Banjaluka: Njemački, norveški i švedski najpopularniji jezici za učenje

Broj građana koji idu na kurs stranih jezika se povećava, a najviše su zainteresovani za njemački, jer se nadaju zaposlenju u nekoj od država njemačkog govornog područja.

AUTOR: banjaluka.com
OBJAVLJENO: 15.11.18 u 08:12
https://bit.ly/2XmztUh
Broj građana koji idu na kurs stranih jezika se povećava, a najviše su zainteresovani za njemački, jer se nadaju zaposlenju u nekoj od država njemačkog govornog područja, prenose banjalučki mediji.

Iskustva u školama stranih jezika pokazuju da se, uz omladinu, i sredovječni građani odlučuju za ovu vrstu obuke.Osim toga, zanimljivo je da su im u ranijim godinama najčešće dolazili medicinari, a sada i mnogi drugi profili, uključujući i zanatlije.

"Najčešći motiv naših polaznika za učenjem stranih jezika je želja da napuste zemlju. Njemački, norveški i švedski jezik su najpopularniji za učenje”, rekli su za “Nezavisne” u banjalučkoj školi stranih jezika “Marco Polo”.

Dodali su i to da, u odnosu na prethodne godine, imaju povećan broj polaznika, ali i da je sve veći broj škola stranih jezika.U Germania centru rekli su da je došlo do promjene u strukturi polaznika.

“Važno je naglasiti da nije više dominantan broj polaznika iz zanimanja medicinskog sektora, već se broj mašinskih, građevinskih i IT inženjera, kao i broj zanatlija, izjednačio sa njima”, rekli su za “Nezavisne” iz Germania škole stranih jezika.

U Centru za njemački jezik “Glossa” iz Banjaluke navode da, osim onih koji jezik uče radi odlaska iz države, imaju i polaznike koji samo poznavanje njemačkog jezika smatraju najvažnijim motivom.

“Glavni razlog je spoznaja o važnosti učenja stranih jezika u današnjem vremenu. Veliki broj djece i mladih kod nas uči njemački jezik i sigurno im nije u interesu da odu iz zemlje, bar ne u ovom trenutku”, rekli su u “Glossi”.

Uroš Todić, student Fakulteta fizičkog obrazovanja i sporta iz Banjaluke, smatra da će mu učenje njemačkog jezika osigurati bolju budućnost.

“Volim strane jezike, a njemački jezik učim jer želim da živim i radim u Njemačkoj. Smatram da tamo imam bolju perspektivu i želim da se usavršavam”, rekao je Todić.

Izvor: banjaluka.com