Agroklub: Zašto paradajzu opadaju cvjetovi?

Paradajz je biljka koja voli toplotu i sunce te za cvjetanje i plodonošenje zahtjeva 6 do 8 sati sunca dnevno

AUTOR: Martina Popić
OBJAVLJENO: 22.05.20 u 16:31
https://bit.ly/2WTyc5b
Za uspješan rast i razvoj paradajza neophodno je osigurati povoljne uslove kako bi se fiziološki procesi u biljci pravilno odvijali, što je od velike važnosti za stvaranje prinosa.

Najznačajniji su svjetlost, toplota i vlaga čiji se nedostatak kao i prevelike količine mogu negativno odraziti na razvoj biljaka. Biljke tada reaguju na različite načine, a jedan od njih je i opadanje cvjetova s kojima se proizvođači često susreću. Tako ste ovih dana na AgroKLUBu pitali zašto se to događa.

Nedostatak svjetlosti, niske temperature i oplodnja

Paradajz je biljka koja voli toplotu i sunce te za cvjetanje kao i plodonošenje zahtjeva 6 do 8 sati dnevno sunca. Stoga, za njegovu sadnju odaberite mjesto u vrtu sa što više sunčeve svjetlosti.

U periodu cvjetanja, niske temperature mogu uzrokovati lošiju ili nepotpunu oplodnju uslijed čega mogu otpadati cvjetovi ili se kasnije mogu javiti šupljikavi plodovi s komorama koje su neispunjene želatinoznom pulpom i s vrlo malo sjemena. Takođe, niske temperature su krivci za lošiju obojenost plodova crvenom bojom jer se crveni pigment ne stvara na temperaturama ispod 16°C.

Probleme stvaraju i noćne temperature ispod 10°C  jer može doći do loše oplodnje. Ako postoje velike temperaturne oscilacije pa su, na primjer, noćne temperature ispod 10°C, a dnevne iznad 30°C onda je opadanje još izraženije, navodi counties.agrilife.org

Visoke temperature, nedostatak vlage i suh zrak

Iako je paradajz biljka toplijih krajeva i dobro podnosi vrućine i one mogu negativno uticati na cvjetove, pogotovo ako su povezane i s nedostatkom vlage u tlu.  Naime, one sprječavaju zametanje plodova i često su uzrok opadanja. Najbolje i optimalne temperature za njega su od 20 do 25°C.

Razlog može biti i suh zrak i nedostatak vlage. Stabljike na kojima se nalaze cvjetovi postaju žuti i puknu na zglobu, iznad cvijeta, kao u slučaju našeg čitaoca. Zato je važno pravilno zalijevanje prilikom čega treba paziti da voda ne bude prehladna što takođe biljci može stvoriti stres. Treba napomenuti i da je biljke najbolje zalijevati uz korijen, a vlagu dodatno možete zadržati malčiranjem.

Važno je pravilno đubrenje

I prekomjerno đubrenje azotom može dovesti do ove pojave jer se tako utiče na rast stabljika i lišća na štetu cvijeća i plodova. Takve biljke možete prepoznati po tanjim i izduženim stabljikama. Takođe, uzrok može biti i nedostatak hraniva jer tada biljka u samoodbrani odbacuje cvijet, a kako bi sačuvala hranjive materije za čitavu biljku.

Čest je razlog i previše fosfora kako bi se pospješilo cvjetanje, a time se može izazvati kontra efekt. Stoga je umjerenost vrlo važna kada su u pitanju hranjivi elementi.

Dakle, jedino na što možete uticati je smanjiti stres biljke pravilnom prihranom te ih redovno i pravilno zalijevati. Na temperaturu možete eventualno uticati tako što ćete zasjeniti gredicu paradajza. Često i vjetar stvara probleme pa kod pojave jakih udara vjetra, možete zaštiti biljke, a važno je ih je čuvati i od štetočina i bolesti. Takođe, uzgajate sorte prilagođene svojoj klimi. 

Izvor Agroklub, 17. maj 2020. godine. Autorica Martina Popić je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.