinentom poginulo je 28 ljudi, spaljeno je 12 milijuna hektara tla, a u onom što su stručnjaci nazvali ‘biološkim armagedonom’ poginulo je milijardu životinja. No australska vlada na čelu s premijerom Scottom Morrisonom, koji nosi nadimak ‘australski Bolsonaro’, i dalje je skupina tvrdih poricatelja klimatskih promjena

RSE: Zbog zagađenja zraka obolijeva sve više ljudi

Jedan od najvećih problema s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, a vezano za zaštitu okoliša je činjenica da nije uspostavljena Agencija za zaštitu okoliša i Ministarstvo za zaštitu okoliša na državnoj razini. Zbog toga, Europska okolinska agencija ne želi surađivati u punoj mjeri s institucijama koje trenutačno upravljaju zaštitom okoliša, jer su formirane isključivo na entitetskim ili kantonalnim razinama. Posljedica toga je da ogromni novčani iznosi koje ova europska Agencija za zaštitu okoliša, odnosno EU ima, danas za BiH nisu dostupni. Zbog svega toga ispaštaju građani.

Srednjoškolci u SAD-u plastične vrećice recikliraju u prostirke za beskućnike

Problem beskućništva i plastičnog zagađenja samo su dio problema modernog društva. Srednjoškolka iz Lakewooda odlučila je potražiti rješenje za oba pitanja uz pomoć svog vannastavnog školskog kluba.

Branko Milanović: Sudar dvaju kapitalizama - Bitka za budućnost globalne ekonomije

Kako ostali delovi sveta budu pokušavali da transformišu svoje ekonomije i pokrenu ekonomski rast (naročito afričke zemlje), tenzije između ova dva modela biće sve izraženije. Rivalitet Kine i Sjedinjenih Država često se prikazuje kao proizvod sukobljenih geopolitičkih interesa, ali po svojoj suštini taj sukob više liči na sudar tektonskih ploča koji će odrediti dalji razvoj kapitalizma u ovom veku.

RSE: Vršnjačko nasilje među djecom i mladima u BiH

Zilka Spahić-Šiljak, direktorica Transkulturne psiho-socijalne obrazovne fondacije TPO iz Sarajeva, koja protekle tri godine provodi Projekat o vršnjačkom i rodno zasnovanom nasilju u školama na području Srednjebosanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, kaže da je najvidljivije fizičko nasilje, ali postoje i drugi oblici nasilja koji se ne završavaju, čak, ni kada dijete dođe kući.

Bilježnica Robija K.: Evropsko ponašanje

"Slušajte me dobro, dico… Sad kad naša zemlja presjedava Evropskom unijom moramo se svi ponašat evropski, a ne balkanski! To si dobro utuvite u glavu! Znači, sve se drastično minja u odnosu na prije!"

Aerozagađenje u BiH: Uzroci, posljedice i šta dalje?

Trećina smrti uzrokovanih od moždanog udara, raka pluća i srčanih bolesti posljedica je aerozagađenja

Australski požari plodno tlo za širenje dezinformacija i teorija zavjere

Dezinformacije su se proširile putem društvenih medija i našle svoj put do glavnih vijesti, usta vladinih zastupnika i širom svijeta do Donalda Trumpa mlađeg i istaknutih desničarskih teoretičara zavjere poput Alexa Jonesa.

DW: Nesebični junaci australske katastrofe

Neville Stewart, šef vatrogasaca iz predgrađa Melbournea, poznaje borbu protiv šumskih požara već više od 20 godina. "Ove godine je potpuno drugačije", zabrinuto komentira. U njegovom kraju doba požara obično počinje tek polovicom siječnja, no ove godine je vatra počela gutati sve pred sobom već u prosincu. Stewart je inače vodoinstalater. On smatra da su dobrovoljci, koji su glavna uzdanica čitavog sustava, bolji od profesionalnih vatrogasaca. Kaže da su profesionalci preskupi, jer u razdoblju kada nema šumskih požara često imaju samo tri ili četiri intervencije godišnje.

Peru će posaditi milijun stabala u području Machu Picchua

Predsjednik Perua Martin Viczarra je rekao da je ambiciozni cilj sadnje milijun stabala "obveza vlade, regije, općine i svih građana koji žele zaštititi ovo svjetsko čudo".