Vijesti, Svijet

Amer Osmić: Bosna i Hercegovina nema strategiju protiv odlaska stanovništva

BiH se suočava s velikim problemom depopulacije.

Zlatko Dizdarević: Neka druga pamet

Nešto mislim, ako mi je i samo sedmica u ribarskom selu kraj Stona dovoljna za prepoznavanje onoga što ne vidim kroz bezmalo punu godinu tamo, u onom ciljanom i uredno proizvođenom ludilu moga grada, mogu misliti kako je onima koji tu nesvijest mogu sebi priuštiti

Tena Erceg: Meleze u kaveze

U prihvatnom centru Clint za imigrante blizu El Pasa novinari su vidjeli stotine djece nagurane u kavezima na rekordnim vrućinama, bez hrane, vode i sapuna… Nehumani tretman imigranata u SAD-u eskalirao je zbog recentnog pojačanog pritiska na granice i otvoreno rasističke politike Trumpove administracije

Munever Salihović: Migrantima je potrebno da ih vidimo kao ljude

"Jedna stvar koju mi stvarno zaboravljamo, nije tim ljudima isključivo potrebno da ih nahranite, da ih napojite i da im date da spavaju u toplom. Puno potrebnije je da pričate sa njima, da ih prepoznate kao ljude, da ih pogledate oči, da oni nisu broj."

Bosni i Hercegovini se bliži recesija

Jedan od glavni razloga smanjenja privredne aktivnosti u BiH, prema mišljenju makroekonomskog analitičara Faruka Hadžića, je manji izvoz u Rusiju, Tursku i Kosovo.

Njemačka uvodi obavezno cijepljenje djece protiv ospica

Ospice su 2017. godine ubile oko 110.000 ljudi.

Doživotna kazna za El Chapa u zatvoru ADX "nehumana", tvrdi meksički predsjednik

Zbog drogeraških ratova Meksiko je 2016. godine bio druga najsmrtonosnija zemlja na svijetu, a 2018. godine dogodilo se 28.816 ubojstava čime je Meksiko probio vlastiti rekord.

Boris Dežulović: Was hast du im 1991 gemacht, Sohn?

Punih dvadeset osam godina – vrijeme za koje je cijela jedna golema, jaka nova Njemačka stigla potpuno zaboraviti Drugi svjetski rat, bolno ga se sjetiti, dohvatiti se s vlastitom noćnom morom, retuširati je i na koncu priznati, pa pasti na koljena pred njenim žrtvama – Hrvatska još čeka jebenu presudu za Branimira Glavaša. Bez ikakvih izgleda da je dočeka za njegova života.

Ljubodrag Stojadinović: Šešelj, čudovišni portret režima

On nije sluga režima. On je režim.

Kemal Kurspahić: Američki i balkanski 'izmi'

Nacionalističko prekrajanje istorije, u kojem se rehabilituju i slave ustaštvo i četništvo i odlikuju predvodnici udruženih zločinačkih poduhvata devedesetih, guraju balkansku djecu rođenu nakon hladnog rata u suprotan smjer od njihovih američkih vršnjaka.

Dževad Karahasan: Evropa se balkanizuje

Zapadnoevropska kultura sve više ima potrebu i za jednoznačnošću.

Ljubodrag Stojadinović: Novakova lekcija domaćoj fukari

Novak ima samo 32 godine, a već je ikona fer pleja u ostvarivanju svoje pobedničke sportske filozofije. Uzor čojstva u najčistijem smislu, as pristojnosti.

Gimnazija Travnik: Dvije škole pod jednom ogradom

"Kako je ograda srušena, ako će i dalje jedna djeca ići po bosanskom planu i programu, a druga po hrvatskom? Kako će se novi Elli i Inas upoznati ako će jednim nastava počinjati ujutro, a drugima poslijepodne?", pita Anes Osmić.

Christoph Hasselbach: Strano tijelo Boris Johnson

Njemački političari ne razumiju fenomen Borisa Johnsona u Velikoj Britaniji. Ali, sviđalo se to nekomu ili ne - on će uskoro postati britanski premijer, smatra Christoph Hasselbach.

Tena Erceg: Pohod neonacističkih križara

Istraga je pokazala da je ubojstvo političara Waltera Lübckea bilo tek jedno u nizu tisuća atentata koje je planirala ekstremno desna organizacija Sjeverni križ. Taj slučaj je u fokus javnosti izbacio tezu da se Njemačka nikada nije do kraja obračunala s nacističkim naslijeđem, zbog čega ono svako malo izbije na površinu u formi terorističkog nasilja

Na današnji dan: Trinity - Testirana prva atomska bomba

Ukupna radioaktivnost u Zemljinoj atmosferi porasla je na razine koje su čak zasjenile černobilsku katastrofu