Hatidža Ćatić: Uzgaja i prerađuje voće i povrće bez hemikalija, a gaji i ruže

Ova poljoprivrednica iz bugojanskog naselja Drvetine prije nekoliko godina okrenula se plasteničkoj proizvodnji paradajza, te uzgoju paprike na otvorenom. Pored toga, bavi se i preradom uzgojenog voća, a kod nje se može naći domaća tjestenina, ajvar, salate, te kompletna zimnica.

AUTOR: Naila Causevic
OBJAVLJENO: 13.06.20 u 13:37
https://bit.ly/2UDny0E
Hatidža Ćatić mnogima može da posluži kao inspiracija jer iako je kroz život prošla trnovit put i dalje je uvijek vesela, nasmijana i uporna da svojoj porodici obezbijedi egzistenciju. Zajedno sa kćerkom i njenom porodicom živi u bugojanskom naselju Drvetine. Prije 13 godina izgubila je supruga, te se svim silama potrudila da svoje četiri kćerke izvede na pravi put.

Već dugi niz godina bavi se poljoprivredom. Zasadila je maline na četiri dunuma, ali je zbog loše cijene i problema sa otkupom kasnije odustala od toga. Okrenula se plasteničkoj proizvodnji, kao i proizvodnji povrća na otvorenom. Sve to za jednu samohranu majku nije bilo lako, pogotovo kad se uzme u obzir i briga o najmlađoj kćerki, koja ima Down sindrom.

 "Sada mi je lakše jer se jedna kćerka s porodicom doselila kod mene. Ali, niko nema stalni posao pa se snalazimo na razne načine. Sama sam došla na ideju i podigla prvi plastenik, a drugi sam dobila u jednom općinskom projektu, uz vlastito učešće od trideset  posto", kaže ova vrijedna žena.

Pored plasteničke proizvodnje, pravi i domaću tjesteninu

Dodaje kako se u plastenicima i ove godine nalazi, uglavnom, paradajz, a paprike uzgaja na otvorenom, te da se prodajom povrća, koje uzgaja bez primjene ikakvih hemikalija, uspješno bavi već godinama.

"Očekujemo da ćemo za prodaju imati dvije do tri tone paradajza. Takođe, pravimo domaću tjesteninu, ajvar, razne salate i ostalu zimnicu koja se, sudeći po dosadašnjem interesovanju, sviđa ženama, pogotovo onima koje nemaju vremena da se tome same posvete", dodaje Hatidža.

Na kraju kaže kako je najsretnijom čine djeca i petero unučadi kod kojih svojim ručnim radovima često izmami osmijeh na lice. Kako joj je u životu najvažnija sloga njene djece i njihovi zajednički trenuci, te da sve što želi je da joj porodica bude nasmijana i sretna.

Pored povrća, nađe vremena i za uzgoj ruža

"Organizirali smo se, podržavamo jedni druge i posao ide dobro. Da kažem da je lako, nije. Međutim, bez obzira na sve, zadovoljni smo. Radimo i trud se isplati", ističe ova hrabra poljoprivrednica.

I pored brojnih kućnih obaveza i poljoprivrede, Hatidža je jedna od najaktivnijih članica lokalnog Udruženja "Burma", te svojim kolegicama rado zapjeva sevdalinke tokom njihovih čestih druženja. Veliki je i ljubitelj ruža, te je u njenom dvorištu zasađeno čak 55 sadnica raznih sorti ruža.

Izvor: Agroklub, 12. juni 2020. godine. Autorica Naila Causevic je po struci PR menadžer, a po zanimanju poljoprivrednica