Stećci nominovani za UNESCO listu Svjetske baštine

Nominacijom je predviđen upis 30 nekropola sa stećcima iz četiri zemlje na UNESCO listu Svjetske baštine

AUTOR: Vedran Bosanac
OBJAVLJENO: 10.03.15 u 13:54
OSVJEŽENO: 10.03.15 u 13:54
https://bit.ly/2ZtMU1x
Ministarstvo civilnih poslova BiH i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH organizovali su danas svečanost povodom nominacije stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, za upis na UNESCO listu Svjetske baštine.

"Nisi svi stećci potpuno ugroženi. Jedan dio stećaka je sjajno sačuvan, jedan je renoviran, ali se radi o izuzetno značajnoj kulturnoj baštini gdje treba uložiti pozamašna finansijska sredstva", poručio je Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH i dodao da je ovaj projekat odličan primjer da Bosna i Hercegovina može zajedno sa svojim susjedima, Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom napraviti "veličanstven projekat "nominacije stećaka.

Nović pojašnjava da će, prije svega, nominacija stećaka otvoriti široku raspravu unutar BiH jer će se morati odvajati dio finansijskih sredstava da se zaštiti vrijedna kulturna baština, a potom da se iskoristi za turističke i druge svrhe unutar BiH.

Šef ureda UNESCO-a Siniša Šešum, govoreći o pretpostavkama koje treba ispuniti svaki spomenik koji bi se mogao naći na listi svjetske baštine, rekao je da je kroz smjernice za implementaciju Konvencije iz 1972. godine definisano deset kriterija.

"Konkretno, stećci su predloženi za upis pod tri kriterijuma i praktično možemo reći da smo u petak dobili potvrdu da je pređena prva stepenica. Znači, sva dokumentacija koja je poslana i proslijeđena Centru za svjetsko naslijeđe u Parizu je kompletna. Zadovoljili smo taj prvi korak i ulazimo u drugu fazu, a to je početak evaluacije dokumentacije koja je dostavljena. Očekujemo da će se kroz nekoliko dana dokumentacija zvanično dostaviti evaluacijskim tijelima", pojasnio je šef ureda UNESCO-a Siniša Šešum.

"Sada je do savjetodavnih tijela da obave svoje sljedeće korake i mi se nadamo da ćemo konačne pozitivne rezultate imati na zasjedanju komiteta koji će se održati 2016. godine", rekao je Šešum.

Akademik Dubravko Lovrenović podsjetio je da je projekt nominacije stećaka počeo u Sarajevu krajem 2009. godine potpisivanjem pisma namjere o zajedničkoj nominaciji predstavnika BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, te da je, uzimajući u obzir stanje u zemlji i regionu, u respektabilnom roku završen vrlo obiman posao.

Nominacijom je predviđen upis 30 nekropola sa stećcima, reprezentativnih primjera iz četiri zemlje na listu Svjetske baštine UNESCO-a.

"Smatram da smo postigli dobar rezultat i ono što je ohrabrujuće jeste da je prva vijest iz UNESCO-a bila pozitivna. Cijeli obimni materijal je prošao kroz proces tehničke evaluacije što znači da smo sada u krugu u kojem se odlučuje", pojasnio je Lovrenović, te izrazio nadu da se pozitivna odluka može očekivati sljedeće godine.

"Smatram da je, unatoč svim slabostima, BiH ipak uspjela zaptiti svoja kulturna dobra koja se nalaze na UNESCO-ovoj listi. Vjerujem da će to biti slučaj i sa stećcima s tim da oni predstavljaju specifičan slučaj. Stećaka je ne samo 4.100, koji su nominirani na 30 nekropola, u regionu ih ima 70.000, a u BiH više od 60.000", pojasnio je Lovrenović.

Smatra da bi jedini pravi odgovor BiH bio uspostava specijalizirane institucije koja bi preuzela buduću brigu o zaštiti i izučavanju stećaka.

Kao dio serijske transnacionalne nominacije, iz Bosne i Hercegovine su na Tentativnu listu UNESCO-a upisane 22 nekropole stećaka, čiju lokaciju, geografsku širinu i dužinu ili UTM koordinate možete pogledati na web stranici UNESCO BiH.

Nekropole iz Crne Gore su: Grčko groblje - Novakovići, Žugića bara - Novakovići i Grčko groblje - Šćepan Polje.

Nekropole iz Hrvatske: Velika i Mala Crljivica - Čista Velika i Dubravka - Sveta Barbara - Konavle. 

Nekropole iz Srbije su: Mramorje - Perućac, Mramorje - Rastište i Grčko groblje - Hrta.