Obitelji stradale djece koja su radila u rudnicima kobalta tužile Apple, Google, Microsoft, Teslu i Dell

Kobalt je ključni element napajanja litijumskih baterija za punjive baterije koje se koriste u milijunima proizvoda koje Apple, Google, Dell, Microsoft i Tesla prodaju svake godine.U tužbi se navodi da su ove tehnološke tvrtke pomagale i podržavale rudarske kompanije koje su profitirale na radu djece koja su bila prisiljena raditi u opasnim uvjetima – uvjetima koji su na kraju doveli do smrti i ozbiljnih ozljeda.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 16.12.19 u 14:04
OSVJEŽENO: 16.12.19 u 14:04
https://bit.ly/34nBCxC
Obitelji iz Konga pokrenule su pravni postupak protiv najvećih svjetskih tehnoloških kompanija. Oni tvrde da su njihova djeca poginula ili ozlijeđena tijekom rudarenja kobalta koji se koristi za napajanje pametnih telefona, prijenosnih računala i električnih automobila.

Apple, Google, Dell Microsoft i Testa imenovani su kao optuženi u tužbi koju je u Washingtonu podnijela tvrtka za ljudska prava International Rights Advocates u ime 14 roditelja i djece iz Demokratske Republike Kongo (DRC). Tvrtke se optužuju za "pomaganje i poticanje smrti i teških ozljeda" djece za koju obitelji tvrde da su radila u rudnicima kobalta.

Obitelji i povrijeđena djeca traže odštetu za prisilni rad i daljnje naknade za nepravedno bogaćenje, nemarni nadzor i namjerno izazivanje emocionalnog stresa.

Ovo je prvi put da se ijedna od ovih tvrtki suočava s ovakvim pravnim izazovom, piše The Guardian.

Kobalt je ključni element napajanja litijumskih baterija za punjive baterije koje se koriste u milijunima proizvoda koje Apple, Google, Dell, Microsoft i Tesla prodaju svake godine. Nezasitna potražnja za kobaltom, vođena ambicijom za jeftinom tehnologijom, utrostručila se u posljednjih pet godina, a očekuje se da će se udvostručiti do kraja 2020. godine. Više od 60% kobalta potječe iz DRC-a, jedne od najsiromašnijih i najnestabilnijih zemalja svijeta.

Vađenje kobalta u DRC-u povezano je s kršenjem ljudskih prava, korupcijom, uništavanjem okoliša i dječjim radom.

U tužbi se navodi da su Apple, Google, Dell, Microsoft i Tesla pomagali i podržavali rudarske kompanije koje su profitirale na radu djece koja su bila prisiljena raditi u opasnim uvjetima – uvjetima koji su na kraju doveli do smrti i ozbiljnih ozljeda.

Obitelji te djece u tužbi tvrde da su njihova djeca ilegalno radila u rudnicima britanske rudarske kompanije Glencore. U sudskim papirima navodi se da se kobalt iz rudnika u vlasništvu Glencorea prodaje Umicoreu, tvrtki sa sjedištem u Bruxellesu koja trguje metalom i rudama i prodaje kobalt za baterije Appleu, Googleu, Tesli, Microsoftu i Dellu.

Ostali tužitelji u sudskim dokumentima kažu da su radili u rudnicima u vlasništvu velike kineske tvrtke Zheijang Huayou Cobalt, za koju se u tužbi tvrdi da isporučuje kobalt Appleu, Dellu i Microsoftu te da je vrlo vjerojatno da opskrbljuje i druge optuženike.

Obitelji opisuju kako je njihovu djecu na potragu za zaposlenjem u velikim rudnicima kobalta potaklo ekstremno siromaštvo i tvrde da su dobivala samo $2 dnevno za teške i opasne radove kopanja kobaltnih stijena primitivnim alatima u mračnim podzemnim tunelima. Tvrde da je dio djece poginuo u urušavanjima tunela, a dio djece ostao je paraliziran ili je pretrpio teške ozljede koje su im potpuno promijenile život.

Jedna od tužiteljica – nazvana Jane Doe 1 – u sudskim dokumentima tvrdi da je njen nećak bio prisiljen tražiti posao u rudnicima kobalta kad je bio malo dijete jer obitelj nije mogla nastaviti plaćati mjesečni iznos školarine od $6. U tužbi se tvrdi da je u travnju prošle godine radio u rudniku kojim je upravljala Kamoto Copper Company, čiji je vlasnik Glencore. Dječak je radio u tunelu pod zemljom kada se tunel srušio i živog ga pokopao. Njegova obitelj tvrdi da nikada nisu dobili njegovo tijelo.

Drugi dječak, nazvan John Doe 1, kaže da je u rudnicima počeo raditi kad je imao devet godina. U tužbi se tvrdi da je početkom ove godine radio kao kao ljudska mula za istu kompaniju, noseći vreće stijena kobalta za $0,75 dnevno, kada je pao u tunel. Nakon što su ga kolege izvukli iz tunela, tvrdi da je ostao sam na području rudnika sve dok roditelji nisu čuli za nesreću koja mu se dogodila i došli mu pomoći. Sada je paraliziran od prsa nadolje i nikada više neće moći hodati.

Druge obitelji uključene u tužbu kažu kako su njihova djeca poginula u urušavanjima tunela ili su pretrpjela ozbiljne ozljede, poput lomova udova i kralježnica, dok su puzali kroz tunele noseći teške terete. Obitelji kažu kako nikome nije isplaćena naknada za smrtne slučajeve ni ozljede.

Jedan od glavnih navoda u tužbi je da su tvrtke Apple, Google, Dell, Microsoft i Tesla bile svjesne i znale da je kobalt koji koriste u svojim proizvodima povezan s dječjim radom u opasnim uvjetima te da su bili suučesnici u prisilnom radu djece.

Obitelji u sudskim dokumentima tvrde da su sve optužene kompanije ušle u komercijalne "poduhvate" s rudarskim kompanijama koje posluju u Kongu i da su sve stekle značajnu financijsku korist od široko rasprostranjenog ilegalnog dječjeg rada na iskopavanju kobalta, koji i dalje ulazi u globalni lanac opskrbe.

U tužbi se navodi da spomenute kompanije imaju ovlasti i resurse za nadzor i regulaciju svojih lanaca opskrbe kobaltom te da je njihova nesposobnost da to učine pridonijela smrti i ozljedama koje su pretrpjeli njihovi radnici.

Glasnogovornica Glencorea je rekla da "Glencore podržava i poštuje ljudska prava u skladu s univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima. Glencore ne dopušta bilo kakav oblik dječjeg, prisilnog ili obaveznog rada".

Huayou, Apple, Google, Dell, Microsoft i Tesla također su kontaktirani radi komentara.


Prevela: Ružica Ereš