Fotografije Černobila: Rađanje života iz ruševina

Černobil je i dan danas toliko ozračen da još uvijek nije pogodan za život, a pristup određenim područjima je još uvijek strogo zabranjen.

AUTOR: Indy100
OBJAVLJENO: 11.02.19 u 07:09
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
U černobilskoj nuklearnoj katastrofi 1986. godine je smrtno stradalo 30 ljudi, a povrijeđeno je 134. Incident se dogodio u nuklearnoj elektrani Černobil u ukrainskom gradu Pripyatu. Nesreća se dogodila zbog pogreške u reaktoru i u historiji je ostala zapamćena kao jedna od najgorih nuklearnih katastrofa.

Černobil je i dan danas toliko ozračen da još uvijek nije pogodan za život, a pristup određenim područjima je još uvijek strogo zabranjen, prenosi Indy100.

Godinama fotografi slikaju Černobil, a nedavne fotografije bjeloruskog fotografa Vladimira Migutina su zaista inspirativne.

'Naoružan' kvalitetnom kamerom i infracrvenim filterom od 590 nm, Vladimir i grupa drugih fotografa su krenuli na dvodnevni izlet u Černobil.

U intervjuu za Bored Panda, Vladimir je izjavio:

"To je bila spontana odluka. Rođen sam u Bjelorusiji 1986. godine (iste godine kada se desila katastrofa u Černobilu). Moja porodica je napustila Sovjetski savez kada mi je bilo 5 godina. Moja uspomene na djetinjstvo su sretne i želio sam posjetiti neka mjesta u Minsku kako bi vidio da li su se promijenila i da bi posjetio prijatelje koji još uvijek tamo žive. Tada sam dobio ideju i da posjetim Černobil."

Većina nas bi smatrala da je Černobil u najmanju ruku jeziv, no Vladimir tvrdi kako ga je preplavio osjećaj poptpune prirode.

"Često čujemo pohvale o moći majke prirode, kako beskorisne ljudske kreacije pretvara u nešto drugo i rađa život iz ruševina. To je nešto što uvijek osjetimo, ali nikada u toj količini kao u Černobilu i to je mjesto upravo takvog kontrasta. 

30 godina nakon nesreće ljudi i dalje nisu tu, ali životinje i biljke jesu. Čini se kao da sve cvjeta, kao da ih je majka priroda oživila. 

Pomalo patetično, ali zaista sam se tako osjećao," dodao je Vladimir.

Vladimir je svoje fotografije objavio na facebook profilu 2017. godine u novembru u albumu "Černobil - Raj za uhode".

Za Front Slobode pripremila Esma Klico