Snažni potresi pogodili regiju, u Albaniji poginulo 12 ljudi

Dva snažna potresa pogodila su Albaniju u jutarnjim satima. Prvi potres magnitude 6,4 dogodio se oko 4 sata ujutro, a drugi potres magnitude 5,4 dogodio se oko 7:10 sati. Broj žrtava popeo se na 12, a ozlijeđeno je više stotina ljudi. Riječ je o najjačim potresima u posljednjih 30 godina. Dva potresa dogodila su se jutros i u Hercegovini, s epicentrima u blizini Nevesinja. Nije bilo ozlijeđenih, ali je zabilježena manja materijalna šteta na objektima i automobilima te odroni na cestama.

AUTOR: Agencije
OBJAVLJENO: 26.11.19 u 13:03
https://bit.ly/34mKpk9
Potres jačine 6,4 po Richteru pogodio je jutros Albaniju oko 4 sata ujutro. Riječ je o drugom potresu koji je pogodio ovu regiju u posljednjih 2 mjeseca. Epicentar je bio 30 kilometara od Tirane, na dubini od svega 10 kilometara. Popratni udari uključivali su i tri potresa magnitude između 5,1 i 5,4 po Richteru, a osjetili su se diljem regije u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu te čak i u Bugarskoj i Italiji. Svega tri sata nakon prvog potresa, Albaniju je pogodio drugi snažan potres jačine 5,4 po Richteru jutros oko 7:10 sati.

Do sad je zabilježeno više od 20 podrhtavanja tla u Albaniji. Broj žrtava popeo se na 12, a ozlijeđeno je više stotina ljudi. Nekoliko zgrada se potpuno urušilo, piše Reuters.

Vatrogasci, policija i civili rade na spašavanju građana. Na terenu je više od 2.000 policajaca i specijalaca, piše Dnevnik.hr. Veći broj zemalja izrazio je solidarnost i poslao pomoć.

Albanski predsjednik Ilir Meta rekao je kako je situacija u selu Thumane bila vrlo dramatična i kako zemlja ulaže sve napore da bi se izvukli ljudi iz ruševina. Premijer Edi Rama stigao je u Drač, općinu najviše pogođenu potresom. Pozvao je na strpljenje i smirenost i rekao da se čini sve što je moguće kako bi se pomoglo pogođenim područjima

Potres jačine između 5,4 i 5,6 po Richteru je jutros oko 10:19 pogodio i Hercegovinu. Epicentar je bio 11 kilometara sjeverozapadno od Nevesinja, a osjetio se diljem BiH. Kasnije se dogodio nešto slabiji potres magnitude 3,3 s epicentrom također u blizini Nevesinja. Nema ozlijeđenih, ali je zabilježena manja materijalna šteta na nekoliko objekata i automobila te odroni na cestama, točnije na magistrali Mostar-Čapljina i na području u blizini Trebinja.