Vijesti, Svijet

Izrael: Opozicija objavila dogovor o formiranju vlade i smjeni Netanjahua

Prema dogovoru, nacionalista, bivši ministar odbrane i milioner Naftali Benet bi bio premijer, a tu dužnost bi predao Lapidu za dvije godine. U koaliciji je i Ujedinjena arapska lista, prva u istoriji Izraela koja bi predstavljala arapsku manjinu u vladi, kao i lijeve i desne partije.

Project Syndicate: Ekonomski oporavak posle pandemije

Trenutno izgleda da je oporavak izvesniji u Sjedinjenim Državama, Kini i na azijskim tržištima koja su deo kineskog globalnog lanca. U SAD će pad broja novozaraženih, visoka stopa vakcinacije, rast potrošačkog i poslovnog poverenja, kao i dugoročni efekti fiskalne i monetarne ekspanzije pokrenuti snažan oporavak tokom ove godine.

30 miliona za turističko-ugostiteljski sektor: Pomoć dobile firme bez zaposlenih i one koje su tokom pandemije otpustile radnike

Iako je 30 miliona maraka prvenstveno bilo namijenjeno za očuvanje radnih mjesta Federalno ministarstvo okoliša i turizma na čelu sa SBB-ovom ministricom Editom Đapo novac je dijelilo čak i firmama koje nemaju ili imaju samo jednog zaposlenog. Ministrica Đapo odlučila je nagraditi i firme koje su u pandemiji otpuštale radnike, pa i poslovne jedinice koje nisu upisane u sudski registar!

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, osuđen na devet godina zatvora za pranje novca i primanje dara

Za krivično djelo primanje dara Čaušević je osuđen na četiri godine, a za pranje novca na šest, te mu je izrečena jedinstvena kazna od devet godina zatvora. Od njega se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela i to novac u iznosu od 575.000 KM, četiri stana i isto toliko poslovnih prostora, te zemljište. Drugooptuženog Anesa Sadikovića Sud BiH u prvostepenoj presudi osudio je na dvije godine zatvora zbog davanja dara pri uvozi tekstila u BiH.

Almir Muhamedbegović: 25. maj – dan prekinute mladosti

Zbog istine bez koje nema pravde i istinskog pomirenja moramo glasno zahtijevati od nadležnih da svi zločinci za ubijene na Kapiji budu kažnjeni. Moramo to tražiti bezuvjetno i za sve, baš sve zločine nad svim nedužnim civilima koji su se desili u ratu Bosni i Hercegovini i zbog kojih i danas pate brojni građani koji su poslije smrti i stradanja svojih najbližih osuđeni da žive bez prava na istinu i pravdu.

Viktor Ivančić - Bilježnica Robija K.: Park sajd ov lajf

„Čako!? Kakve to gadarije pričaš ditetu?!“ Didi je uletilo čudilo: „Koje gadarije, jebate? Tumačin malcu šta su to demokracki izbori!“ Mama je dreknila: „Pa kako mu tumačiš, krvi ti irudove?! Da se tu bira ko će te silovat, pribit, priklat i opljačkat?!“ Dida je rekao: „Šta? Jesan možda nešto falija?“ Mama je zaškarpunila se po faci: „Pa mislin…“ Dida je meni rekao: „Robi, aj objasni materi šta smo naučili da je građanska dužnost!“ Ja sam rekao: „Građanska dužnost je da čovik samostalno i odgovorno izabere ko će mu jebat mater!“ Dida je rekao: „Eto! Školska defimicija! Nemoj to svatit lično!“

RSE: Temelj Srbije i RS za hidroelektranu na Drini bez odluke Ustavnog suda BiH

Početkom 2019. godine, nakon zajedničke sjednice Vlada Republike Srpske i Srbije, najavljena je potom zajednička gradnja HE "Foča" i "Paunci", te gradnja i HE "Buk Bijela". Elaborat o očekivanim troškovima, prihodima ili načinu realizacije projekta, kao ni studije opravdanosti, te investicije nikada do sada nisu javno objavljeni.

DW: Ko bi mogao da posreduje na Bliskom istoku?

