BiH: 358 potvrđenih slučajeva, u RS-u manje izmjene mjera o zabrani kretanja za starije građane

Prema novim podacima, broj osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini je 358. Od toga je 201 osoba u RS-u, 152 osobe u FBiH i u Brčko Distriktu troje. Preminulo je ukupno devet osoba, a barem sedamnaestero se oporavilo, 11 u RS-u i šest osoba u FBiH.

Ilustracija

AUTOR: Agencije
OBJAVLJENO: 30.03.20 u 19:55
OSVJEŽENO: 30.03.20 u 19:55
https://bit.ly/3dHIP1m
Prema novim podacima, broj osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini je 358. Od toga je 201 osoba u RS-u, 152 osobe u FBiH i u Brčko Distriktu troje.

Preminulo je ukupno devet osoba, a barem sedamnaestero se oporavilo, jedanaest u RS-u i šest osoba u FBiH. Posljednji smrtni slučajevi zabilježeni su u Mostaru i u Tuzli.

Kada je riječ o novim mjerama, Federalni štab civilne zaštite donio je izmjenu naredbe o zabrani kretanja, prema kojoj se policijski sat pomjera na period između 20:00 i 5:00 sati. U FBiH još uvijek je na snazi mjera zabrane kretanja za maloljetnike i osobe starije od 65 godina. Sinoć je krenula i dezinfekcija u FBiH, počevši iz Konjica, koja bi se u narednim danima trebala nastaviti i u drugim dijelovima entiteta.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji je trenutno najteže pogođen epidemijom, potvrđena su ukupno 44 slučaja zaraze koronavirusom i dva smrtna slučaja. Dr. Jurica Arapović pozvao je na ozbiljnost i pridržavanje uvedenih mjera jer je, kako je naveo, "stanje ozbiljno". Također, na današnjoj press konferenciji stanovništvo je zamoljeno da ne stigmatizira osobe pozitivne na koronavirus.

U kantonu Sarajevo, u kojem je dosad zabilježeno 18 pozitivnih slučajeva zaraze, pokrenuta je dostava lijekova za osobe starije od 65 godina, koju će vršiti volonteri. Također je uvedena zabrana okupljanja za više od 20 osoba, a na skupovima gdje je manje ljudi, moraju se poštovati mjere socijalnog distanciranja i druge epidemiološko-zaštitne mjere.

U Tuzlanskom kantonu potvrđeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ukupan broj zaraženih time se popeo na 30. U ovom kantonu postoje dva klastera, jedan je povezan s Medicinskim centrom Bayer, a drugi je veći broj oboljelih u mjestu Špionica Srednja.

U Zeničko-dobojskom kantonu je ukupno potvrđeno 20 slučajeva zaraze koronavirusom, a predsjednik Kriznog stožera ovog kantona danas je kazao kako je sinoć potvrđeno 10 novih slučajeva, sedam u Zenici, dva u Zavidovićima i jedan u Žepču.

U Zapadnohercegovačkom kantonu također je zabilježeno ukupno 20 slučajeva zaraze, najviše u Širokom Brijegu (13). Jedna osoba iz ovog kantona je preminula.

U Bosansko-podrinjskom kantonu potvrđeno je ukupno šest slučajeva zaraze, u Srednjobosanskom tri, od čega je jedna osoba preminula, u Posavskom i Unsko-sanskom kantonu po jedan, a u Kantonu 10 još uvijek nema potvrđenih slučajeva.

Na teritoriju RS-a dosadašnje su odluke produžene do 13. aprila, uz manje izmjene mjera o zabrani kretanja, radu trgovina i održavanju studentskih ispitnih rokova.

Naime, u tom entitetu također je bilo zabranjeno kretanje lica starijih od 65 godina. Novom izmjenom se kretanje osobama starijim od 65 godina dozvoljava utorkom i petkom između 7:00 i 10:00 sati. Ostatak građana se moli da svoje obveze i potrebe izvršava u drugim terminima kako bi se izbjegle gužve. Kada su u pitanju stanovnici seoskih područja, dobna granica za zabranu kretanja je podignuta na 75 godina.

Također, u RS-u je omogućen rad i objektima koji prodaju tehničku robu, građevinski materijal, vodo- i elektroinstalacije. S radom bi mogle krenuti i tržnice, za koje će biti posebno propisane mjere koje moraju ispoštovati, izvještava N1.

Studentski rokovi za mjesec april pomjerit će se na period kada se ispiti budu mogli realizirati.