U Poljskoj pronađena masovna grobnica stara pet tisuća godina

Iako se ne zna uzrok ovog masaskra, čini se da su stariji muškarci iz ove obitelji uspjeli pobjeći, a znanstvenici prema tome tvrde da su oni možda pokopali svoje najmilije.

AUTOR: Science Mag
OBJAVLJENO: 13.05.19 u 14:25
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Petnaest muškaraca, žena i djece otkrivenih u masovnoj grobnici, staroj pet tisuća godina pronađenoj u blizini sela Koszyce u južnom dijelu Poljske, vjerojatno je umrlo na brutalan način: svi su ubijeni udarcima u glavu. Ipak, uredan i sistematičan raspored  tijela ukazuje na to da su brižno pokopani. Nove genetske analize sada otkrivaju da su svi ubijeni pripadali jednoj široj obitelji, što nudi intiman uvid u ovu tragediju iz brončanog doba.
 
Kako bi otkrili njihov identitet, tim genetičara je proučavao genome svih 15 kostura. Kad je postalo jasno da su svi pojedinci bliski srodnici, znanstvenici su provjerili raspored u kojem su pokopani. Saznali su da su majke pokopane uz svoju djecu, a braća i sestre jedni uz druge. Očevi i drugi muški srodnici nisu bili s ovom skupinom, objavili su znanstvenici u Zborniku radova Nacionalne akademije znanosti.
 
Kako prenosi portal Science Mag, pripadali su srednjoeuropskoj kulturi globularne amfore – koja je dobila ime po gomoljastim keramičkim posudama unutar grobova – te su živjeli u neposrednoj blizini druge kulture tog doba, kulture vrpčaste keramike. Ne zna se mnogo o interakcijama između ovih dviju skupina, ali neki znanstvenici nagađaju da se borba za resurse između njih često pretvarala u nasilje, posebno u razdoblju širenja kulture vrpčaste keramike diljem Europe. Jedna od takvih smrtonosnih pojava mogla je dovesti do ubijanja skupine pronađene u masovnoj grobnici Koszyce.
 
Iako se ne zna uzrok ovog masaskra, čini se da su stariji muškarci iz ove obitelji uspjeli pobjeći, a znanstvenici prema tome tvrde da su oni možda pokopali svoje najmilije.


Za Front Slobode prevela Ružica Ereš