Evropska unija tradicionalno ne igra vodeću ulogu u mirovnim pregovorima na Bliskom istoku, već se usredsređuje na humanitarnu pomoć. Ona je najveći pojedinačni donator palestinske uprave, a od 2000. godine Evropska komisija pružila je 700 miliona evra humanitarne pomoći Palestincima u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Boris Dežulović: Sosin izbor

Nije, naime, u povijesti svijeta bilo mnogo bjednijih i tužnijih paradržavica, u potpunosti ovisnih o svome moćnom gospodaru, kao što je to bila NDH – mala, ušljiva gubernija koja je i nastala kratkim telefonskim pozivom njemačkog ministra vanjskih poslova jednom hrvatskom emigrantu u Italiji. NDH je zamišljena, utemeljena i postojala samo i isključivo zbog njemačkih strateških interesa. Što bi rekao mladi hrvatski povjesničar Josip Šimunić, "Njemačka se vodila svojim interesima i to je u redu." S radosnim "Za dom spremni" na usnama ustaše su tako radili za njemačke interese, ratovali za njemačke interese i ginuli za njemačke interese, jednako su za njemačke interese slali hrvatske Židove u Auschwitz i hrvatske vojnike na Staljingrad. Za Šimunića i Njih Hrvate, međutim, to nikad nije bila "sramotna odluka".

DW: Medicinske sestre i njegovatelji imaju bolje plaće u Njemačkoj

Kada je riječ o priznanju diploma iz inozemstva u ovoj branši samo 2019. godine je priznato 15.500 diploma – 49% više nego u 2018.. U odnosu na 2013. – što je prva godina od početka istraživanja – broj priznatih inozemnih diploma je više nego ušestrostručen. Među njima je najveći broj zdravstvenog i sestrinskog osoblja Filipina (2.900), BiH (2.300) i Srbije (2.000).

Glavni urednik AP-a i novinarske grupe pozivaju na istragu izraelskog vazdušnog napada

RSF (Reporteri bez granica) je zatražio od međunarodnog suda, sa sjedištem u holandskom gradu Hagu, da uključi nedavne napade u istragu za ratne zločine otvorene u martu za izraelsku praksu na palestinskim teritorijama

Hrvatska, lokalni izbori 2021: Obnova vjere u drugačiju politiku - Kako su aktivisti osvojili Zagreb

Za neke zapadnjačke prognostičare, koji kao jedini validni zakon vide bezakonje slobodnog tržišta, mogućnost da Zelene stranke počnu određivati kurs europske politike predstavlja najveći zamislivi horor. Pogotovu ih plaši realna mogućnost da nakon Angele Merkel Njemačkom zavladaju Zeleni. Takav razvoj situacije u vodećoj europskoj zemlji zasigurno bi išao na ruku pokretu Možemo! koji će sasvim izvjesno preuzeti upravljanje Zagrebom.

DW: Odlazak medicinara - BiH treća po broju pristiglog medicinskog osoblja u Njemačku

Prošle godine je u okviru Programa "Triple-Win" njemačke Savezne agencije za zapošljavanje i Društva za međunarodnu saradnju, u zemlju pozvano 759 medicinskih sestara i tehničara. Njih 234 su iz Vijetnama, 210 sa Filipina, 156 iz Bosne i Hercegovine, 127 iz Tunisa i 32 iz Srbije. Ukupni porast broja u odnosu na godinu prije toga iznosi 30 procenata.

Poslovna komunikacija na SDA način: Selam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim...

Ovo je poruka koju je Hodžić uputio Novaliću 29. marta što je početak pregovaranja o nabavku respiratora. Osim toga, prezentirane su i poruke Hodžića i Kristijana Marića, predstavnika firme EXOTRADE iz Rijeke, koja je bila posrednik u nabavci respiratora. U jednoj od tih poruka Hodžić piše Mariću: "Ma brate nestručni ljudi. Gore nego ja, a kupuju opremu".

BIRN Fact Check: Izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu nasuprot sudski utvrđenim činjenicama

Komisija iznosi stav da su radikalni islamski režim i teroristički pokreti kao što su “Al-Kaida” i ISIL iskoristili građanski rat u BiH kako bi slali mudžahedine i kako bi obučili bošnjačke mislioce da vode radikalne grupe u Sarajevu i širom BiH. Prema enciklopediji “Britannica” ime ISIL prvi put se spominje 2013. godine kada su ga i Ujedinjene nacije rezolucijom proglasile terorističkom organizacijom.

Nerzuk Ćurak: Geopolitika mraka

Nema nama druge nego ponovo ZAVNOBiH. Dok ne bude kasno.