Solarna energija u poljoprivredi: Mobilni solarni kokošinjac i povrće u hladu solarnih panela

"Otkrili smo da usjevi bolje napreduju u hladu solarnih panela jer nisu izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti. Ukupna proizvodnja chiltepin paprika bila je tri puta veća ispod solarnih panela, urod cherry paradajza je bio dvostruko veći, a potrebe navodnjavanja puno manje" - profesor Greg Baron-Gafford

AUTOR: Lucija Bencaric
OBJAVLJENO: 21.05.20 u 15:42
OSVJEŽENO: 21.05.20 u 15:42
https://bit.ly/3gcL5yC
Zamislite ovo, farma za domaće životinje izgrađena od solarnih panela ili povrtnjak pod njima. Još kada čujete da tako štedite na struji i vodi pa ne može bolje, jel da?

E pa takav uzgoj uistinu postoji, a osmislili su ga dizajneri iz Studia DOH (Designers on Holiday) i nazvali automatizovani mobilni kokošinjac. Kao što i sama riječ kaže, namijenjen je za uzgoj kokoši i ostale peradi, a smješten je u Ekološkom centru u kalifornijskom San Juan Capistranu, piše In habitat.

Pravi luksuz za kokoši

Riječ je o laganoj konstrukciji na točkovima koja se svakodnevno lako premješta s parcele na parcelu. 

Kokošinjac je obložen aluminijem kako bi reflektovao toplotu, a dva velika krila stvaraju hlad i štite kokoši od direktne sunčeve svjetlosti te osiguravaju prirodnu cirkulaciju zraka.

Solarni senzori koji se nalaze na vratima pri izlasku i zalasku sunca automatski pokreću njihovo otvaranje i zatvaranje, a ugrađeni solarni panel napaja baterije za jednostavno održavanje sistema.

Unutrašnjost konstrukcije je dizajnirana tako da kokošima osigurava svu potrebnu udobnost. Pri automatskom otvaranju vrata, iz konstrukcije se izvlači uska rampa preko koje koke izlaze iz kokošinjca.

Koke se svakog dana premještaju i hrane svježom travom te istovremeno đubre i pripremaju parcele za novu sezonu sadnje.

Solarne ploče sve više dobijaju na značaju u poljoprivredi

Proizvodnja solarnih panela u poljoprivredne svrhe sve više dobija na važnosti, a širom Sjedinjenih Država koristi se na brojnim farmama kao što je i ova za uzgoj kokoši. U posljednjih nekoliko godina uspostavljeno je više pilot programa, a osim u Americi, popularne su i u Velikoj Britaniji i Urugvaju.

Jedna takva je farma Geneva Peeps u SAD, a njena ponosna vlasnica je Jackie Augustine u njoj uzgaja kokoši nosilje.

"Mojim kokicama kućica je izgrađena od panela, a čak i kada su vani, provode vrijeme ispod njih, zaštićene od sunca, kiše i ptica grabljivica“, pojašnjava Augustine.

Porast prinosa usjeva

Osim za domaće životinje, ova je inovacija postala zanimljiva i uzgajivačima usjeva. Istraživači sa Univerziteta u Arizoni su još jednom potvrdili prednosti uzgoja bilja u hladu solarnih panela te zaključili da se kombinacijom solarne i poljoprivredne proizvodnje proizvodi više električne energije, ostvaruju se veći prinosi i sve to uz korištenje manjih količina vode, navodi Clean technica.

Uštede vode su pritom svakako od najveće važnosti, a posebno za poljoprivrednike u Arizoni, gdje je za biljni uzgoj presudno navodnjavanje.

"Otkrili smo da usjevi bolje napreduju u hladu solarnih panela jer nisu izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti. Zapravo, ukupna proizvodnja chiltepin paprika bila je tri puta veća ispod solarnih panela, dok je urod cherry paradajza bio dvostruko veći“, rekao je profesor Greg Baron-Gafford te dodao kako su i potrebe za navodnjavanjem bile puno manje.

Kako se solarni paneli zagrijavaju, njihova se učinkovitost smanjuje, no istraživači su ih uspjeli rashladiti uzgojem usjeva ispod fotonaponskih ploča. "Zagrijavanje solarnih panela sprječava se isparavanjem biljaka koji ispod njih rastu, odnosno njihovim ispuštanjem vode kroz prirodni proces transpiracije“, potvrdio je Barron-Gafford.

"Poljoprivrednici bi takođe mogli profitirati davanjem u zakup svojih zemljišta za instalaciju solarnih sistema, a kako se posljedice klimatskih promjena, poplave, porast temperatura i suše, već uveliko osjećaju širom svijeta, povezivanjem poljoprivrede i solarne energije mogli bi sebi osigurati novi izvor prihoda“, zaključio je Gafford.

Tekst "Solarne ploče u poljoprivredi? Učinkovite u uzgoju kokoši i povrća", autorica Lucija Bencaric, objavljen je 18. maja 2020. godine na portalu Agroklub.

Tekst "These solar-powered, mobile chicken coops help farmers prepare for harvest", objavljen je na portalu INHABITAT 

Tekst "Combining Solar & Farming Benefits Both", objavljen je na portalu Clean Technica