Toyota predstavila novu liniju Tacoma i TRD Pro

Tacoma je u posljednjih 14 godina najzastupljenija verzija kamioneta srednje veličine u SAD

AUTOR: Jasmin Valjevac
OBJAVLJENO: 09.02.19 u 14:27
http://bit.ly/2XgnoLe
Toyota je osvježila najprodavaniju verziju Tacoma kamioneta srednje veličine s Apple Car Playom, većim touch screen-ima i drugim uređajima koje vozači očekuju u današnjim vozilima. Tacoma je u posljednjih 14 godina najzastupljenija verzija kamioneta srednje veličine u SAD, a kompanija želi da zadrži tu poziciju.

Ford je vratio kamionet Ranger srednje veličine, a Chevrolet je bio uspješan sa svojim Coloradom. Čak i Jeep ulazi u akciju. Marka Fiat Chryslera poznata po proizvodnji  sportskih  automobila, predstavila je Gladiator kamionet na auto sajmu u Los Anđelesu krajem prošle godine. 

Dobra vijest je da potražnja za ovom vrstom vozila raste, budući da se šire tržište okreće kamionetima srednje veličine. Očekuje se da će prodaja srednje klase porasti sa oko 3 posto ukupnog tržišta u 2018. na 4 posto do 2021. godine, prema podacima LMC Automotive, firme koja prati automobilsku industriju.

Očekuje se povećan broj modela, što će preokrenuti višegodišnju stagnaciju. Prema podacima LMC-a, 2010. godine bilo je 11 modela kamioneta srednje veličine. Međutim, od 2014. do 2018. postojalo je samo pet modela. Do 2021. godine, očekuje se da će se broj povećati na ukupno 11.

Toyotino osvežavanje nije dramatičan redizajn, kaže Stephanie Brinley, analitičarka IHS Markita, ali dodate su neke nadogradnje, kao što su poboljšani infozabavni sistemi sa Apple Car Play-om i par drugih karakteristika. Veći ekran osetljiv na dodir u konzoli kamioneta dolazi standardno na svakom modelu. Svaki nivo opreme dolazi sa nadogradnjama specifičnim za tu varijantu vozila, kao što su novi dizajn rešetke i nova prednja i zadnja svetla.

Pored preuređenja Tacome, Toyota pojačava svoju TRD Pro liniju za off-road trke, dodajući TRD Pro verziju svog Sequoia sportskog terenskog vozila. Toyota već proizvodi TRD Pro verzije svojih Tacoma i Tundra kamioneta i 4Runner SUV.

Off-road i sportske putne varijante kamioneta i SUV vozila su već duže vrijeme prisutne, ali čini se da proizvođači automobila povećavaju svoj izbor paketa i opcija. 

Robert Ferris za CNBC