Šest novih slučajeva koronavirusa u BiH

S novim potvrdama ukupan broj zaraženih u Bosni i Hercegovini popeo se na 45, odnosno 16 u Federaciji Bosne i Hercegovine, te 29 u Republici Srpskoj.

Fehim Demir/EPA-EFE

Ljudi koji čekaju pregled ispred šatora koji je postavljen ispred Kliničkog centra u Sarajevu

AUTOR: Radio Slobodna Evropa; BHRT
OBJAVLJENO: 19.03.20 u 15:23
https://bit.ly/33ueAWZ
Dva nova slučaja potvrđena su u Mostaru dok su četiri slučaja potvrđena u Konjicu, saopštili su na pres konferenciji iz Kriznog štaba Federalne uprave civilne zaštite.

Od danas Krizni štab HNK će biti zadužen za obavještavanje javnosti i to samo putem redovne konferencije za novinare svakoga dana u 13 sati.

“Radi se o kontaktima supruge prvozaraženog. Zaraženi su dobro, gotovo da nemaju nikakve simptome i u kućnoj su izolaciji", kazao je specijalist infektologije s Klinike za infektivne bolest Jurica Arapović.

Kako je rekao, epidemiološka situacija u Konjicu, gdje su ranije u četvrtak potvrđena četiri slučaja zaraze, nije povezana sa žarišnom točkom u Mostaru.

S novim potvrdama ukupan broj zaraženih u Bosni i Hercegovini popeo se na 45, odnosno 16 u Federaciji Bosne i Hercegovine, te 29 u Republici Srpskoj koja od jutros nije prijavila nijedan novi slučaj, piše Radio Slobodna Evropa.

Kako izvještava BHRT, zbog sprečavanja širenja koronavirusa, Hrvatska, Srbija i Crna Gora zatvorili su granične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.