Srbija: I Politikin zabavnik falsifikuje istoriju - građanska i novinarska udruženja osudila tekst "Ko su bili ljotićevci"

Dimitrije Ljotić je bio lokalni nacista i organizovao je vojsku, Srpski dobrovoljački korpus (nem: Serbischer SS-Freiwilligen Korps) koja je bila u službi Vermahta, a čija ideologija je bila identična nacističkoj: istrebljenje Jevreja, komunista i zapadnjačkog kapitalizma. Korpus je bio zloglasan po zločinima nad stanovništvom, posebno Jevrejima i Romima, partizanskim ustanicima i pripadnicima pokreta otpora

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 21.01.19 u 12:13
http://bit.ly/2Xujt2F
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije su osudili, kako su naveli, afirmativno pisanje lista "Politikin zabavnik" o kvislingu i fašističkom ideologu Dimitriju Ljotiću koje predstavlja "najbedniju od svih mogućih medijskih manipulacija – manipulaciju najmladjim čitaocima".

U svom poslednjem broju, od 18. januara 2019., "Politikin zabavnik" pod naslovom "Ko su bili ljotićevci" piše da se Dimitrije Ljotić "brinuo o redu u Srbiji", da je imao "jedinice visokog morala", da je "osuđivao pogrome Jevreja", da je dobar deo srpskih masona "spasao iz logora", ukazuju dva novinarska udruženja.

"Istorijski revizionizam odavno je postao deo naše svakodnevice, a fašističke, nacističke i druge kvislinške i kolaboracionističke snage se na sve načine trude da falsifikuju istoriju. Umesto da najmlađi čitaoci nekada uglednog i dragog 'Politikinog zabavnika' koji obeležava 80 godina postojanja, sa njegovih stranica uče o civilizacijskim vrednostima, njima se poturaju jezivi panegirici o Ljotiću i njegovim zloglasnim sledbenicima koji su, između ostalog, 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu hapsili građane i decu, koje će posle streljati nemački okupatori", naveli su NUNS i NDNV.

Oni su podsetili da je "Ilustrovana politika", list koji takođe izdaje Politika AD, nedavno publikovala „klasičan poziv na linč nezavisnih novinara i medija“, a pre svih onih koji imaju kritičan odnos prema vlasti u Srbiji, a zatim je objavila i serijal "sramnih pamfleta" u kojima se aboliraju optuženi u procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, a ugrožava bezbednost osnivača Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića i Ljiljane Smajlović, saopšteno je iz NUNS-a i NDNV-a.

Antifašisti Zrenjanina: Tekst pun hvalospeva o lideru fašističkog ZBOR-a

Udruženje antifašista Zrenjanina takođe je najoštrije osudilo tekst pod naslovom “Ko su bili ljotićevci“.

„Za nevericu je da je u ovom renomiranom listu, koji već duže od osam decenija kupuju čitaoci svih generacija, izašao tekst koji obiluje hvalospevima o lideru srpskog fašističkog pokreta ‘ZBOR’ Dimitriju Ljotiću“, navode iz Udruženja antifašista Zrenjanina.

Za autora teksta, Dimitrije Ljotić nije zagovarao fašističke i nacističke ideje, osuđivao je pogrome Jevreja, spašavao masone… Ljotić je, kaže autor, činio sve da bi se u Srbiji „izbegle odmazde i koliko- toliko sačuvao mir“, dodaje se u saopštenju.

Ističu da u tekstu nema ni reči o kolaboraciji sa okupatorima, zločinima nad građanima Srbije, holokaustu, pokoljima Roma.

Tragično , dodaju antifašisti Zrenjanina, da  u Srbiji 75 godina posle pobede nad fašizmom i nacizmom jača politika revizionizma i da su ovakvi tekstovi  ili javni nastupu postali veoma česti.

Oni su pozvali sve antifašiste u Srbiji da podignu svoj glas i javno osude ovaj, ali i druge sramotne oblike revitalizacije ideja za koje smo mislili da su davno poražene.

„Budemo li ćutali, zlo će se ponoviti“, zaključuju iz Udruženja antifašista Zrenjanina.

