Organski krompir: Zaštita od zlatice, korova i bolesti

U prirodi postoji nekoliko biljaka (biljke repelenti) koje odbijaju krompirovu zlaticu

AUTOR: Vedran Bosanac
OBJAVLJENO: 04.05.20 u 12:56
OSVJEŽENO: 04.05.20 u 12:56
https://bit.ly/3bZZH28
U organskoj proizvodnji nije dozvoljena upotreba materijala hemijsko-sintetičkog porekla, tako da je u proizvodnji krompira metodom organske proizvodnje zaštita, kao jedna od mera nege, veoma kompleksna i specifična.

To je jedan od najvećih problema i od njenog uspeha umnogome zavisi ostvaren prinos.

Kako umanjiti brojnost korova i krompirove zlatice i sprečiti štete od plamenjače u usevima organskog krompira savete daje Svetlana Jerinić za portal Poljosfera.rs

Kako smanjiti brojnost korova?

U organskoj proizvodnji krompira korovi se uništavaju mehaničkim putem. Na manjim površinama mogu se uništavati ručno – plevljenjem ili okopavanjem, dok se na večim površinama uništavaju međurenim kultiviranjem.

Poželjno je da se korovi uništavaju što češće, bar na dve do tri sedmice, kako bi se sprečilo da korovi ojačaju i tako spreče rast biljaka krompira.

Kako smanjiti brojnost krompirove zlatice?

Ekonomski najznačajnija štetočina krompira je krompirova zlatica i njeno suzbijanje je veoma značajno. Posebnu pažnju treba posvetiti izboru parcele, vodeći računa da je parcela na što većoj udaljenosti od prošlogodišnjih parcela. 

Odrasli insekti krompirove zlatice prezimljavaju u zemljištu i ukoliko je usev krompira blizu vrlo rano počinju da se hrane i polažu jaja u novi usev. Mehaničke mere podrazumevaju sakupljnje imaga i larvi, i njihovo uništavanje. Međutim, ovo je moguće raditi samo na manjim parcelama.
 
U prirodi postoji nekoliko biljaka (biljke repelenti) koje odbijaju krompirovu zlaticu. Te biljke su ren, buhač i žalfija. One se seju ili sade imeđu redova krompira ili oko useva krompira formiranjem pojaseva. 

Koren rena sadrži etarska ulja zbog kojih ga krompirova zlatica izbegava i obilazi u širokom luku. 

Buhač je važan u odbijanju napada vaši, stenica i krompirove zlatice, a i kontaktni je insekticid, jer sadrži piretrin i smrtonosan je za insekte pri dodiru.

Malčiranje, pored zaštite od korova, stvara i staništa za predatore krompirove zlatice. 

U zaštiti od krompirove zlatice može se koristiti i gajenje klopka – useva, što je u ovom slučaju plavi patlidžan koga krompirova zlatica radije jede. Kada dođe do prenamnožavanja štetočine, ona se uništava zajedno sa njima i tako se sprečava prelazak na biljke krompira.

Biološka kontrola štetočina

Biološka kontrola štetočina se zasniva na primeni njihovih prirodnih neprijatelja. U organskoj proizvodnji dozvoljena je primena insekticida na bazi Baccilus thuringiensis, koji nisu dovoljno efikasni, ali zajedno sa preventivnom merama daju zadovoljavajuće rezultate.

Plamenjača krompira

Od bolesti krompira najveće štete nanosi plamenjača krompira. Mere borbe protiv plamenjače krompira mogu biti preventivne i direktne.
 
U preventivne mere spadaju pospešivanje što bržeg razvoja krompira (naklijavanje, izbor ranih sorti), smanjenje vlaženja lišća (navodnjavanje u brazde ili “kap po kap”), izbor zdravih krtola za sadnju.
 
Direktne mere podrazumevaju primenu fungicida koji se nalaze na listi dozvoljenih u organskoj proizvodnji.

U tekstu "Bosiljak, ren, kopriva i zova - protiv zlatice bioloških preparata ima", kojeg potpisuju prof. Nikola Bajić, dr. Vladimir Filipović, dr. Raoslav Jevdović i prof. Branka Lazić sa Instituta Tamiš navedeno je još nekoliko načina djelovanja protiv zlatice i drugih vrtnih štetočina.

"Ako se oko krompirišta poseje biljka komorač, a u samom krompirištu biljka buhač tu parcelu zlatice obavezno obilaze. Dokaz za tu tvrdnju dat je na licu mesta. Na parceli od 1ha u organskom demo polju, zaštićen već navedenim biljkama krompir veselo raste i razvija se bez prisustva zlatice.

Ustanovljeno je, recimo, da bosiljak tera zlaticu. U zaštiti krompira moguće je i kombinovanje krompira i plavog patlidžana, pa zlatice onda idu prevenstveno na plavi patlidžan. Dobro je posejati i ren oko krompira, zatim krompir može i da se prska odvarom od bosiljka. U prirodnoj zaštiti koriste se i odvari od koprive, gaveza
itd.. Takođe, u organskoj proizvodnji je dozvoljeno korišćenje i plavog kamena (bakarnog kreča).

Za kropmirovu zlaticu uzeti bazgu ili zovu kada je u cvatu i pokiseliti 1kg zove na 5l prokuhane i ohladjene vode i ostaviti 12 do 24 sati da odstoji - posle procediti i prskati celu biljku".

Na poljoprivrednim forumima i grupama na socijalnim mrežama uzgajivači organskog krompira također predlažu sadnju kadifica i kamilice, malčiranje žarom ili koprivom, posipanje usitnjene borove kore između redova, kao i preparat od samih zlatica ili rastvor pepela.