Mali heroji: Vombati pomažu drugim životinjama da se skriju od požara

Prema izvješćima, vombati su velikodušno pružile utočište drugim životinjama u svojim domovima dok se i same kriju od vatre koja prijeti njihovim staništima. Složeni podzemni tuneli koje su napravili poslužili su kao sigurne kuće i za druge vrste poput valabija i ježaca, omogućujući im da prežive inače kobnu situaciju.

AUTOR: Matador Network
OBJAVLJENO: 17.01.20 u 14:00
https://bit.ly/2NBuNTw
Iz pustoši izazvanoj australskim požarima isplivao je neočekivan heroj: vombat. Prema izvješćima, vombati su velikodušno pružili utočište drugim životinjama u svojim domovima dok se i sami kriju od vatre koja prijeti njihovim staništima. Složeni podzemni tuneli koje su napravili poslužili su kao sigurne kuće i za druge vrste poput valabija i ježaca, omogućujući im da prežive inače kobnu situaciju.

"Imate životinje koje uopće nisu ozlijeđene i to moraju biti životinje koje su bile pod zemljom. To je jedino objašnjenje u požarima ovakvih razmjera", rekao je za Yahoo redatelj dokumentarnih filmova Peter Hylands, koji je posjetio spaljeni krajolik skloništa za divlje životinje Cobargo.

Takvog je stava i voditelj spasilačke službe za vombate, Yolandi Vermaak, koja je rekla da "u najvećem broju slučajeva životinje bi bježale u jazbine. Vidjela sam ješce kako bježe u rupe – guštere, skinkove, zečeve – takve životinje. Vidjela sam čak i malog valabija". Dodala je kako nije vidjela nijednog izgorjelog vombata za vrijeme svojih spasilačkih misija, nego da je pronašla mnoštvo preživjelih – vombata i drugih vrsta – koji su se skrivali u tunelima.

Kad se požari ugase, nadamo se da će vombati dobiti pohvalu kakvu zaslužuju – kako od Australaca tako i od ostalih članova životinjskog carstva.