Tamaris - medonosna i ljekovita biljka

Tamaris ima i ljekovita svojstva kod želučani problema, hemoroida, pomaže jetri, te upali zubnog mesa, kod manjih rana i reumatizma, a koriste se djelovi biljke ili njihovi ekstrakti

AUTOR: Agroklub
OBJAVLJENO: 02.05.17 u 15:51
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Tamaris je ukrasna biljka, grm meni posebno draga ne samo zbog svoje ljepote već što je krasio i krasi veći dio jednog, malog, kraljevskog, a slučajno mog rodnog grada, Jajca. Cijela obala od oko 100 m u centru grada bila je ružičasta od boje ove ukrasne biljke. Bio je to fantastičan prizor baš u ovo vrijeme kad je ova biljka u vrhuncu cvatnje. Mami pogled, otima uzdah, naprosto ne možete, a da joj se ne divite.

Tamaris lat. Tamarix je rod bjelogoričnog stabla iz porodice metlika (Tamaricaceae ). Rod sadrži oko 50 listopadnih i zimzelenih vrsta, a potiče s Bliskog istoka i Afrike. Od 50 kod nas su najzastupljenije sljedeće vrste tamarisa: Tamarix gallica, Tamarix africana, Tamarix tetranda, Tamarix pentranda , Tamarix dalmatica.

Zbog ljepote svojih cvjetova uzgaja se kao ukrasna biljka. Grm tamarisa može desegnuti visinu od 1 do 18 m ovisno o vrsti kojoj pripada. Lišće je zelene boje od 1 do 2 mm debljine. Za vrijeme zime opada, a u proljeće cvjeta u raznim nijansama roze boje, može biti i bijele, zbog čega se u mnogim vrtovima uzgaja kao ukrasna biljka. Cvat (grupa cvjetova) je groz. Najčešće cvjeta od aprila do juna. Korijen može biti izrazito dubok te na taj način ima sposobnost dobro vezati zemlju, pa ga je korisno saditi u erozivnim područjima. Razmnožava se sjemenom, reznicama i položenicama.

Vole slana zemljišta

Odgovara im zemljište bogato soli, tako da je dosta zastupljena ukrasna biljka u primorju. Dobro podnose i jače udare vjetra. Neke se vrste mogu uzgajati i kao bonsai. Medonosna je biljka te je pčele rado posjećuju sakupljajući polen, ali važno je spomenuti da med nije baš najbolje kvalitete. Na engleskom jeziku spominje se kao salt cedar (slani cedar). Od grana tamarisa nekad su se pravile metle, a od stabla ukrasni drveni predmeti.

Tamaris ima i ljekovita svojstva (želučani problemi, hemoroidi, antimikrobno, pomaže jetri, te upali zubnog mesa, kod manjih rana i reumatizma), koriste se djelovi biljke ili njihovi ekstrakti, međutim može izazvati i alergije te je treba koristiti sa oprezom. Dalmatinski tamaris ili dalmatinska metlika je endemična biljka.

Tekst "Tamaris - medonosna i ljekovita biljka", autorica Danijela Plavšić, objavljen 25. aprila 2017. na portalu Agro klub.