87% tvrtki koje se bave obnovljivim izvorima energije optuženo za kršenje ljudskih prava

Najveći broj optužbi za kršenje ljudskih prava zabilježen je u rudnicima kobalta u Demokratskoj Republici Kongo, gdje je u posljednjih 12 godina zabilježena 31 takva optužba. Iz DR Konga se dobiva 70% svjetskog kobalta. Deseci tisuća rudara – gdje veliki broj čine i djeca! – suočavaju se s problemima opasnih radnih uvjeta, razmještanjima, otrovnim zagađenjima, stoji u izvješću istraživanja.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 06.09.19 u 10:47
https://bit.ly/2ZOGgT2
Novo istraživanje pokazalo je da je većina najjačih svjetskih tvrtki koje iskopavaju ključne minerale za električna vozila, solarne panele i vjetroagregate povezana s kršenjima ljudskih prava u njihovim rudnicima.

Analiza koju je objavio Business & Human Rights Resource Center (BHRRC) otkrila je da se 87% od 23 najveće kompanije koje iskopavaju kobalt, bakar, litij, mangan, nikl i cink – šest minerala neophodnih za industriju obnovljivih izvora energije – suočava s optužbama za zloupotrebu, uključujući kršenje pravnih odredbi po pitanju zemljišta koja koriste, korupciju, nasilje i čak smrt.

Kako globalna ekonomija prelazi na niskougljične tehnologije u borbi protiv globalnog zagrijavanja, potražnja za mineralima mogla bi porasti za čak 900% do 2050. godine, procjenjuje Svjetska banka. Da bi spriječile daljnje kršenje ljudskih prava, tvrtke koje se bave obnovljivim izvorima energije pod hitno moraju očistiti svoje lance opskrbe, rekla je Eniko Horvath iz BHRRC-a.

"Dok sektor obnovljivih izvora energije pokušava stati na noge i stabilizirati se, od presudne je važnosti uvođenje stroge zaštite ljudskih prava u cijelom lancu opskrbe", rekla je Horvath. "To je neophodno za sprječavanje zloupotrebe, zadržavanje socijalne licence za djelovanje i izbjegavanje skupih odgoda zbog lokalne opozicije".

Ova tvrtka za nadzor nije pronašla povezanost između postojanja politike o ljudskim pravima tvrtki i jesu li takve politike spriječili primanje optužbi za zloupotrebu. To ukazuje da su trenutne politike aktivnih poduzeća ili nedovoljne ili se ne primjenjuju na odgovarajući način. Primjerice, protiv svih pet najvećih litijumskih tvrtki pokrenute su tužbe za kršenje ljudskih prava, a samo je jedna od tvrtki imala javno dostupnu politiku o zaštiti ljudskih prava, kazali su iz BHRRC-a.

Zamjenica direktora BHRRC-a, Marti Flacks je rekla da u mnogim zemljama gdje se iskopavaju minerali postoji slaba regulacija, loša provedba i nedostatak vladavine zakona zbog čega većina ovih tvrtki nije prošla kroz detaljna ispitivanja stanja.

"Tvrtke koje se bave obnovljivim izvorima energije moraju obaviti dubinske analize bez obzira na to gdje rade. Ovdje nije u pitanju samo jedna zemlja ili jedan mineral", kazala je Flacks. "Tvrtke koje se bave iskopavanjem ovih šest minerala uglavnom su srednje rudarske tvrtke koje ne provode toliko detaljno analizu i politiku ljudskih prava niti se suočavaju s istom vrstom [javne] izloženosti poput većih kompanija. To ujedno znači da se ne podvrgavaju istim provjerama".

Međutim, sektor obnovljive energije raste vrlo brzo i ima šansu promijeniti standarde i prakse u industriji. Ovo je jedinstvena prilika da se sektoru pošalje poruka koja kaže: 'Morate obaviti dubinsku analizu, morate imati politiku ljudskih prava i baviti se inicijativama s više zainteresiranih strana, posjećivati postrojenja i, što je najvažnije, razgovarati sa zajednicama i nevladinim udrugama kako biste dobili precizna izvješća o tom što se događa.

Najveći broj optužbi za kršenje ljudskih prava zabilježen je u rudnicima kobalta u Demokratskoj Republici Kongo, gdje je u posljednjih 12 godina zabilježena 31 takva optužba, piše The Guardian. Kobalt je ključna komponenta u akumulatorima električnih automobila, a iz DR Konga se dobiva 70% svjetskog kobalta. Deseci tisuća rudara – gdje veliki broj čine i djeca! – suočavaju se s problemima opasnih radnih uvjeta, razmještanjima, otrovnim zagađenjima, stoji u izvješću istraživanja.

Tvrtke za rudarenje bakra, koji se koristi za vjetroagregate i solarne panele, imale su drugi najveći broj optužbi za kršenje ljudskih prava, a od 2010. do danas zabilježene su 22 takve optužbe.

BHRRC je razvio i aplikaciju i web stranicu koja bi investitorima, poslovnim subjektiima i grupama civilnog društva trebao omogućiti da prate ove optužbe.


Prevela: Ružica Ereš