Najveća bruka Olimpijskih igara u Sarajevu '84: Kako su Mate i Fahrudin opljačkali Kirk Douglasa

Da inspekcija nije bila brza, za njih bi se reklo; to su oni što izbrukaše šeher-Sarajevo

AUTOR: Osmica
OBJAVLJENO: 11.02.19 u 12:24
http://bit.ly/2XjXF4R
Prije 35 godina Bosanci i Hercegovci su živjeli u "totalitarnom režimu" u Jugoslaviji, gdje su ugostitelji zbog krađe bivali javno osramoćeni uz maksimalne inspekcijske i sudske kazne.

Danas živimo u nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini uživajući maksimalne inspekcijske i sudske slobode, a naši politički lideri krađu vide kao normalnu manifestaciju ljudske prirode krucijalnu za prvobitnu akumulaciju kapitala te sugeriraju da se takvo ponašanje tretira kao snalažljivost.

Tekst "Najveća bruka Olimpijskih igara u Sarajevu '84: Kako su Mate i Fahrudin opljačkali Kirk Douglasa" prenosimo sa portala Yugopapir.

"Februar 1984: Za 48 časova zatvoren restoran vlasnika Fahrudina Š, koji je glumcu Kirku Douglasu i njegovom društvu večeru naplatio deset puta skuplje, i to u dolarima ... Zatvorena još tri kafića zbog istog prestupa ...

Sve je u Sarajevu funkcionisalo gotovo savršeno za vrijeme Olimpijade, osim nekoliko privatnih sistema za - pražnjenje džepova. Jedan od tih sistema je privatna ugostiteljska radnja, vlasnik Fahrudin Š.

U srijedu, 11. februara, čulo se da je dva dana ranije u restoranu večerao glumac Kirk Douglas sa svojim društvom. Umjesto da naplati 5.400 dinara, vlasnik je uvećao račun za deset puta - naplatio je ravno 54.000. Restoran je odmah zatvoren.

Fahrudinova priča

Restoran se nalazi iznad čuvenog baščaršijskog zdanja Morića-hana... Na kucanje niko ne odgovara. Zavjesa na gornjem spratu pomakla se tek kada je vlasnik primjetio da neko slika. Časak kasnije, Fahrudin počinje da othukuje:

"Aih, aih, bolan, šta me to zadesi?"

Othukuje, ali nikako da kaže šta ga je to, zapravo, zadesilo. Greška je napravljena, a bruka će pasti na njega, nedužna. Radije bi pokazao knjigu utisaka iz njegovog restorana u koju su se ubilježili mnogi poznati gosti.

U knjizi su zaista upisana poznata imena, Vidoje Žarković, Dušan Alimpić, Branko Mamula, jedan od direktora MOK-a, Ingemar Stenmark, grupa glumaca iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta na gostovanju u Sarajevu... Svi hvale svoj provod u restoranu, niko ne kaže da vlasnik "dere" prilikom naplate računa.

"Eto vidite", kaže Fahrudin. "A, kako je bilo? Nema tu mnogo šta... U podne tog dana došao kod mene neki Mate, veli da je kelner, iz Rijeke. Traži posao. A u mene posla ovih dana kol’ko hoćeš, pa ga ja uzmem da poslužuje. Nisam ga ni prijavio, mislio sam tako, na dan-dva, dok ova Olimpijada..."

Te večeri je, zaista, Kirk Douglas došao u restoran sa svojim društvom, njih osmoro. Smješteni su u jednu prostoriju na gornjem spratu, i baš su lijepo jeli, i baš su se lijepo proveli. Vlasnik Fahrudin je posluživao dok je posluživao, svi su se zajedno slikali (za dugo sjećanje), a onda...

"Onda sam ja", objašnjava Fahrudin, "oko pola dva ujutro o’šo da kupim još mesa za sutra, a onaj Mate uzeo račun koji je dole sačinila moja žena na 5.400 dinara, dodao jednu nulu dok se popeo i naplatio pet miliona i četiri stotine hiljada."

Kad se Fahrudin vratio iz kupovine, nema više gostiju, ali nema ni Mate. Opljačkao i goste i Fahrudina. Pobjegao. Gotova priča.

Inspektorova priča

Priča šefa Tržišne inspekcije Petra Vukovića mnogo je dokumentovanija:

"U utorak 10. februara dobili smo pismenu prijavu iz Organizacionog komiteta ZOI, sa priloženim računom iz restorana iz kojeg se vidjelo da je vlasnik restorana neopravdano uvećao cijenu za deset puta i umjesto 540 starih hiljada naplatio 5,4 miliona.

Inspekcija je utvrdila opravdanost i opštinski organ je odmah donio rješenje da se restoran smjesta zatvori do 1. marta. A što Fahrudin tvrdi da je neki Mate opljačkao i njega i goste?

Hostesa koja je te večeri pratila Kirka Douglasa tvrdi, kao i ostali iz društva, da ih je cijele večeri služio Fahrudin, koji je napravio račun i naplatio – lično. Što je najteže, naplatio je u dolarima - ukupno 400 USA dolara.

Evo spiska nevolja koje su stigle, ili treba da stignu Fahrudina: sudija za prekršaje SO Stari grad, vlasniku je već izrekao zaštitnu mjeru oduzimanja dozvole za rad u trajanju od pet mjeseci; uslijediće krivična prijava zbog neosnovanog dobitka većeg od 30.000 dinara i zbog naplate u devizama; prijava opštinskom organu za prihode; prijava opštinskom organu za rad zbog zapošljavanja radne snage bez ugovora; oduzimanje imovinske dobiti ostvarene neopravdanom naplatom.

Kad je riječ o posljednjoj mjeri, inspektor kaže da je Fahrudin pokajnički donio 400 dolara u opštinu, da se vrate izvesnom gospodinu Weissu, koji je te večeri u Kirkovom društvu, platio račun.

Organizacioni komitet ZOI je ovo ponudio g. Weissu, uz izvinjenje, a g. Weiss je zamolio da se taj novac iskoristi u dobrotvorne svrhe.

"Aih, aih, bruke", othukuje i dalje Fahrudin. "I otkud to da snađe baš mene, koji sam donator... Dao sam deset starih miliona za ovu Olimpijadu."

"Dao deset, a pet odmah htio da vrati", podsmjevaju se ovdje.

U vrijeme Olimpijade, još tri lokala u Sarajevu su zatvorena po ovako hitnom postupku. To su kafići čiji su vlasnici Nedžo A, Zekija K. i Esad T. naplaćivali usluge više nego što je propisano. Da inspekcija nije bila brza, za njih bi se reklo; to su oni što izbrukaše šeher-Sarajevo.

Tekst "Najveća bruka Olimpijskih igara u Sarajevu '84: Kako su Mate i Fahrudin opljačkali Kirk Daglasa" , autor Đ. D. objavljen je u magazinu "Osmica" iz 1984. godine.

Tekst preuzet sa portala Yugopapir koji se već godinama bavi pronalaženjem, obradom i objavljivanjem što većeg broja vrednih članaka iz nekadašnje jugoslovenske nedeljne i periodične štampe. Njihov rad možete podržati kao patron via PATREON ili uplatom via PayPal