Grančica lovora, grančica zdravlja i miris koji osvaja

Stari Rimljani su nosili krunu, preciznije, vijenac od lovorovog lišća da bi proslavili pobjedu

AUTOR: Jelena Hendić
OBJAVLJENO: 11.05.20 u 19:29
https://bit.ly/3fEJstv
Nije preporučljivo lovor uzgajati u posudi jer sporije raste i upravo je na to važno obratiti pozornost. Sa lovorom treba postupati mudro i pažljivo. Iz toga proizlazi da je stablu lovora potrebno duboko tlo, vlažno tlo i drenirano tlo. Lovor je biljka koja je uglavnom otporna. Postoje moguće zaraze lista ili peteljke, ali u manjoj mjeri.

Što toplije, to bolje - lovor uspijeva samo u toplijem podneblju. Biljka je to kojoj je potrebno lijepo vrijeme i povoljna klima.

Miris cvjetnih pupoljaka biljke kao što je lovor je očaravajući, naprosto radi o mirisu koji osvaja. Itekako je poznato lovorovo ulje koje je višenamjensko, ljekovito i itekako prepoznatljivo pa ne čudi da se nerijetko kaže: "Jedna grančica lovora, jedna grančica zdravlja i opijum mirisa koji osvaja!"

Povijest - lovor privlači sreću, tjera zlo

Postoje dvije vrste lovora, L.nobilis i L.azorica. Svaka je specifična i posebna na svoj način, što nije nimalo začuđujuće jer je lovor poseban sam po sebi.

Zanimljiv je podatak da se lovor u prošlosti itekako slavio i proslavio! Naime, biljku kao što je lovor dugo su smatrali biljkom s velikom moći. U čemu je najveća moć te biljke? Upravo u tome jer donosi sreću, a tjera zlo. Stari Rimljani su nosili krunu, preciznije, vijenac od lovorovog lišća da bi proslavili pobjedu.

Jedno je sigurno, biljka koja se može podičiti samo prednostima, što je dokazala povijest, a potvrđuje sadašnjost te predviđa i budućnost - to je lovor.

Izvor: Jelena Hendić za Agroklub, 3. oktobar 2016. godine