20 stvari koje treba znati prije preseljenja u Švedsku

Iako možete kupiti alkoholna pića u restoranima i barovima, ako želite konzumirati alkohol u privatnosti vašeg doma imate samo jednu legalnu mogućnost kupovine žestokih pića, a to je kupovina iz jedne od 400 državnih trgovina alkoholnog pića.

AUTOR: Sweden.se
OBJAVLJENO: 26.12.17 u 15:09
https://bit.ly/2Xm9hZF
1. Šveđani vole kafu

Malo ljudi pije više kafe od Šveđana. U Švedskoj, ispijanje kafe se njeguje kroz tradiciju koja se zove fika gdje se prijatelji, porodice i kolege sastaju uz kafu ili čaj i nešto slatko. Većina Šveđana će iskoristiti barem jednu fiku dnevno kao priliku za povezivanje s drugima, prenosi Sweden.se.
 
2. Strogo čekanje u redu

Od apoteke i porezne kancelarije do mesara u lokalnoj trgovini, uvijek morate biti strpljivi dok čekate u redu da budete usluženi. Mnogi biznisi imaju sistem izdavanja tiketa – to je obično mala mašina na zidu koju je teško pronaći čiji je zadatak da dijeli brojeve. Kada uzmete svoj tiket morate čekati u redu dok se vaš broj ne pojavi na ekranu.
 
3. Znanje švedskog jezika pomaže

Vjerovatno živite ovdje godinama, a ne znate ni riječ švedskog. Šveđani se nalaze visoko na drugom mjestu ljestvice nacija kojima je engleski drugi jezik. Stoga vam je možda potrebno više vremena da naučite švedski, ali tečnost u jeziku je ključna za potpunu integraciju. Prijavljivanje za SFI program (švedski za imigrante) može biti korak u pravom smjeru. Učenje švedskog može biti izazov koji je svakako vrijedan truda.
 
SFI kursevi se nude unutar svakog programa za obrazovanje odraslih svake lokalne općine (kommunal vuxenutbildning, or komvux), tako da ćete morati kontaktirati vašu lokalnu općinu. Ovdje možete vidjeti kontaknu listu svih 290 općina u Švedskoj.
 
4. Obavite kupovinu prije 17 sati, ako možete

Mnoge trgovine se zatvaraju rano, pogotovo vikendom. Veoma je teško pronaći trgovinu koja je otvorena poslije deset navečer a da nije benzinska pumpa. Treba imati na umu da radno vrijeme većine Šveđana traje do pet, tako da postoji velika vjerovatnoća da će od pet do pola šest u gradu biti velike gužve.
 
5. Cijedit ćete hranu iz tuba koje nalikuju pastama za zube

Da biste se pripremili za prvu posjetu prehrambenom odjeljku u trgovini, trebate znati da se u Švedskoj tube koriste za pakovanje hrane kao što je kavijar, majoneza, senf i slični začini. U jednom trenutku, vjerovatno ćete stiskati neki kavijar iz tube na polu-kuhano jaje za doručak.

6. Očevi su ti koji guraju kolica
 
Kada je u pitanju jednakost između spolova, Švedska je jedan od lidera a muškarci su ti kojima nije teško ostati kod kuće i odgajati djecu. U Švedskoj, roditelji imaju pravo na 480 dana plaćenog roditeljskog odsustva a to vrijeme se može podijeliti između roditelja.
 
7. Šveđani vole prirodu
 
Dobro, možda ne svi. U Švedskoj tokom cijele godine postoji bar jedna aktivnost u kojoj se može uživati, bilo da je kiša, sunce ili zima. Vlada je olakšala Šveđanima da uživaju u prirodi dajući ljudima pravo javnog pristupa, Allemansrätten.
 
8. Mnogi biznisi se zatvaraju u julu
 
Nije neuobičajeno da se restorani i trgovine zatvore na cijeli mjesec, obično u julu, kada zaposlenici odlaze na godišnji odmor.
 
9. Lagom
 
U Švedskoj postoji društveni kodeks ponašanja koji nema direktan prevod. Okvirno prevedno, riječ lagom znači ''dovoljno'', ''umjereno'', ''prikladno'' i drugi slični sinonimi koji se mogu naći u rječniku. Kada se koristi u kontekstu društvenog ponašanja znači umjereno prilagođavanje bez ektremnih prikaza emocija.
 
