Agroklub: Osigurajte paradajzu potporu i vežite ga na pravilan način kako bi što bolje plodonosio

Važna mjera kod uzgoja paradajza bilo na otvorenom ili zatvorenom prostoru je njegovo vezanje. To se radi kako bi se stvorili uslovi za uspravan rast i čvrstu stabljiku koja može izdržati teret plodova.

AUTOR: Martina Popić
OBJAVLJENO: 06.05.20 u 14:39
https://bit.ly/3c82pCA
Paradajz je jedna od povrtnica koja se često uzgaja na našim područjima, bilo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru poput plastenika, a jedan je od usjeva koji zahtijeva i najviše brige.

Važna mjera njege je i vezanje kako bi se stvorili uslovi za uspravan rast i čvrstu stabljiku koja može izdržati teret plodova. Takođe, ako ga ne bismo vezali, stabljika bi se raširila po površini tla čime bi se stvorili idealni uslovi za pojavu gljivičnih bolesti poput plamenjače.

Čim počne cvjetati, potrebno ga je vezati uz potporanj, a to se najčešće vrši pomoću konopca, odnosno čvora u obliku osmice. Tokom vegetacije biljke se vežu nekoliko puta, a tom prilikom pazite da konopac ne stežite prečvrsto jer bi se mogao usjeći u stabljiku, oštetiti je i ne dozvoliti rast.

Vezanje paradajza u zatvorenom prostoru

Za vezanje u zatvorenom prostoru se prave konstrukcije sa žicom s kojih se na svaku biljku spušta vezivo i lagano priveže uz stabljiku uz površinu tla. To je ujedno i najčešći način vezanja paradajza u plasteniku. 
Donji dio stabljike se veže pomoću veziva i to labavo u čvor dok se vrh veže za konstrukciju. Tokom vegetacije biljka se svakih nekoliko dana omotava oko veziva i to po pravilu ispod cvati kako ne bi došlo do oštećenja cvjetova. Po potrebi se privezuje na određenim mjestima kako se pod teretom većeg uroda na bi spustila.

Kad biljka naraste do nosive žice, može se prebaciti preko nje i tako nastaviti proizvodnju. U savremenom načinu uzgoja se koriste vješalice na koje se namota 10 do 15 m PVC veziva i kako biljka raste i plodonosi te kako se odstranjuje list i skida plod, ona se spušta i tako može postići dužinu oko 12 m, s čak 30 cvjetnih etaža.

Vezanje paradajza na otvorenom

I u vrtovima se uzgaja uz pomoć potpornja, za šta nam često služe drveni kolci. Kad su posađene na otvoreno, presadnice se još i nekako drže, ali kasnije, kako rastu, moraju se vezati jer ne bi izdržale teret plodova.
Kolci koji se koriste kao potpora mogu biti drveni ili od nekog drugog materijala, a važno je da budu visoki oko 1,5m. Najbolje ih je zabiti u zemlju čim posadite presadnice. Neka od stabljike budu udaljeni nekoliko cm, kako ne bi oštetili korijen. 

Vežite paradajz uz kolac pomoću konopca ili još bolje, neke tkanine koja se neće usjeći i tako oštetiti stabljiku. Najbolje je početi vezati nakon sadnje, kako je vjetar ne bi polomio. Ponovo se veže kada stabljika naraste oko 20 cm u visinu.

Postoji više načina za uzgoj i vezanje ovog povrća uz podršku žica i stupova, ali ovaj pomoću kolaca je kod nas najčešći i najisplativiji. 

Ne zaboravite održavati uzgojni oblik dekaptiranjem i pinciranjem 

Kod oblikovanja paradajza najbolje je ostaviti dvije osnovne grane na kojima će se pojavljivati cvjetovi, a kasnije i plodovi. Zaperke prepoznajemo tako što se oni nalaze između listova i glavne grane koja raste u visinu, a ono što se nalazi u tzv. pazušcu lista trebamo otkinuti.

​Nakon toga treba ukloniti i donje listove kako bi biljci osigurali bolju cirkulaciju zraka u donjem dijelu te onemogućili pojavu bolesti. I na kraju, kada biljka dosegne određenu visinu, treba odrezati, odnosno dekaptirati njen vrh i tako zaustaviti rast biljke, a energiju preusmjeriti u rast plodova.

Martina Popić za Agroklub, 5. maj 2020. godine.
Martina Popić je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja