U Novom Južnom Walesu više nema aktivnih požara

Po prvi put nakon 240 dana u Novom Južnom Walesu nema aktivnih požara.

NSW RFS/Twitter
AUTOR: Stuff
OBJAVLJENO: 03.03.20 u 17:46
https://bit.ly/3cmsBKp
U Novom Južnom Walesu (NSW) u Australiji po prvi put nakon 240 dana više nema aktivnih požara, objavila je vatrogasna služba Novog Južnog Walesa na svom Twitter profilu.

Otkako su požari počeli, poginule su najmanje 33 osobe, među kojima i vatrogasci, i uništeno je oko 11 milijuna hektara zemlje u području Novog Južnog Walesa, Victorije i Queenslanda. Požari su pogodili i australske životinje, a procjenjuje se da je uginulo više od milijardu životinja na području cijele Australije

Dr. Stuart Blanch iz WWF-a rekao je da su požari imali ogroman utjecaj na staništa koala. Preliminarna istraživanja na sjeveru Novog Južnog Walesa pokazala su da su se neke populacije smanjile za 80 do 85% nakon požara, rekao je Blanch. Neke populacije koala iz NSW-a mogle bi izumrijeti do 2050. godine ili ranije, dodao je.

Lokalnom stanovništvu vlada NSW-a je isplatila više od 37 milijuna australskih dolara bespovratnih sredstava za pomoć nakon požara, piše Stuff.

Kraj požara, međutim, ne znači i kraj australskih prirodnih katastrofa. Najnovija klimatska katastrofa koja se dogodila u zemlji posljedica je same vode koja je prekinula pakao požara; nedavne poplave na istoku Australije ostavile su tisuće ljudi bez struje u dijelovima NSW-a i Queenslanda, piše NPR.