Najveće prijetnje s kojima se svijet suočava u 2019.

Ekstremni vremenski događaji, neuspjeh ublažavanja klimatskih promjena i prilagođavanja, te prirodne katastrofe prva su tri najvjerovatnija rizika, a sva tri se nalaze među prvih pet u smislu najvećeg utjecaja na svijet.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 21.01.19 u 19:35
OSVJEŽENO: 21.01.19 u 19:35
http://bit.ly/2XsS01i
Tek smo na pola januara, a svaki pokušaj traženja nečega pozitivnog u 2019. godini brzo propada. Američka vlada oborila je rekord najduže blokade, a pregovori o Brexitu baš i ne idu dobro. Srećom, imamo dobre vijesti za vas. Samo se šalimo, ovdje vam donosimo najveće rizike koji ugrožavaju svijet ove godine, prema najnovijem izvještaju.
 
Izvještaj o globalnim rizicima Svjetskog ekonomskog foruma svake godine predstavlja rezultate svoje Globalne ankete o percepciji rizika, sastavljene od procjena i informiranih mišljenja 1000 donositelja odluka i politika iz javnog i privatnog sektora, kao i akademske zajednice i civilnog društva, piše Katy Evans za IFLScience.
 
U izvještaju se navodi 10 najvećih prijetnji s kojima se svijet suočava u nadolazećoj godini; one koje se smatraju najvjerovatnijima i one koje bi imale najveći utjecaj, u biti one najvažnije za rješavanje. I treću godinu zaredom, na vrhu popisa nalaze se prijetnje vezane za okoliš.
 
Ovaj izvještaj ne uljepšava stvari. "Od svih rizika, kada je okoliš u pitanju jasno je da se svijet kreće prema katastrofi", upozorava se u izvještaju.
 
Ekstremni vremenski događaji, neuspjeh ublažavanja klimatskih promjena i prilagođavanja, te prirodne katastrofe prva su tri najvjerovatnija rizika, a sva tri se nalaze među prvih pet u smislu najvećeg utjecaja na svijet. Ekološke katastrofe uzrokovane ljudskim djelovanjem i gubitak biološke raznolikosti i ekološki kolaps nalaze se među prvih 10 na oba popisa.
 
Svih pet rizika je bilo među prvih 10 u prošlogodišnjem izvještaju, ali su se popeli na ljestvici zahvaljujući dosad neviđenim ekstremnim vremenskim događajima i prirodnim katastrofama koje su uključivale erupciju vulkana u Gvatemali, erupciju Anak Krakatau i tsunami u Indoneziji, najgore kalifornijske šumske požare ikad zabilježene, rekordne toplinske valove u Australiji i Evropi te uragane Michael i Florence.
 
Ekološke prijetnje možda dominiraju, ali su i tehnološke prijetnje od velike važnosti. Pronevjera podataka ili krađe, cyber napadi i kritični infrastrukturni kvarovi nalaze se među top 10 na obje liste nakon godinu dana lažnih vijesti i povećanja hakiranja e-mailova.
 
Zanimljivo je da se u izvještaju također upozorava na neviđene “geopolitičke i geoekonomske” napetosti koje mogu spriječiti kolektivni zajednički rad na rješavanju tih prijetnji. Devet od 10 sudionika u istraživanju očekuje da će se ove godine pogoršati privredni i politički sukobi velikih sila.

Izgleda da se aludira na sve veću nepredvidivost SAD-a, s interno okrenutom vladom i stavom "America First". To je rezultiralo povlačenjem iz globalnog napora za ublažavanje posljedica klimatskih promjena, inače poznatih kao Pariški sporazum, kao i povećanje antipatije prema dugogodišnjim saveznicima i odmrzavanje odnosa s tradicionalnim antagonistima. Zabrinjavajuće je što izgleda se da se taj trend širi globalno.
 
Dakle, iako su ekološke prijetnje na vrhu popisa, čini se da su globalne napetosti i političke podjele ono na šta izvještaj doista upozorava kao trenutno najveću prijetnju.
 
"Nikada nije bilo hitnije potrebe za zajedničkim pristupom rješavanja zajedničkih globalnih problema", kaže Børge Brende, predsjednik WEF-a u uvodu izvještaja. Pitanje je, naravno, koliko kasno je prekasno?
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico