Obitelj "lovca na krokodile" Stevea Irwina pomogla je više od 90.000 životinja ozlijeđenih u australskim požarima

Iako su službe za spašavanje divljih životinja uspjele spasiti neke od kengura, stručnjaci za divlje životinje kažu da su australski požari ubili milijune životinja.

AUTOR: LADbible
OBJAVLJENO: 05.01.20 u 13:45
https://bit.ly/2ZQSqwc
Dok požari bjesne dijelovima Australiji, životinje se bore da prežive, a milijuni njih stradavaju u plamenu. Ekolozi sa Sveučilišta u Sydneyju nedavno su procijenili da je u posljednja tri mjeseca stradalo oko 480 milijuna životinja.

Spasilačke akcije rezultirale su nevjerojatno velikim opterećenjem lokalnih dobrotvornih organizacija i zooloških vrtova, a Bidi Irwin, kći preminulog "lovca na krokodile" Stevea Irwina, otkrila je da su ona i osoblje iz zoološkog vrta Australia Zoo, liječili rekordan broj životinja, piše LADbible.

"Srce mi se slama zbog ljudi i divljih životinja koje su izgubile tako mnogo zbog razornih požara koji haraju Australijom. Samo vam želim reći da smo mi SIGURNI. Nema požara u blizini Australia Zoo-a i naših prostora za očuvanje životinja. Naša bolnica za divlje životinje je prometnija nego ikad, a službeno smo liječili preko 90.000 životinja. Moji roditelji su bolnicu za divlje životinje u Australia Zoo-u posvetili mojoj divnoj baki. Nastavit ćemo joj odavati počast bivajući ratnici za divljinu i spašavajući što više života", napisala je 21-godišnjakinja na Instagramu.

Ove vijesti stižu nakon uznemirujućih snimaka na kojima se vide deseci kengura koji bježe od razornih požara. Grupa kengura na videu trči kroz pašnjake u blizini sela Bredbo u Novom Južnom Walesu pokušavajući spasiti živu glavu.  "Vidite, oni ne znaju kamo pobjeći od automobila, ali sigurno znaju kojim putem pobjeći od vatre", rekao je autor snimka Mitchell Lyons. On tvrdi da se najbliži požar nalazio desetak kilometara od pašnjaka kojim su trčali.

Iako su službe za spašavanje divljih životinja uspjele spasiti neke od kengura, stručnjaci za divlje životinje kažu da su australski požari ubili milijune životinja. Požari su znatno utjecali na mnoge vrste, uključujući kengure, koale, wallabyje, oposume, vombate, ehidne. Strahuje se da su koale najteže pogođene, procjenjuje se da je izgubljeno oko 30% samo jedne kolonije koala na sjeveroistočnoj obali zemlje.

Uz opasnost same vatre, požari su uzrok i opasne razine dima u atmosferu – koja je ugušila ljude udaljene stotinama kilometara. Na dan Nove godine, očitavanja su pokazala da je indeks kvalitete zraka (AQI) skočio na 4.650. Inače, kad razina ovog indeksa prijeđe vrijednost od 200, smatra se opasnom.