Najopasnije zemlje za putovanja u 2019. godini

Zemlje s najnižim sigurnosnim rizikom su: Luksemburg, Švicarska, Slovenija, Norveška (uključujući Svalbard), Danska (uključujući Farske otoke), Finska, Grenland, Island, Sejšeli, Cape Verde.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 24.11.18 u 07:07
http://bit.ly/2XcTmrW
Mapa rizika putovanja za 2019. godinu, koju su izradili globalni stručnjaci za rizike International SOS u saradnji s organizacijom Control Risks, pokazuje razinu opasnosti u svakoj zemlji i teritoriji na temelju faktora kao što su političko nasilje (uključujući terorizam, pobune, politički motivirane nemire i rat ), socijalni nemiri (uključujući sektaško, komunalno i etničko nasilje), te nasilni i sitni kriminal koji mogu utjecati na putnike.
 
Također se uzimaju u obzir faktori kao što su robusnost prometne infrastrukture, stanje industrijskih odnosa, efikasnost sigurnosnih i hitnih službi te osjetljivost zemlje na prirodne katastrofe, piše Independent.
 
Karta sadrži pet kategorija rizika: beznačajan, nizak, srednji, visok i ekstreman.
 
Vrlo mali broj zemalja se nalazi u kategoriji ''beznačajnog rizika''; u Evropi to su Luksemburg, Danska, Slovenija, Švicarska, Norveška, Finska, Island i Grenland.
 
Većina evropskih zemalja nalazi se u kategoriji niskog rizika, uključujući Veliku Britaniju; kao i Iran, Jordan, Oman, Katar, UAE, Kuvajt, Gruzija, Azerbejdžan, Armenija i Uzbekistan na Bliskom Istoku.
 
Kanada, SAD, Australija i Novi Zeland su također zemlje niskog rizika.       
 
Zemlje s ''ekstremnim'' rizikom nalaze se gotovo isključivo u Africi i na Bliskom istoku, uključujući Siriju, Jemen, Afganistan, Libiju, Južni Sudan i Somaliju.
 
Karta je objavljena zajedno s izvještajem Ipsos MORI Business Resilience Trends Watch 2019, koji pokazuje da značajan broj donosilaca poslovnih odluka - 43% - očekuje da će se rizici putovanja povećati u 2019. godini.
 
Iako oko 47% smatra da su se rizici povećali tokom prošle godine, to predstavlja smanjenje od 16% u odnosu na 2017. godinu, kada je 63% ispitanika reklo da se rizik povećao.
 
Uz Travel Risk Map, objavljeni su i Medical Risk Map and Road Safety Risk Map za 2019. godinu.
 
Medicinske ocjene daju se procjenom niza zdravstvenih rizika i ublažavajućih faktora, uključujući: zarazne bolesti, ekološke faktore, standard i dostupnost domaće hitne medicinske i zubne njege, pristup kvalitetnim farmaceutskim pomagalima, zahtjev za medicinsku evakuaciju i kulturne, jezičke ili administrativne barijere.
 
Velika Britanija, zajedno s većinom zapadne i srednje Europe, spada u kategoriju zemalja ''niskog rizika''.
 
Zemlje s najvećim sigurnosnim rizicima su: Sirija, Jemen, Afganistan, Irak, Libija, Mali, Centralna Afrička Republika, Južni Sudan, Somalija, Pojas Gaze, dio Egipta, dio istočne Nigerije, dio istočne Ukrajine.
 
Zemlje s najnižim sigurnosnim rizikom su: Luksemburg, Švicarska, Slovenija, Norveška (uključujući Svalbard), Danska (uključujući Farske otoke), Finska, Grenland, Island, Sejšeli, Cape Verde.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico