Čudnovati kljunaš "gotovo ugrožena" vrsta; istraživanje

Dokumentirani padovi u broju populacije i lokalna izumiranja čudnovatih kljunaša pokazuju da se ova vrsta suočava s velikim rizikom, a Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) ovoj vrsti dala status "gotovo ugrožene" vrste.

Christine Ferdinand/Wikimedia Commons
AUTOR: Science Daily
OBJAVLJENO: 14.03.20 u 15:29
https://bit.ly/38PhVkk
Razarajuća suša u Australiji ima katastrofalan učinak na čudnovate kljunaše, budući da je sve veći broj izvješća o velikom broju presušenih rijeka koje su stanište ovim jedinstvenim sisavcima.

Čudnovati kljunaši nekada su se smatrali vrstom rasprostranjenom diljem Australije i Tasmanije, iako se o tome jako malo zna budući da je riječ o noću aktivnoj i tajanstvenoj životinji.

Novo istraživanje koje je vodilo Sveučilište u Sydneyu (UNSW), prvi put je ispitalo rizike izumiranja ove intrigantne životinje.

Istraživanje je ispitalo potencijalno razarajuću kombinaciju prijetnji populaciji čudnovatih kljunaša, uključujući razvijanje vodenih resursa, uništavanje zemljišta, klimatske promjene i sve ozbiljnija razdoblja suše.

Glavni autor istraživanja dr. Gilad Bino rekao je da se sada moraju poduzeti mjere kako bi se spriječilo da ova vrsta u potpunosti nestane, piše Science Daily.

"Postoji hitna potreba za nacionalnom procjenom rizika za čudnovate kljunaše, kako bi se procijenio njihov status očuvanja, kako bi se minimizirao svaki rizik od izumiranja", rekao je dr. Bino.

Zabrinjavajuće istraživanje je procijenilo da se zbog proteklih klimatskih promjena, uništavanja zemljišta i fragmentacije brana, broj jedinki ove vrste gotovo prepolovio, što je dovelo do nestanka gotovo 40% populacije, što je odraz trenutnih padova u broju populacija od vremena europske kolonizacije.

Pod utjecajem klimatskih promjena, prognoze gubitaka bile su daleko veće zbog porasta učestalosti i trajanja ekstremnih suša.

"Ove opasnosti dodatno izlažu čudnovate kljunaše još gorim lokalnim izumiranjima koja ne ostavljaju mogućnost ponovne repopulacije", dodao je Bino.

Dokumentirani padovi u broju populacije i lokalna izumiranja čudnovatih kljunaša pokazuju da se ova vrsta suočava s velikim rizikom, a Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) ovoj vrsti dala status "gotovo ugrožene" vrste.

No, prema većini nadležnih institucija u Australiji ova vrsta ostaje na popisu – osim u Južnoj Australiji, gdje je ugrožena.

Direktor UNSW-ovog Centra za znanost o ekosustavima i ko-autor istraživanja, profesor Richard Kingsford, rekao je da je tužno što su jedinke ove vrste živjele na područjima koja su bila izložena opsežnom ljudskom razvoju, što im je zaprijetilo životu i dugoročnoj održivosti.

"To uključuje brane koje zaustavljaju njihovo kretanje, poljoprivredu koja može uništiti njihove brane, ribolovnu opremu i zamke koje ih mogu utopiti te invazivne lisice koje ih mogu ubiti", rekao je profesor Kingsford.

Još jedan ko-autor studije, profesor Brendan Wintle sa Sveučilišta u Melbourneu rekao je da je važno da se poduzmu preventivne mjere.

"Čak i za vrste za koje smo pretpostavljali da su "sigurne", poput čudnovatih kljunaša, ublažavanje ili zaustavljanja prijetnji poput novih brana, vjerojatno će biti učinkovitije od čekanja da se rizik od izumiranja poveća. Trebali bismo naučiti iz opasnosti koja prijeti koalama kako bismo razumjeli što se događa kad zanemarimo znakove upozorenja", rekao je Wintle.

Dr. Bino je dodao da su istraživački radovi otkrili sve veće dokaze koji pokazuju da je čudnovati kljunaš, kao i mnoge druge autohtone australske vrste, na putu do izumiranja.

"Hitno treba provesti nacionalne napore kako bi se očuvali ovi jedinstveni sisavci i druge vrste – povećanjem njihovog praćenja, ublažavanja prijetnji i poboljšavanje upravljanja slatkovodnim staništima", rekao je dr. Bino.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Biological Conservation.


Prevela: Ružica Ereš