Satelitske snimke pokazuju razmjere požara u Australiji

Situacija s požarima u Australiji se sve više pogoršava. Požari koji haraju posljednjih nekoliko tjedana natjerali su ljude iz svojih domova. Desile su se mnoge zastrašujuće situacije, poput kaosa u Mallacooti kada je vatra blokirala jedinu rutu za izlaz iz pogođenog područja, prisilivši stanovnike, turiste i vatrogasce da utočište potraže na plaži.

AUTOR: Earther
OBJAVLJENO: 03.01.20 u 16:56
https://bit.ly/2tuMm0s
Značajni dijelovi australske jugoistočne obale potpuno su prekriveni gustim dimom, što pokazuju uznemirujuće nove satelitske snimke. Nove slike koje je objavio NASA-in opservatorij prikazuju tmurne učinke grozne australske sezone požara, koja se i dalje pogoršava.

Fotografija koju je 24. srpnja 2019. godine snimio satelit Landsat 8 pruža kontekstualni prikaz posebno pogođene države Victoria u kojoj se nalazi turistički grad Mallacoota i povijesni turistički Orbost. Slika istog satelita koju je snimio 1. siječnja 2020. prikazuje istu regiju onako kako on izgleda sada, jer je veći dio jugoistočne obale Australije trenutno prekriven gustim dimom.

Gledajući ove slike, lako je vidjeti zašto stanovnici ovog područja prijavljuju mračne, noćne uvjete tijekom dana.

Druga satelitska fotografija, koju je također 1. siječnja snimio drugi NASA-in satelit Aqua, daje nešto širi pregled jugoistočne obale Australije.

Čini se da se situacija s požarima u Australiji sve više pogoršava. Požari koji haraju posljednjih nekoliko tjedana natjerali su ljude iz svojih domova. Desile su se mnoge zastrašujuće situacije, poput kaosa u Mallacooti kada je vatra blokirala jedinu rutu za izlaz iz pogođenog područja, prisilivši stanovnike, turiste i vatrogasce da utočište potraže na plaži.

Novi Južni Wales uveo je sedmodnevno vanredno stanje koje na snagu stupa danas jer se očekuje da će se uvjeti još više pogoršati. Vanredno stanje vjerojatno će podrazumijevati neke prisilne evakuacije, piše Earther.