Australija: Velike kiše donijele prijeko potrebno olakšanje od požara

Najveća kiša u posljednjih skoro 20 godina smanjila je broj požara u Novom Južnom Walesu gotovo za trećinu, sa 60 na 42, u jednom danu. Nakon razornih požara koji već mjesecima bukte kontinentom, kiša je donijela značajno olakšanje, ali i ona donosi neke rizike, poput bujica i klizišta.

W. Carter/Wikimedia Commons

Ilustrativna fotografija

AUTOR: Sky News
OBJAVLJENO: 07.02.20 u 11:22
https://bit.ly/2H4Rs6R
Jake kiše donijele su olakšanje dijelovima Australije koje su razorili požari, smanjujući broj trenutnih požara gotovo za trećinu.

Seoska vatrogasna služba u Novom Južnom Walesu priopćila je da su vatrogasci presretni kako se broj požara u toj državi smanjio sa 60 na 42 u jednom danu.

No, vlažno vrijeme – najveća kiša u posljednjih gotovo 20 godina – donosi neke druge rizike, a službenici upozoravaju na mogućnost bujica i klizišta, piše Sky News.

"Vidim mnogo osmijeha okolo. Ovo će bez sumnje smanjiti napore kakve je iziskivala ova sezona požara", rekao je šef vatrogasne službe Shane Fitzsimmons. "Kiša je dobra za poslovanje i poljoprivredna gospodarstva jednako kao što je dobra i za gašenje nekih od ovih požara s kojima se borimo već nekoliko mjeseci. Ne želimo vidjeti puno štete i poremećaja zbog poplava, ali kiša je svakako dobrodošla promjena u usporedbi s nemilosrdno vrućim i suhim vremenom".

Fitzsimmons je optimističan da će daljnje kiše pomoći vatrogascima da dovedu 17 nekontroliranih požara pod kontrolu.

"Očekujemo da će kiša nastaviti padati ovim područjima gdje su požari, što će rezultirati time da će se mnogo ovih požara staviti pod kontrolu, a nadamo se da više neće biti novih požara", dodao je.

Dugotrajni požari uništili su više od 11.7 milijuna hektara zemlje i 2.600 domova. Procjenjuje se da je stradalo više od milijardu životinja.

U Victoriji i dalje postoji 21 upozorenje za požare, premda je kiša padala duž cijele obale i na sjeveroistoku države.

Očekuje se da će samo u Sydneyu pasti čak 130 mm kiše u 24 sata do subote ujutro – što je najveća kiša u posljednjih 18 godina – rekli su iz Meteorološkog zavoda.

"Bilo je divno probuditi se i vidjeti prijeko potrebnu kišu", napisao je gradonačelnik Sydneya, Clover Moore na Twitteru.

"Današnji dan je već postao najkišniji dan u posljednjih 15 mjeseci, a srećom, kiša pada preko Novog Južnog Walesa, gdje nam je najpotrebnija".