LSV: Jasan primer pranja biografije protagonista fašizma

Kako se navodi u saopštenju Lige socijaldemokrata Vojvodine a povodom objavljivanja teksat „Ko su bili ljotićevci“, pojave istorijskog revizionizma su sve češće, a kako dodaju, tekst u „Politikinom zabavniku“ je jasan primer pranja biografija protagonista fašističkih ideja u Srbiji u toku Drugog svetskog rata.

„Tragično je da je u nedeljniku, koji je uživao kultni status u pop kulturi bivše Jugoslavije, Dimitrije Ljotić predstavljen kao tragična figura, koja je osuđivala pogrome Jevreja i učinila sve da se u Srbiji očuva mir. Ljotić je, po autoru teksta, spašavao srpske masone iz nacističkih zatvora, a Srpski dobrovoljački odredi, koje je formirao, bili su sastavljeni od pripadnika ‘visokog morala'“, saopštila je Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Jevrejska opšština Beograd traži ispravku i izvinjenje

"Zbunjeni smo i konsternirani tekstom 'Dugo putovanje Henrika Lautnera' autora Nemanje Baćkovića, pogotovo anfrileom 'Ko su bili ljotićevci?' u kome novinar opisuje lik i delo fašističkog ideologa, saradnika nacista i vođe SS dobrovoljaca", ističe se u pismu Jevrejske opštine Beograd glavnom i odgovornom uredniku "Politikinog zabavnika".

Kako se podseća, Dimitrije Ljotić i njegov pokret "Zbor" se nisu tek tako i slučajno, kako autor implicira, izjednačavali sa nacistima i fašistima.

Dimitrije Ljotić je bio lokalni nacista i organizovao je vojsku, Srpski dobrovoljački korpus (nem: Serbischer SS-Freiwilligen Korps) koja je bila u službi Vermahta, a čija ideologija je bila identična nacističkoj: istrebljenje Jevreja, komunista i zapadnjačkog kapitalizma. Korpus je bio zloglasan po zločinima nad stanovništvom, posebno Jevrejima i Romima, partizanskim ustanicima i pripadnicima pokreta otpora.

"Ljotićeve jedinice su učestvovale u streljanju đaka u Kragujevcu u oktobru 1941", piše u pismu.

Jevrejska opština Beograd podseća da su nacisti finansirali Ljotićev "Zbor" na sličan način kako su finansirali i Antu Pavelića - čak je i sam Herman Gering smatrao da je "Zbor" idealan partner za nacističku partiju.

Podmladak "Zbora", Beli orlovi, već su 1940. ispred Beogradskog univerziteta salutirali Hitleru i Musoliniju i uzvikivali 'dole sa Jevrejima!'", a mnogi od čelnika "Zbora" su imali izraženo antisemitske stavove, npr. generalni sekretar Milorad Mojić koji je preveo Protokole sionskih mudraca na srpski jezik.

"Takvi ljudi su bili najbliži saradnici čoveka o čijem ste životu objavili ušećerenu verziju, a pogibiju njegovih kvislinških vojnika romantizovali na kraju samog teksta 'Dugo putovanje Henrika Lautnera'".

"Gospodine Grasi, Dimitrije Ljotić je bio antisemita i fašista, a njegove ideje su odjeknule slično kao one koje je imao Gebels. Ni jedan ni drugi nisu bili ubice, ali su bili ubice za pisaćim stolom, ideolozi najgore mašine smrti u istoriji civilizacije. Apologetskim tekstom koji je objavio vaš nedeljnik vređate ne samo Jevreje u Srbiji, već sve građanke i građane ove zemlje čiji su preci dali svoje živote u borbi za oslobođenje, u borbi protiv stranih okupatora i domaćih izdajnika", ističe se u pismu i dodaje:

"I zato tražimo ispravku i izvinjenje. Tražimo da ne kontaminirate nove generacije revizionističkim skaskama o osvedočenim kvislinzima. Tražimo u ime 16.000 vaših jevrejskih sugrađana koji zbog Ljotića i njemu sličnih više ne mogu da traže pravdu za sebe. Tražimo to u predvečerje dana sećanja na Holokaust, kao potomci koji se sećaju, kao Jevreji koji žive u Srbiji i vole Srbiju".