Iran: Žene gledale nogometnu utakmicu na stadionu po prvi put u 37 godina

Iako je ovo bila fikcija, pomenuti zakoni su bili stvarni. 12 godina kasnije, osnovno pravo gledanja nogometne utakmice na stadionu postalo je stvarnost za iranske žene.

AUTOR: Indy100
OBJAVLJENO: 24.06.18 u 07:29
http://bit.ly/2JiBuqA
2006. godine iranski režiser objavio je film pod nazivom Offside.
 
Film prati skupinu ženskih nogometnih navijača koje su se pokušavale ušunjati na nacionalni stadion u Teheranu kako bi gledale utakmicu, nešto što im je zakonom bilo zabranjeno.
 
Iako je ovo bila fikcija, pomenuti zakoni su bili stvarni. 12 godina kasnije, osnovno pravo gledanja nogometne utakmice na stadionu postalo je stvarnost za iranske žene, prenosi Indy100.
 
Dok je njihova reprezentacija nastupala protiv Španije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, iranske žene su bile pozvane na dva stadiona u zemlji da gledaju utakmicu.
 
Unatoč tome što je Iran izgubio 1:0, ovo će se smatrati velikom pobjedom za žene Irana, kojima je ulazak na stadion bio zabranjen posljednjih 37 godina.
 
Prije, ako bi žene bile uhvaćene da podržavaju sportski događaj uživo bile bi kažnjavanje uhićenjem, novčanom i zatvorskom kaznom. Zabrana se nije odnosila na strankinje.
 
Prema SBS News, provincijsko vijeće u Teheranu pozvalo je na jednokratnu odluku koja ženama daje pravo da gledaju utakmice na stadionima Azadi i Takhti, u Teheranu i Mashhadu.
 
Unutar stadiona, slike i snimci pokazuju žene kako slave svoju slobodu selfijima i zastavama.
 
Tayebeh Siavoshi, političarka i aktivistica za ženska prava u Iranu također je objavila sliku sebe na stadionu, pri čemu je izrazila svoju radost i poželjela timu sve najbolje u utakmici protiv Španije.
 
Što se tiče drugih, kapetan Španije Sergio Ramos, na twitteru je izrazio svoju podršku iranskim ženama, tvrdeći da su one pravi pobjednici te večeri.
 
U iščekivanju prvog susreta Irana na Svjetskom prvenstvu protiv Maroka, predsjednik Fife Gianni Infatino izjavio je da mu je iranski predsjednik Hassana Rouhani dao riječ da će zabrana biti ukinuta.
 
U jednom trenutku, javila se zabrinutost da će prijenos biti otkazan, ali je Human Rights Watch aktivistica Tara Sepehri objavila na twitteru da su to samo glasine i rekla-kazala priče.
 
Događaj nije prošao bez incidenata. Bilo je izvještaja o jednosatnom konfliktu između policije i navijača prije utakmice koji se eventualno smirio, tako da su muškarci, žene i djeca mogli ući na stadion.
 
Od islamske revolucije iz 1979. godine, ženama je zabranjeno prisustvovati javnim sportskim događajima u Iranu, što se proširilo na prijenose u javnim prostorima, kafićima i restoranima.
 
To je učinjeno kako bi se žene zaštitile od ''muške'' atmosfere.
 
Ženski nogometni navijači u zemlji nisu ignorisali tu zabranu. Samo prije nekoliko mjeseci, pet žena je uspjelo da se ušunja na Azadi stadion obučene kao muškarci da gledaju kako Persepolis dobija šampionat protiv Persijskog zaljeva.
 
Ostaje da se vidi da li je li ova zabrana trajno ukinuta ili ne, ali će se posmatrati kao značajan trenutak i korak naprijed za žene Irana.
 
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico