Robert Mugabe: Od narodnog heroja do diktatora

Dok ga je Zapad slavio, građani Zimbabvea su upoznali i drugu stranu nekadašnjeg borca za slobodu.

AUTOR: Deutsche Welle
OBJAVLJENO: 07.09.19 u 10:41
http://bit.ly/2LumM0K
Mnogi Afrikanci su u Robertu Mugabeu vidjeli blistavog, karizmatičnog vođu koji je 1980. Zimbabveu donio neovisnost od Velike Britanije. Ali njegov sjaj je s godinama tamnio. Od kraja 1990-ih na Zapadu slovi kao okrutni dikator koji je svoju zemlju odveo u propast.

Robert Gabriel Mugabe je na svijet došao 1924. Njegovi roditelji su bili jednostavni seljaci, strogi katolici. Bio je, pišu njegovi biografi, sramežljivo dijete koje je izbjegavalo društvo druge djece. U biografiji pod naslovom "Večera s Mugabeom" citira se njegov brat Donallo koji kaže: "Njegovi jedini prijatelji su njegove knjige."

Nakon što je završio izobrazbu za učitelja Mugabe je studirao u tadašnjoj Južnoj Rodeziji, Tanzaniji i Gani. Za svoga života je završio sedam fakulteta - tri dok je bio u zatvoru. U Gani je upoznao i svoju prvu suprugu Sally koja je dugo bila njegova najbliskija prijateljica i politička savjetnica. Kada se 1960. vratio u Južnu Rodeziju, priključio se oslobodilačkom pokretu. Prvo se borio protiv kolonijalne vladavine Velike Britanije, a kasnije protiv bijele manjinske vlade Iana Smitha koja je bila simbol stroge rasne podjele. 1964. je Mugabe uhićen i morao je više od 10 godina odležati u zatvoru. Nije pušten iz njega ni na pogreb svog sina 1966. U očima crnih Zimbabveanaca je postao narodni heroj.

Zatvor, rat za neovisnost i gospodarski uzlet

Nakon što je 1975. izašao iz zatvora, Mugabe se nastavio boriti za neovisnost Južne Rodezije i ta borba je okrunjena uspjehom. Na prvim izborima 1980. godine je izabran za premijera. Javno se zalagao za pomirenje. "Usrdno Vas molim, bez obzira jeste li crni ili bijeli, da zajedno sa mnom zaboravite mračnu prošlost, da si međusobno oprostimo i da si prijateljski pružimo ruku", rekao je nakon svoje inauguracije.

U godinama koje su uslijedile uveo je besplatno školovanje i temeljno zdravstvno osiguranje za ljude s niskim prihodima. Gospodarske reforme su donijele zemlji privredni uspon. Produžio se životni vijek ljudi u Zimbabveu. Britanska kraljica ga je proglasila vitezom, u mnogim metropolama Zapada je Mugabe bio rado viđen gost.

Politička prekretnica

Ali dok ga je Zapad slavio, građani Zimbabvea su upoznali i drugu stranu nekadašnjeg borca za slobodu. Nakon što se sukobio sa svojim bivšim političkim saveznikom Joshuom Nkomom 1982., Mugabeova vojska je ubila tisuće pristaša Nkoma. Tri godina kasnije su dvojica političkih rivala sklopila primirje.

1992. je umrla Mugabeova supruga Sally. Od tog trenutka se promijenio i njegov privatni život i njegov politički kurs. Počeo je živjeti sa svojom nekadašnjom tajnicom Grace s kojom je prije toga imao dugogodišnju aferu. 1996. su se vjenčali. Za razliku od Sally, Grace nije bila omiljena Prva dama. Zimbabveanci su joj dali nadimak "Gucci Grace" zbog njezinih šoping-tura po svijetu.

Dok se narod borio protiv kolere, nestašice hrane i inflacije, predsjednički par je živio u izobilju i luksuzu. Sama proslava Mugabeovog 88. rođendana je navodno stajala oko milijun američkih dolara! Za svoj 91. rođendan je dao ubiti više slonova, uz to je u jednom luksuznom hotelu servirao 91 kg tešku tortu u obliku slapova Viktorije. Oporba je tu rođendansku proslavu kritizirala kao "opscenu".

Država na rubu propasti

2000. je Zapad okrenuo leđa Mugabeu. Prethodno su uz njegov blagoslov bivši veterani građanskog rata napali i zaposjeli imanja bijelih farmera u Zimbabveu. Iako su bijelci činili samo dva posto stanovništva, u posjedu su imali oko 70 posto poljoprivrednog zemljišta. Mugabe je neprijateljsku politiku prema bijelcima opravdavao željom da se uspostavi gospodarska ravnoteža između bjelačkog i crnačkog stanovništva.

Mnoge farme su nakon toga propale jer njihovi novi vlasnici nisu imali nikakvo iskustvo s poljoprivredom. Posljedica toga je bila do tada neviđena gospodarska kriza u zemlji. 2008. godine je neslužbena stopa inflacije bila nevjerojatnih 89,7 trilijardi posto - tužni svjetski rekord. 

Zbog kršenja ljudskih prava, izbornih prevara i ograničavanja medijskih sloboda su SAD i članice EU-a na koncu Mugabea proglasili nepoželjnim gostom i zabranili mu ulazak u te zemlje. Više priznanja, među kojima i dvije titule počasnog doktora, mu je oduzeto. I u Zimbabveu je Mugabe počeo sve više gubiti simpatije. 2008. je njegova stanka izgubila parlamentarne izbore.

Zadnje godine života

U zadnjim godinama svoje vladavine Mugabe se grozničavo držao svoje fotelje - iako su zahtjevi da odstupi s vlasti postajali sve glasniji, a pritisak na njega rastao. Želio je svoju suprugu Grace postaviti kao svoju nasljednicu kako bi najviša dužnost u zemlji ostala u obitelji. Ali tim planovima se ispriječila vojska koja ga je 14. studenog 2017. stavila u kućni pritvor i de facto preuzela vlast u zemlji.

Tjedan dana kasnije je 93-godišnji državnik morao odstupiti s vlasti.

Obert Gutu, član MDC-a (Movement for Democratic Change, stranka Mugabeovog političkog rivala Morgana Tsvangiraija, op.ur.), prije nekoliko godina je ovako rezimirao vladavinu Roberta Mugabea: "Kada smo 1980. dobili neovisnost, u zemlji je vladao entuzijazam. Svi smo vjerovali da ćemo rasti kao nacija i biti uspješni." Ali te nade su se izjalovile: "Postali smo svjedocima instaliranja jednog korumpiranog, netolerantnog režima. Na žalost je danas većina Zimbabveaca siromašnija nego 1980." To se nije promijenilo ni skoro dvije godine nakon njegovog odlaska s vlasti.


- Izvor: Deutsche Welle (6. 9. 2019. godine)