DW: Migranti iz Vučjaka ne žele preseljenje iz Vučjaka, nego u EU

Svi migranti, koji se nalaze u Bihaću, bilo da su u nekim od prihvatnih centara ili Vučjaku, žele da idu u neku od zemalja EU. Mali je broj onih koji hoće u Ameriku ili Kanadu ali gotovo da nema migranta koji želi da ostane u BiH, ili da se vrati u zemlju iz koje je krenuo prije nekoliko mjeseci.

AUTOR: Dragan Maksimović/Deutsche Welle
OBJAVLJENO: 09.12.19 u 09:08
https://bit.ly/38pmvqL
Hladno jutro u migrantskom kampu Vučjak. Temperatura se noću spušta nekoliko stepeni ispod nule. Dan se lakše podnosi, toplije je. I dalje nema vode, struje, kamp je u raspadanju, higijena na najnižem nivou, nikog nisu zaobišla neka oboljenja, makar promrzline. Među 400 migranata, koliko ih je trenutno na Vučjaku je i Zen iz Kašmira koji ima 17 godina. Mjesecima je u kampu, vidno iscpljen priča da je 11 puta pokušao prelazak hrvatske granice. Bezuspješno. Neće odustati, ali neće ni u drugi kamp u BiH. Hoće u Italiju.

Nismo životinje, ne možemo više

"Nemam deku, nemam gdje da spavam, ležim na zemlji. Ovo nije za ljude, ovo je za životinje. Molim vas, ne mogu više, ne želim više da ostanem u BiH, želim da idem u Italiju. Nećemo otići odavde mirnim putem. Mi nismo životinje, zašto nas tretiraju tako", kaže Zen, koji  kao ni ostatak kampa ne uzima lanč pakete Crvenog krsta.

Nekoliko metara dalje u šatoru sjedi bradati čovjek kojeg zovu "ćaća", takođe migrant. On "potpisuje" sve odluke, pa i one da se hrana ne smije uzimati od Crvenog krsta, što traje već pet dana. Zbog toga neki od migranata preuzimaju lanč pakete na putu od Vučjaka prema Bihaću. Predstavnici Crvenog krsta ne znaju šta dalje da rade.

"Vidite da su minusi, da je ovdje stanje katastrofalno. Neko je u toplom pa može da donosi odluke koje se tiču prebacivanja migranata. Međutim, njima je jako teško i mi se sa tim susrećemmo svaki dan. Ako nastave odbijati hranu ja ne vidim razloga da mi boravimo tamo", kaže Selam Midžić, sekretar Crvenog krsta, navodeći da nema vremena za čekanje i da kamp mora odmah da se zatvori.

Mještani Blažuja najavljuju blokade

Dogovor ministra bezbjednosti BiH, Dragana Mektića i premijera Unsko sanskog kantona Mustafe Ružnića odgodio je premiještanje migranata za dva dana, iako je pitanje da li će se te odluke poštovati s obzirom da je Mektić u tehničkom mandatu a da je u toku formiranje Savjeta ministara. Početak prebacivanja migranata u Ušivak kod Sarajeva dogovoreno je za  ponedjeljak (9.12.) a to bi trebalo biti samo privremeno rješenje do konačnog prebacivanja u kasarnu Blažuj u Sarajevu. Međutim, pobunili su se i mještani Blažuja koji kažu da će blokirati puteve koji vode prema kasarani, ukoliko se krene sa dovozom migranata.

"Dogovorili smo se da se izvan USK napravi jedan veći tranzitni centar koji bi mogao da primi migrante i iz Bire i Mirala, tako da oslobodimo tu urbanu zonu", rekao je Mektić nakon sastanak sa Ružnićem.

Do kraja naredne sedmice trebali bi biti ukonjeni svi šatori na Vučjaku, čime će nakon šest mjeseci jedan od najgorih kampova za migrante i zvanično postati istorija. Ružnić je rekao da će na transportu biti angažovane sve raspoložive policijske snage Unsko-sanskog kantona, a materijalno-tehnički dio u koji spadaju autobusi, osiguraće Ministarstvo bezbjednosti BiH.

"Vratićemo se ponovo"

Fazal Rahman iz Afganistana kaže da migranti neće otići iz Vučjaka mirnim putem. "Kažu da će policija da dođe po nas. Mi nećemo ići. Ako krenu na silu da nas odvedu mi ćemo se predati ali ćemo se vratiti ponovo", poručuje Rahman.

O ovom problemu ne oglašava se ni nova parlamentarna većina na državnom nivou pa je i realizacija postignutog dogovora o izmještanju u ponedjeljak diskutabilna. Republikaa Srpska i pojedini kantoni i dalje ne dozvoljavaju formiranje kampova na svojim teritorijama, na šta je upozorila i komesar za ljudska prava, Dunja Mijatović, koja je prije dva dana posjetila Vučjak. Nakon šest mjeseci, koliko kamp postoji, Mijatović je bila šokirana onim što je zatekla u Vučjaku i  izjavila da kamp mora odmah biti zatvoren.

"U medijima se stalno čuje da oni neće ovdje da ostanu, da hoće da idu. Da li ste sigurni da znate njihove priče, da li sigurno znate da oni svi hoće u EU. Ali to ne znači dok su ovdje i dok je zima, da im ne treba pružiti sigurnost", rekla je Mijatović.

Da, svi žele u EU

Svi migranti, koji se nalaze u Bihaću, bilo da su u nekim od prihvatnih centara ili Vučjaku, žele da idu u neku od zemalja EU. Mali je broj onih koji hoće u Ameriku ili Kanadu ali gotovo da nema migranta koji želi da ostane u BiH, ili da se vrati u zemlju iz koje je krenuo prije nekoliko mjeseci. Jedan od rijetkih koji želi u Kanadu je Ahmad Mija iz Indije. Ima 48 godina, zdravlje ga kaže dobro služi i samo želi što prije da ide iz BiH.

"Više od deset puta sam pokušao da pređem granicu, nisam uspio. Naše je pravo da ostvarimo svoj cilj, niko nam ne može to zabraniti, tako da ćemo još da igramo igre kako bi došli na cilj, ako bog da. Idem u zemlje šengena prvo, pa oda u Kanadu. Niko mi to neće zabraniti".

Ahmad Mija će sa još nekoliko stotina migranata dočekati ponedjeljak u kampu Vučjak, čiji se kapaciteti iz sata u sat pune, s obzirom da policija posljednja 24 časa intenzivnno kupi migrante po Bihaću i odvozi na Vučjak, kako bi u ponedjeljak svi bili na jednom mjestu za prebacivanje na novu lokaciju.


Tekst objavljen 8. 12. 2019. na portalu Deutsche Welle. Autor: Dragan Maksimović.