Vijesti, Svijet

DW: Borisu Johnsonu treba čudo

Među brojnim lažnim obećanjima Brexita je i ono da je sve gotovo kada se napusti EU. Mnogi Britanci kažu: samo neka se konačno završi! Ali to je obmana jer tek istupanjem iz EU sve počinje.

Bob Geldof: Kako prehraniti svijet bez uništavanja planeta?

Porast broja gladnih djelomično je potaknut klimatskom krizom. Bilo je više poplava, više suša i češćih i oštrijih oluja. To najprije i najteže pogađa male poljoprivrednike jer su ekstremne nepogode kakve se događaju jednom u stoljeću gotovo postale rutina. Istovremeno, proizvodnja hrane je veliki uzročnik klimatskih promjena, bilo da je u pitanju metan koji proizvode krave ili krčenje šuma za uzgoj usjeva.

RSE: U BiH svega oko 15% djece obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem

Predškolske ustanove nisu dostupne u ruralnim područjima BiH, a u urbanim sredinama nema dovoljno mjesta u vrtićima. Također u predškolskom obrazovanju u godini pred polazak u školu nema dovoljno sati, odnosno djeca nisu obuhvaćena tim obrazovanjem tijekom cijele godine, navode u UNICEF-u. To su neki od prioriteta na kojima vlasti u BiH u budućnosti trebaju raditi, dodaju u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Vlada Stanković: Poslednja faza Erdoganovog političkog puta je počela

Kurdi nemaju majku otadžbinu, a Turska je samo jedna od država u kojima žive. Oni danas čine gotovo četvrtinu stanovnika Istanbula, rodnog grada turskog predsednika, koji ga je ponizio dvostrukim porazom na izborima za gradonačelnika – 30. marta, a zatim bolno ubedljivo 23. juna ove godine. Redžep Tajip Erdogan ovaj ponižavajući poraz nije zaboravio...

George Monbiot: Veliki zagađivači žele okriviti nas za klimatske promjene

Moć konzumerizma leži u tome da nas čini nemoćnima. Zarobljava nas u malom krugu odlučivanja, u kome nam se beznačajni izbori između različitih oblika uništenja prikazuju kao efektivna promena. Mora se priznati, to je vrhunski izvedena prevara.

Tena Erceg: Vojno-zagađivački kompleks

Jedan od aspekata povezanosti militarizma i destrukcije okoliša je i eskalacija nasilja nad organizacijama i pojedincima koji se bave zaštitom okoliša. Štoviše, represija koja se nad njima institucionalno provodi direktno je proporcionalna intenziviranju klimatskih promjena i jačanju ekološkog pokreta. U posljednjih nekoliko godina zabilježen je niz zakona i direktiva kojima je cilj onemogućiti proteste, a njihove organizatore i sudionike proglasiti teroristima kako bi se na njih onda moglo udariti protuterorističkim, odnosno vojnim operacijama.

Junqueras: "Novi referendum za neovisnost Katalonije je neizbježan"

"Siguran sam da će se ovaj konflikt riješiti pomoću glasačkih kutija... uvjereni smo da je referendum, prije ili kasnije, neizbježan jer kako u protivnom možemo dati glas građanima", napisao je Junqueras iz zatvora i dodao da ne žali zbog organiziranja referenduma u listopadu 2017. godine.

Edward Snowden: Bez enkripcije potpuno ćemo izgubiti privatnost

Ukoliko internetski promet ne bi bio enkriptiran, bilo koja vlada, tvrtka ili kriminalac koji to primijeti može i hoće ukrasti njegovu kopiju, potajno bilježeći vaše podatke zauvijek. Ako pak enkriptirate internetski promet, vaše informacije nisu dostupne za čitanje: otključati ih mogu samo oni koji imaju poseban ključ za dešifriranje.

Jovana Đurović: Ženska prava na staklenim nogama

U doba konzervativnih univerziteta i naprednjačkih nacionalista osporavanje i omeđivanje reproduktivnih prava postaje deo svakodnevne retorike. Ono je mehanizam legitimizacije dogmatskih i fašistoidnih ideja. Ostaje još da vidimo koliko će vremena proći dok se sa lomljenja metaforičnih staklenih nogu ne pređe na one kojima koračamo. Bio bi to još jedan u nizu pokušaja da se nasilno ukine žensko telo.

The Guardian: Najveće investicijske banke osiguravaju milijarde dolara za širenje industrije fosilnih goriva

Podaci otkrivaju da su snažno rastuće tvrtke koje se bave operacijama rudarenja ugljena, nafte i plina dobile oko $713,3 milijarde u zajmovima, dionicama i uslugama otpisivanja duga između 2016. i 2019. godine.

RSE: Drugarstvo Bosanke Maje i Afganistanke Donye

Maja i Donya družile su se tokom "Ljetne škole" koju je Maja zbog ljubavi prema novim prijateljicama odlučila pohađati kako bi im pomogla da što bolje savladaju bosanski jezik i da se što bolje pripreme za početak nove školske godine, baš onako kako to pravi prijatelji rade. Nakon odmora od škole i pauze od mjesec i pol dana, ponovni susret dviju prijateljica bio je posebno emotivan

Elisabeth Phillippe: Peter Handke nije samo fini čika koji voli da bere pečurke

Džonatan Litel je 2008. za Handkea imao teške reči koje prenosi London Review of Books: "Kada neka porodica mirno sedi u svojoj kući u Foči i kad im u kuću naprasno upadne čovek s mitraljezom, ćerku lancem veže za radijator i pred ukućanima je siluje, to ne može biti predmet šale. Okej, možete reći da je svet prosto naprosto takav. Ali vas ništa ne primorava da tim zločincima pođete u susret i da ih pozdravite. To je opsceno, a to je upravo ono što je Peter Handke uradio. Možda je on zaista fantastičan umetnik, ali kao ljudsko biće, on je moj neprijatelj… Okej, Peter Handke nikog nije ubio. Ali je zato jedna obična šupčina."

The Guardian: Google donirao "značajne" svote novca organizacijama koje negiraju klimatske promjene

"Jasno smo naglasili da Googleovo sponzorstvo ne znači da podržavamo cjelokupni dnevni red tih organizacija – u nekim se pitanjima možda ozbiljno ne slažemo", rekao je glasnogovornik Googlea. "Naša pozicija kada su u pitanju klimatske promjene je jednako jasna. Od 2007. godine djelujemo kao tvrtka koja ne uključuje ugljik i drugu godinu zaredom smo postigli 100% obnovljive energije za naše globalno poslovanje".

RSE: Izazov povratka militanata iz Sirije pred bh. vlastima

Pitanje na koje stručnjaci upozoravaju jeste – šta nakon zatvora i kako spriječiti da se u zatvoru dešava radikalizacija?

Vukašin Potić: Bogatstvom u propast

Ekonomski model koji se bazira iskljućivo na hrematistici, dobiti, doprinosi materijalnom bogatstvu, za čiju je reprodukciju potreban konstantan i neprestan pritisak na prirodu, ali dovodi i do trenutka kada ćemo biti suočeni sa izborom: da li ćemo svi zajedno (bogati) otići u propast, ili ćemo promeniti pravila igre i sačuvati ovu planetu za buduće generacije.

RSE: Sva lica nezaposlenosti u BiH

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje nezaposlenost mladih ljudi, onih od 15 do 24 godine, iznosila je 33,8 posto. Iako Anketa o radnoj snazi u BiH govori da nezaposlenost među mladima opada, njihova stopa učešća u nezaposlenosti je još uvijek veća od 50 posto. Bh. ekonomija ne može apsorbovati svu tu populaciju.