Svjetsko atletsko prvenstvo, 100m: Fantastični Justin Gatlin brži od Usain Bolta i Christian Colemana

Previše problema s leđima, zato sam ostao bez naslova prvaka. Publika na ovom stadionu je bila fantastična. Hvala Londonu za ljubav i podršku, žao mi je što se od vas nisam oprostio pobjedom - Bolt

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 06.08.17 u 10:25
OSVJEŽENO: 06.08.17 u 10:25
https://bit.ly/2Xo34N4
Američki sprinter Justin Gatlin novi je svjetski prvak u utrci na 100m. U finalu Svjetskog atletskog prvenstva na 100 m za muškarce istrčao je nevjerovatnu završnicu u kojoj je prošao kroz cilj ispred ove godine najbržeg na svijetu, kolege iz SAD reprezentacije, Christian Colemana i najbržeg čovjeka svih vremena Usain Bolta koji je kroz cilj prošao tek treći.

Iako je konstantno bio u nemilosti publike (zbog korištenja dopinga izdržao je 8 godina zabrane takmičenja) 35- godišnji Gatlin je u finalnih 30-tak metara utrke pronašao nevjerovatnu snagu i brzinu, nadoknadio zaostatak na startu i spektakularno prošao kroz cilj kao prvi.

Nakon utrke Gatlin se naklonio Boltu, iskazavši poštovanje prema suparniku koji mu je nakon povratka takmičenjima bio nepremostiva prepreka do titula i zlatnih medalja. Upravo je on bio posljednji čovjek koji je pobijedio Bolta na takmičenju Dijamantske lige u Rimu 6. juna 2013. godine.

"Sve je tako nevjerovatno sada. Skočio sam u masu i podivljao od sreće. Hvala svima koji su me podržavali, na stadionu i izvan njega. Nevjerojatan je osjećaj biti brži od Usaina Bolta", izjavio je Gatlin.

"Vjerujem da su mi zviždali jer sam postao veliki Boltov rival. Usain je postigao toliko toga i bio inspiracija mladima poput Colemana. Prišao mi je nakon utrke i rekao ‘čestitam, nisi zaslužio toliko zvižduka’".

Usain Bolt se cijelu godinu žalio na probleme sa bolom u leđima.

"Start me ‘ubija’. Inače bolje startam, ali ovaj put nisam. Previše problema s leđima, zato sam ostao bez naslova prvaka. Publika na ovom stadionu je bila fantastična. Hvala Londonu za ljubav i podršku, žao mi je što se od vas nisam oprostio pobjedom", rekao je Bolt. Gatlinovu pobjedu nazvao je zasluženom:

"Gatlin je naporno radio da postane najbolji. Jedan je od najboljih takmičara s kojim sam se ikada nadmetao. Znam da će kad god se ne pojavim na utrci pobijediti on".

Christian Coleman, 21, najbrži čovjek sezone sa impresivnih 9.82 istrčanih u junu ove godine u polufinalu NCAA prvenstva, kroz cilj je prošao drugi najavivši da ćemo ga često gledati na atletskim podijumima sljedeće decenije.