Prednosti Erasmus+ programa za mlade u BiH

Smanjenje nezaposlenosti mladih, promicanje razvoja novih vještina, poticanje mladih na sudjelovanje u europskoj demokraciji, potpora inovacijama i suradnji, promocija mobilnosti mladih samo su neki od razloga zašto je Erasmus+ vrijedna prilika za studente i institucije visokog obrazovanja u BiH.

AUTOR: Sarajevo Times
OBJAVLJENO: 05.07.19 u 10:58
OSVJEŽENO: 05.07.19 u 10:58
http://bit.ly/2Zu9vet
Studiranje u inozemstvu na prestižnim europskim sveučilištima, učenje novih jezika i upoznavanje novih kultura i tradicija samo su neke od prednosti programa Erasmus+ studentskih razmjena. Studenti i akademsko osoblje iz Bosne i Hercegovine sve više koriste ogromne mogućnosti koje nudi Erasmus+, jedan od najuspješnijih programa Europske unije.

Ne treba se bojati studiranja u inozemstvu, dapače, to je nešto na što treba biti ponosan, slažu se alumniji Erasmus+ programa. Za Leilu Lizdu i Amelu Brčaninović, Erasmus je duboko promijenio njihovu percepciju života i karijere, naučio ih strpljenju i ohrabrio u izlasku iz svoje komfort zone. "Probajte se zaustaviti na jednoj Erasmus razmjeni!" kažu Amela i Leila. Obje su bile na dvije razmjene i upoznale se s nevjerojatnim kolegama iz cijelog svijeta te se vratile u Sarajevo bogatije za jedno izvanredno iskustvo, piše Sarajevo Times.

Prilikom svečanog otvaranja godišnje manifestacije koju je organizirao EU info centar, Gianluca Vannini, voditeljica Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Delegacije EU u BiH, čestitala je budućim studentima koji će sudjelovati u razmjenama na uspjehu i poželjela im sreću u budućim avanturama. "Ovo iskustvo će vam omogućiti stjecanje znanja o Europskoj uniji i našim zajedničkim vrijednostima koje možete podijeliti sa svojim vršnjacima. Vašoj zemlji potrebni su mladi i obrazovani ljudi koji dobro razumiju Europsku uniju kako bi postali važan čimbenik u procesu pridruživanja vaše zemlje Uniji", dodala je Vannini.

Smanjenje nezaposlenosti mladih, promicanje razvoja novih vještina, poticanje mladih na sudjelovanje u europskoj demokraciji, potpora inovacijama i suradnji, promocija mobilnosti mladih samo su neki od razloga zašto je Erasmus+ vrijedna prilika za studente i institucije visokog obrazovanja u BiH.

Suad Muhibić, direktor Nacionalnog Erasmus+ ureda u BiH, istaknuo je kako su glavni ciljevi programa pomoći visokim učilištima u povećanju kapaciteta, modernizaciji i poboljšanju nastavnih planova i programa te povećanje međunarodne mobilnosti, naglašavajući da je mobilnost studenata jedna od najistaknutijih značajki programa.

"Ovdje ulažete u svoje obrazovanje. Sudjelovanje u Erasmusu je ključna odluka za vašu budućnost. Upoznat ćete nove ljude, puno ćete naučiti i time ćete sebi učiniti veliku uslugu – Erasmus+ je vaša ulaznica u Europu i svijet", istaknuo je Muhibić.

Udvostručenjem proračuna Erasmus+ programa za razdoblje 2021-2027, Europska unija nastoji podržati svoje ambicije za osnaženje mladih i ojačati europski identitet. U istraživanju o utjecaju Erasmus+ programa na visoko obrazovanje, koje je objavila Europska komisija, se navodi kako je razmjena bila životna prekretnica za više od pet milijuna studenata. Studentska svjedočenja, iskustva i najbolje prakse sveučilišnog osoblja, kao i nove mogućnosti, bit će predstavljeni na događanjima organiziranim u predstojećem razdoblju u Tuzli, Mostaru i Banja Luci.

Za više informacija, posjetite službenu Facebook stranicu projekta Erasmus+BiH.


Prevela: Ružica Ereš