Vareš: Demokratija i kapitalizam u nezavisnoj BiH

Stanovnici Vareša su se bavili metalurgijom još u Bronzano doba. Kralj Tvrtko je zbog rudnog bogatstva selo Duboštica smatrao riznicom Bosanskog kraljevstva. Za vrijeme austrougarske okupacije vareški kovači su izvozili proizvode širom imperije. U Jugoslaviji, rudnik i željezara su imali preko 2.100 radnika. U nezavisnoj, demokratskoj i kapitalističkoj BiH, Vareš i cijeli kraj ekonomski su uništeni

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 23.05.15 u 10:36
https://bit.ly/2Xs5zxH
Vareš danas više liči na grad iz filmova strave i užasa nego na snažno industrijsko središte kakvo je bio prije minulog rata. 

Vareš je zapošljavao preko šest hiljada radnika, a sada ih ima svega oko 1.300. Ovaj podatak za Anadolu Agency (AA) iznio je Čedomir Jelić pomoćnik načelnika za opću upravu Općine Vareš. 

Vareš je bio industrijsko središte ne samo Bosne i Hercegovine nego i bivše Jugoslavije jer je vareški rudnik željeznom rudom snabdijevao i željezare u Zenici, Sisku, Jasenicama i Smederevu.

"Od prijeratnih 22.000 stanovnika općina Vareš sada ima 9.500 žitelja. Ljudi su se raselili od Amerike do Australije. Rijetko dolaze ali i kada dođu ne dozvoljavaju da se bilo što radi s njihovom imovinom pa čak i da se sklone ruševine koje su postale prava opasnost za prolaznike. Tvornice su izrezane u staro željezo, novac stavljen u privatne džepove, a radnici otjerani na ulicu" izjavio je Jelić za Anadolu Agency.

U pučkoj kuhinji se svakodnevno podijeli više od stotinu obroka žiteljima Vareša.

Jedan prolaznik s kojim smo razgovarali dok smo gledali ruševine tvornica i zgrada pored same asfaltne ceste kaže da bi Vareš mogao profitirati jedino kao mjesto za snimanje filmova strave i užasa.

Vareš prije nezavisnosti i demokratije, privatizacije i kapitalizma

Na području Vareša postoje dokazi da su se stanovnici bavili metalurgijom još u Bronzano doba. U doba Rimljana kraj je bio poznat po rudarima i kovačima, a na rudištu zvanom Smreka nađene su rudarske svjetiljke i alat iz rimskoga doba.

Kralj Tvrtko je zbog rudnog bogatstva selo Duboštica smatrao riznicom i centrom Bosanskog kraljevstva. Karavani su nosili tovare željeza do Dubrovnika i Carigrada.

Za vrijeme austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine vareški kovači su izvozili proizvode širom habsburške imperije koja je pokrenula industrijsku proizvodnju gradeći dvije visoke peći. Za vrijeme Jugoslavije Vareš je nastavio sa snažnim industrijskim razvojem, rudnik željezne rude zapošljavao je oko 1.200 radnika, a oko 900 radnika je radilo u željezari. Uz jaku baznu industriju Vareša razvijao se i niz drugih firmi koje su se bavile preradom željeza ali i drveta, gdje je bilo zaposleno oko 1.400 radnika.

Nakon posljednjeg rata, u nezavisnoj, demokratskoj i kapitalističkoj BiH, Vareš i cijeli kraj su ekonomski uništeni. Firma sa najviše uposlenih u Varešu je TRD - Tvornica rezervnih dijelova, sa 182 uposlena te Šumarija Vareš sa 131 uposlenikom.