Ivana Španović skočila za svjetsko zlato: Žalba odbijena, ali mijenjat će se pravila

Utvrđeno je da bi skok Ivane Španović u posljednjoj seriji bio pobjednički, ali odluka vrhovnih sudaca je konačna i na nju više nema prava žalbe - trener Goran Obradović

AUTOR: HINA/Index
OBJAVLJENO: 12.08.17 u 16:43
https://bit.ly/2XkERHo
Evropska prvakinja u skoku u dalj Ivana Španović sinoć je doživjela nevjerojatan peh u Londonu, gdje je zbog slabo zakačenog startnog broja ostala bez svjetskog zlata. 

Ivana Španović u petak je u posljednjoj seriji finala skoka u dalj izvela najduži skok natjecanja, ali joj se pri doskoku odvojio dio startnog broja na leđima, koji je ostavio trag u pijesku i tako je zabilježena daljina bila manja od očekivane.

Na kraju je u finalu skoka u dalj slavila Amerikanka Brittney Reese sa skokom od 7,02 metara, a srebrna je bila Ruskinja Darja Klišina sa 7,00 m. Amerikanka Tianna Bartoletta u posljednjoj je seriji skočila 6,97 m i za samo jedan centimetar bila bolja od Ivane Španović, koja je na kraju završila na četvrtom mjestu.

Žalba Srbije odbijena zbog Amerikanaca

Atletski savez Srbije objavio je u subotu da je njihova žalba na skok Ivane Španović u posljednjoj seriji finala na Svjetskom prvenstvu u Londonu odbijena kako bi se izbjegla žalba Američke atletske federacije.

"Zbog papirnatog broja loše kvalitete, koji je ostavio trag u pijesku, naša šampionka ostala je bez zlatne medalje. Atletski savez Srbije na ovu odluku se žalio, ali je, po mišljenju komisije, žalba odbijena jer bi to, kako oni navode, dovelo do žalbe Američke federacije, koja bi ostala bez medalje u ovoj disciplini, pa je lakše da se odbije naša žalba", priopćio je Atletski savez Srbije.

Na snimci se ne vidi trag startnog broja, ali sigurno je da bi Ivana uzela zlato 

Goran Obradović, trener Ivane Španović, izjavio je da čak ni mjeriocima nije bilo jasno gde je bio trag. "Odmah po izlasku rezultata na semaforu vidjeli smo da nešto nije u redu i uložili smo žalbu glavnom sucu na skoku u dalj. Nakon toga smo otišli u sobu gdje se radi video mjerenje. Na toj snimci se ne vidi da je papirnati startni broj ostavio trag, već da samo postoji minimalna distorzija pijeska", kazao je trener Obradović.

Nakon što je ova žalba odbijena, uslijedila je žalba vrhovnim sucima. "Oni su nakon dugog vijećanja i pregleda video-snimke podržali odluku glavnog suca. Odluka je donijeta na osnovu pretpostavke, jer se ni na jednoj snimci ne vidi trag startnog broja na pijesku. Također je utvrđeno da bi skok Ivane Španović u posljednjoj seriji bio pobjednički, ali odluka vrhovnih sudaca je konačna i na nju više nema prava žalbe", dodao je Obradović.

Brojni svjetski mediji također se u nevjerici pitaju kako je moguće da je Ivana ostala bez medalje, drugi napominju da je bila žrtva pravila koje će se zbog ovog propusta gotovo sigurno promijeniti te bi već na sljedećem velikom natjecanju mogli vidjeti drugačije pričvršćene startne brojeve. 

SP atletika - skok u dalj za žene

  1. Brittney Reese (SAD)             7,02 metra
  2. Darja Klišina (ANA-Rus)         7,00
  3. Tianna Bartoletta (SAD)           6,97
  4. Ivana Španović (Srb)               6,96
  5. Lorraine Ugen (VB)                  6,72
  6. Brooke Stratton (Aus)              6,67
  7. Chantel Malone (DJO)              6,57
  8. Blessing Okagbare (Nig)          6,55
  9. Lauma Griva (Lat)                     6,54
10. Claudia Salman-Rath (Njem)    6,54
11. Eliane Martins (Bra)                  6,52 
12. Alina Rotaru (Rum)                   6,46