10. Melodifestivalen – ne tako lagom
 
Melodifestivalen – nacionalni događaj gdje se bira švedski predstavnik za Evroviziju ujedinjuje veliki dio stanovništva. To je fina distrakcija u dugim mračnim zimskim noćima koja se održava svakog februara do marta. U maju, Evrovizija je jednako popularna iako neki Šveđani preferiraju Svjetsko prvenstvo u hokeju, koje se obično podudara s ovim međunarodnim muzičkim događajem.
 
11. Pronađite najbližu IKEU       
 
U Švedskoj ima veoma malo trgovina gdje istovremeno možete kupiti pristupačan namještaj i hranu, tako je svakako vrijedno pronaći najbližu IKEU. Mnoge IKEA trgovine nude besplatne autobuske usluge od centralnih lokacija do trgovine i nazad.
 
12. Izuvajte cipele
 

Ubrzo ćete primjetiti da se cipele izuvaju prije ulaska u privatne rezidencije u Švedskoj. Neki to objašnjavaju jednostavnom činjenicom da Šveđani mnogo vremena provode na otvorenom tokom zime tako da obućom mogu unijeti prljavštinu u kuću. Drugi kažu da je to znak poštovanja prema domu.
 
13. Zime su hladne i mračne
 
Nije tajna da je geografska lokacija Švedske pogodna za hladne i tamne zime. U srcu zime, neki sjeverni dijelovi zemlje iznad arktičkog kruga imaju samo tri sata sunčeve svjetlosti dnevno. Tako da zime mogu biti grube, ali to se sve mijenja tokom ljeta. Dugi sati dnevnog svjetla tokom ljeta i umjereno tople temperature čine Švedsku jednom od najljepših mjesta za život od maja do augusta.
 
14. Budite tačni

 
Ovdje je uobičajeno da se ''vrijeme'' treba poštovati u svakom trenutku, bez obzira da li idete na intervjuu ili na 'fiku' sa prijateljem. Sastanci će početi na vrijeme bili vi tu ili ne. Voz polazi na vrijeme sa vama ili bez vas. Šveđani cijene tačnost.
 
15. Državni alkoholni monopol

Iako možete kupiti alkoholna pića u restoranima i barovima, ako želite konzumirati alkohol u privatnosti vašeg doma imate samo jednu legalnu mogućnost kupovine žestokih pića, a to je kupovina iz jedne od 400 državnih trgovina alkoholnog pića.
 
16. Čuvajte plastične kese


Razmislite dva puta prije nego što bacite plastične vreće. Većina švedskih trgovina naplaćuje plastične ili papirne kese u nastojanju da se smanji količina otpada i ohrabri recikliranje. Šveđani vole održivost.
 
17. Posebni dani za proslavu hrane

 
Šveđani slave Božić, Uskrs, Midsummer Walpurgis Eve. Ali gotovo podjednako su važni dani za proslavu hrane: Shrove Tuesday (Fettisdagen), Waffle Day (Våffeldagen) 25. marta i Cinnamon Bun Day (Kanelbullens dag) 4. oktobra.
 
18. Sigurno je piti vodu sa česme
 
Piti vodu direktno sa česme je norma u Švedskoj. Voda je čista i svježa tako da možete uštedjeti novac i sačuvati okolinu tako što ne kupujete flaširanu vodu.
 
19. Poslovni ležerni dress code znači farmerke
 
Svakodnevna moda u Švedskoj je jednostavna, opuštena i ležerna. Ovaj isti koncept je našao svoju primjenu i u formalnim poslovnim sastancima. Osim ako vaš kolega nema sastanak za stranim klijentom ili prisustvuje sastanku nadzornog odbora vjerovatno će nositi farmerke i majicu dugih rukava.
 
20. Nije svo obrazovanje i zdravstvo besplatno
 
Iako je švedski zdravstveni sistem u velikoj mjeri finansiran od poreskih obveznika, nije u potpunosti besplatan. Za rutinske posjete doktoru maksimalan iznos kojeg ćete možda morati platiti iz vlastitog džepa je 1.100 švedskih kruna za cijelu godinu.
 
Univerziteti u Švedskoj su besplatni za građane EU/EEA i Švicarske. Od 2011. godine, studentima iz drugih zemalja se naplaćuje studiranje na švedskim univerzitetima. Univerziteti određuju vlastite naknade koje se uglavnom kreću između 80.000 i 140.000 kruna po akademskoj godini. O studiranju u Švedskoj više možete pročitati na stranici studyinsweden.se.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico