​Cigarete od kanabisa dostupne u švicarskim supermarketima

Coop je uvjeren da će potražnja za cigaretama biti velika, jer su ''proizvodi od konoplje popularni''. Maloprodajni lanac već prodaje čaj od konoplje, pivo od konoplje, kao i namaze i ulje od konoplje

AUTOR: RT
OBJAVLJENO: 13.07.17 u 09:56
https://bit.ly/2XoCR0F
Švicarci više neće morat brinuti o tome kako zamotati joint, budući da mali lokalni proizviđač duhana sada nudi cigarete za koje tvrdi kako sadrže taman pravu količinu kanabinoida za blagotvoran efekt.

''Prva cigareta od duhana i konoplje u svijetu dolazi iz istočne Švicarske, navodi se na web stranici nezavisne kompanije Koch & Gsell, uvjeravajući one koje sumnjaju ''da je njeno pušenje naravno legalno''.

''Prirodna mješavina duhana i konoplje razvija karaketrističnu blagu, slatku i začinjenu aromu kada se konzumira, izlučujući nepogrešivi miris kanabisa'', navodi se u saopštenju kompanije koja se nalazi u kantonu St. Gallen u sjeveroistočnoj Švicarskoj.

Dok cigarete sadrže legalno dopuštenu količinu tetrahidrokanabinola (THC), odnosno jedinjenja kanabisa koje uzrokuje stanje ''napušenosti'', one također sadrže "izuzetno visok procenat kanabidiola (CBD), supstance koja je povezana s nizom različitih pozitivnih efekata.'' Vjeruje se kako CBD pomaže kod ublažavanja boli, anksioznosti i kod raznih drugih stanja.

Svako već može kupiti kutiju novih cigareta Heimat za 19,90 švicarskih franaka (20 dolara) na kioscima ili ih može naručiti putem kompanijine web stranice. Također će biti dostupne u supermarketima jednog od najvećih trgovačkih lanaca u zemlji Coop, počevši od 24. jula, prenosi RT.

"Izgleda da su cigarete Heimat postale toliko popularne među Švicarcima da je kompanija jedva uspjela isporučiti sve narudžbe", izjavila je Wera Aegerter iz Koch & Gsell-a, kako izvještava Bluewin.

Coop je uvjeren da će potražnja za cigaretama biti velika, jer su ''proizvodi od konoplje  popularni''. Maloprodajni lanac već prodaje čaj od konoplje, pivo od konoplje, kao i namaze i ulje od konoplje.

S planovima o dekriminalizaciji potrošnje i proizvodnje kanabisa za ličnu upotrebu koji su u toku u Švicarskoj, posjedovanje 10 grama kanabisa ili manje više nije krivično djelo, sada je kažnjivo samo novčanom kaznom od 100 franaka.

Iako će biti moguće pušiti cigarete od konoplje gdje god je pušenje dozvoljeno, kompanija i dalje upozorava potrošače da ih ne nose u inostranstvo ako žele izbjeći krivični postupak.

Iako kompanija tvrdi da je pionir u masovnoj proizvodnji cigareta od duhana i konoplje, nekoliko američkih proizvođača u državama koje su legalizovale marihuanu nude cigarete koje sadrže samo kanabis.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico