Crna Gora: U Podgorici održan peti protest 'Odupri se'

Ni ovog puta na skupu koji je protekao mirno i uz pozdravljanja policije od strane učesnika nije bilo nacionalnih ni stranačkih zastava.

AUTOR: Radio Slobodna Evropa
OBJAVLJENO: 17.03.19 u 11:06
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
"Naši čisti obrazi naša su zastava” poručeno je sa petog građanskog protesta "97 hiljada - Odupri se” crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću, koji je nedavno izjavio kako na građanskim protestima nema crnogorskih zastava.

Obraćajući se hiljadama okupljenih na podgoričkom Trgu nezavisnosti, jedan od organizatora Džemal Perović imao je niz pitanja za okupljene, ali i aktuelnu vlast: „Hoćemo li osloboditi Crnu Goru i sve njene institucije? Ima li danas većeg patriozirma nego zaustaviti pljačku državnih resursa? Možemo li se ujediniti protiv onih koji su privatizovali našu državu? Još jedno pitanje za njih: dok pljačkate državne resurse i dok se banjate po Dubaiju i Sen Tropeu, dok iznosite pare u tuđe strane banke, dok otvarate ofšor kompanije, gdje vam je državna zastava? Dok nam uvaljujete prenos cirkusa od državnog udara i dok hapsite poslanike, gdje vam je Ustav, gdje su vam zakoni, gdje vam je pravda?“.

Nakon obraćanja, više hiljada građana je u protestnoj šetnji prošlo pored zgrada Tužilaštva gdje su na pločniku razbacali glavice luka kao odgovor na nedavnu preporuku specijalnog tužioca Milivoja Katnića protestantima da je bolje "da sade luk ili nešto drugo nego da protestuju”, a potom i pored zgrade predsjednika skandirajući “Ostavke, ostavke “, “Milo-lopove” , potom pored i ostalih državnih intitucija Skupštine , Centralne banke ..

Ni ovog puta na skupu koji je protekao mirno i uz pozdravljanja policije od strane učesnika nije bilo nacionalnih ni stranačkih zastava.

Direktan povod okupljanja građana, koja su počela početkom februara, sa zahtjevima za ostavkama najviših državnih funkcionera, čelnika pravosuđa i državne televizije su navodi o izmanipulisanim izborima, korupciji u političkom i državnom vrhu i neefikasnosti pravodušne vlasti. Proteste predvode dugogodišnji civilni aktivisti, među kojima i više pristalica nekadašnjeg Liberalnog saveza Crne Gore.

Članak "​Održan peti protest 'Odupri se' u Podgorici" je objavljen na portalu Radio Slobodna Evropa 16.03.2019.