Vijesti, Svijet

Wilfred Chan: Borba za opstanak Hong Konga

Mali pogranični grad od sedam miliona stanovnika ne može svojeručno rastaviti hegemonijski poredak u čiju je zamku upao. Ali njegova borba u ovom kritičnom trenutku predstavlja hitan poziv za sve levičare da pomognu u razgradnji ovih struktura – istovremeno ponovo promišljajući modele društvene organizacije s onu stranu kapitalističkog modela nacionalnih država.

'Ruganje Hristu', makedonski film koji prate 'zabrane'

Film govori o pripadniku makedonske dijaspore u Francuskoj. Glavni junak se vraća u domovinu zbog smrti oca, koji je porijeklom iz Egejske Makedonije, današnje Grčke, a potom prolazi kroz različite situacije kroz koje se ilustruje međuetnička podijeljenost i složenost današnjeg makedonskog društva.

DW: Šanse inicijative Jeremyja Corbyna za izglasavanje nepovjerenja Johnsonu su male

Umjesto Johnsona, Corbyn predlaže formiranje "tehničke vlade" koja će pripremiti održavanje novih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, ali i novi referendum o Brexitu. Na čelu te tehničke vlade predlaže sebe.

Abbas Faiz: Ograničene mogućnosti Kine u Hong Kongu

S obzirom na to da nije stekla povjerenje prosvjednika i da, kako se čini, gubi kinesku podršku, Carrie Lam se nalazi u situaciji u kojoj će morati donijeti neke teške odluke – stati na stranu prosvjednika i prkositi kineskom pritisku ili pak stati na stranu Kine i narediti policiji gušenje protesta pod svaku cijenu.

Svijet žanje kaos ostavštine Britanskog carstva

Danas se rezultati nepromišljene britanske vladavine jasno pokazuju...

RSE: Bosni i Hercegovini potrebna strategija za zadržavanje mladih

"Prema podacima koje je objavio UN i koji su frapantni, BiH je u posljednjih devet godina izgubila deset posto svog stanovništva. Prema istom izvoru, do 2030. godine, a najkasnije 2050. BiH će ostati bez više od 20 posto svojih ljudi...", Amer Osmić, sociolog.

RSE: BiH turizam ubijaju nedostatak plana i siva ekonomija

Turizam nije samo iznajmljivanje smještaja, gastronomska ponuda ili nacionalni spomenici, tim prije što je svega dva posto teritorije pod nekom vrstom zaštite, bilo okolinske ili historijske. Ako se već nudi, turisti žele ukupan dojam, priču, doživljaj i iskustvo.

Tena Erceg: Satiranje Amazone

Amazona je od dolaska Jaira Bolsonara na vlast izgubila 3500 kvadratnih kilometara. Ilegalna sječa drva buknula je do te mjere da se tjedno posiječe površina dva Manhattana, a prema pesimističnim scenarijima, taj bi gubitak mogao pokrenuti ireverzibilan proces u kojemu će se prašuma početi pretvarati u nešto nalik stepi...

Kemal Kurspahić: Strategija pohiti polako

Ovako neodređen odnos prema tako vitalnom pitanju kao što je euroatlantska budućnost Bosne i Hercegovine ostavio je prostor za interpretacije u rasponu od tvrdnji iz Republike Srpske kako od slanja godišnjeg nacionalnog plana za NATO "nema ništa"; kako će Republika Srpska odnos prema NATO-u usklađivati sa Srbijom i kako će slijediti vlastitu rezoluciju o vojnoj neutralnosti do Izetbegovićevih priznanja kako će put u NATO biti usporen u iduće tri godine – kao da uopšte može biti sporiji.

Hrabre žene Kruščice osvojile EuroNatur nagradu

Više od 500 dana trajala su dežurstva mještanki Kruščice koje su, blokirajući lokalni most, sprječavale prolazak mašina i izgradnju minihidroelektrana.

Aleksandar Riklin: Dvadeset godina Putina

Tokom godina svoje vladavine Vladimir Putin je uspeo da koncentriše u svojim rukama ogromnu količinu resursa i vladalačkih ovlašćenja. Kada se danas govori da je Putin "gazda ruske zemlje", ovo nije figurativni izraz. U toj tvrdnji nema nikakvog preterivanja.

RSE: Ne prestaje negiranje antifašizma

Sjećanje na Dan ustanka danas nije ili ne bi trebalo biti isključivo pitanje komemorativnog antifašizma, nego upravo pitanje želje za slobodom i vizijom drukčijeg društva, od onoga kakvo nam serviraju nacionalističke politike, smatra historičar Dragan Markovina.

Tokio 2020: Olimpijske medalje će biti od recikliranog metala

Čini se da je održivost jedna od glavnih stavki u pripremama Olimpijskih igara u Japanu. Pored recikliranja metala za medalje, u Tokiju će se iskoristiti kućni i morski plastični otpad za izradu bina za ceremonije dodjele medalja i uniformi koje će se nositi prilikom ceremonije paljenja olimpijskog plamena.

BiH mora izabrati: Ili termoelektrane ili dekarbonizacija

"Politika EU je jasna i ona ide u cilju dekarbonizacije sektora, podijeljena u nekom razdoblju do 2030. godine, odnosno do 2050. godine ili, kako je zadnji izvještaj kazao, u narednu 31 godinu da se potpuno dekarbonizira energetski sektor na području Evrope. To je vrlo složen i zahtjevan proces", objašnjava Nihad Harbaš, ekspert za obnovljive izvore energije.

Chaohua Wang: Hong Kong vs. Peking

Tokom protekla dva meseca protesti nisu jenjavali, naprotiv, jačali su sukobi sa policijom, vladom Hong Konga pa čak i službom za vezu centralne kineske vlade. Podrška javnosti i dalje je snažna, u prećutnoj saglasnosti da je ovaj pokret, još uvek bez imena, kolektivni glas nepoverenja Pekingu. Zvaničnom Pekingu je to sigurno jasno, u manjoj ili većoj meri, ali još nema javnog priznanja.

​500 dana traje borba grupe Pravda za Davida - istraga o smrti Davida Dragičevića se nije pomakla sa mrtve tačke

Utisak je da je ovdje policija iznad tužilaštva. Jedini koji su trpili posljedice su Davidovi roditelji, kao i ljudi koji su stali uz njih. Hapšenja, legitimisanja, snimanja, informativni razgovori, prekršajne i krivične prijave, zabrane okupljanja… Samo zbog toga što nismo prihvatili i dozvolili da nam serviraju očigledne neistine. Sve smo to istrpili. I nakon 500 dana smo i dalje tu