Automatizirani strojevi bi mogli zamijeniti na desetke milijuna radnih mjesta u bliskoj budućnosti

Ukoliko ste nastavnik u srednjoj školi, imamo dobre vijesti za vas. Ukoliko ste kuhar, onda baš i nemamo.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 24.04.19 u 05:25
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
U narednih 30 godina napredni roboti i automatizirani strojevi bi mogli zamijeniti na desetke milijuna radnih mjesta. Koji poslovi će nestati, a koji će nastaviti cvjetati dok naši budući robotski gospodari polako jačaju?
 
Infografika koju je napravio Titlemax prikazuje pedeset najčešćih zanimanja u SAD-u i koje su šanse da će ih u bliskoj budućnosti zamijeniti automatizirani procesi bez potrebe za ljudskom radnom snagom. Rezultati su dobiveni kombiniranjem podataka sa američkog Zavoda za statistiku rada i informacija sa web stranice Will Robots Take My Job?“ koja se temelji na studiji o digitalizaciji i zapošljavanju u budućnosti provedenoj 2013.godine.
 
Ukoliko ste nastavnik u srednjoj školi, imamo dobre vijesti za vas. Ukoliko ste kuhar, onda baš i nemamo.
 
No, nemojte se previše brinuti. Tijekom povijesti su nove tehnologije revolucionizirale prirodu zapošljavanja, često ostavljajući radnike u strahu da će uskoro biti nepotrebni. Međutim, nova tehnologija je značila i stvaranje novih prilika i novih poslova. Nije naše da znamo budućnost ali mnogi tvrde da predstojeće promjene svjetske radne snage neće biti iznimka (osim ako roboti zaista ne preuzmu sve).

Za Front Slobode prevela Ružica Ereš