Organska hrana: Bašta je kutak za odmor i značajna dopuna kućnom budžetu
One žive u gradu, a srcem su na selu. Uspjele su spojiti urbano i ruralno. Pored zgrada zasadile su bašte i vrijedno uzgajaju voće i povrće pored svojih ulaza. One su urbane baštovanke, koje se bave organskim uzgojem i na taj način značajno povećavaju kućni budžet.
"Moja majka nekada je sijala ovdje, a evo ima već sedam godina, sijem i ja nedaleko od svoje zgrade. U bašti imam sve, od luka, salate, paradajza, kupusa, paprike, cikle, blitve, mrkve, malina, nema šta nemam. Uzgajam sve što mogu i nemam potrebe da to kupujem. Bude dosta svega i za mene i za druge. Donosimo vodu s pumpe i ovdje dnevno provedem minimum tri do četiri sata", priča baštovanka iz prijedorskog naselja Pećani, Zorica Zorić, koja, kako kažu komšije, pomaže kome god stigne.
Domaća hrana, bez upotrebe hemije
A prijedorske baštovanke posebno vode računa o tome da se njihove porodice hrane zdravo. Ne koriste pesticide, već isključivo prirodne načine zaštite.
"Ja ne koristim ništa hemijsko, nikakve pesticide. Međutim, biljke prskam svaki treći dan s tri domaća preparata. Napravim preparat od 10 litara vode i koprive ili od litra mlijeka i 10 litara vode i malo maslinovog ulja ili treći od 50 grama sode bikarbone i 10 litara vode i jednim od ovih prepata tretiram biljke svaki treći dan. Isključivo koristim humus i stajsko đubrivo i sve je organsko i zdravo", priča povrtarka iz ovog prijedorskog naselja, Vinka Topić.
Većina prijedorskih urbanih poljoprivrednica je nezaposlena tako da im je uzgoj domaćeg voća i povrća, značajna dopuna kućnom budžetu.
"Ovdje ima 19 bašti, a ima nas svih generacija. Među nama ima i mladih, ali, recimo i jedna baka od 90 godina. Skoro svi smo nezaposleni, penzije su male, a dadžbine velike pa nam ovo stvarno dobro dođe. Ja sam se u ovu zgradu pored bašte doselila pretprošle godine i odmah sam odlučila da sijem. Ovdje sam svaki dan, imam dvoje maloljetne djece, suprug mi je preminuo, tako da nemam ovu baštu, stvarno ne znam šta bih. A da bi se nešto ubralo, mora da se radi", priča mještanka Pećana, Milja Ejić.
Bašta je više od uzgoja povrća
A boravak u ovim baštama, liječi, kažu stanarke okolnih zgrada. Za njih su one, više od hrane, mjesto su gdje odmaraju dušu, druže se, popričaju, popiju kafu. Tako uz svaku parcelu možete vidjeti i klupe sa stolovima u hladovini, koje služe za predah.
"Moj vrt za mene je specijalno mjesto, tu obožavam da boravim, tu se odmorim i zaboravim na sve. To je mjesto gdje se fizički umoriš, ali zato psihički odmoriš. Manje gledam vijesti, a više ovdje boravim i od kada tako radim, mnogo sam srećnija", objašnjava nam Zorica.
Penzionerka Vinka kaže da pored bašte ima i svoj kutak za odmor, kao i alatnicu, koju je sama napravila i u kojoj ostavlja motike i sve ostalo.
"Ovo mi je i radno mjesto i kafić i hotel. Kada se umorim od rada, sjednem da se odmorim popijem kafu, bagrem mi miriše, božur procvjetao, a sama sam napravila i kućicu za alat. Ovo je moj bijeg od pandemije. Dođem ujutro u osam, odem kući uveče u sedam. Donesem tu uštipke, ručak u šerpi, kafu i uživam u pogledu na moj grah, mahune, krompir, paprike, paradajz, blitvu, ciklu, krastavac", ponosno nam priča Vinka.
Izvor: Gordana Vila za Agroklub, 25. maj 2020. godine