Alabama donosi zakon o totalnoj zabrani pobačaja

Ukoliko je guvernerka Ivey potpiše, ova mjera će biti jedna od više od 300 zakona koji dovode u pitanje pristup abortusu u SAD-u.

AUTOR: BBC
OBJAVLJENO: 15.05.19 u 15:22
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Zakonodavci u Alabami su donijeli zakon kojim se zabranjuje pobačaj u gotovo svim slučajevima, što je trenutno najstroži zakon u SAD-u, prenosi BBC.
 
Državni senat odobrio je zakon s 25 glasova za i 6 glasova protiv, odbacujući izuzetke za slučajeve silovanja ili incesta.
 
Novi zakon će se dostaviti republikanskoj guvernerki države Alabama, Kay Ivey. Ona nije rekla hoće li ga potpisati, ali je poznata kao protivnica pobačaja.
 
Ograničenja prava na pobačaj ove su godine već uvedena u 16 američkih država.
 
Aktivisti se nadaju da će značajna presuda Vrhovnog suda u iz 1973., kojom je legaliziran pobačaj u SAD-u, osporiti novi zakon u Alabami.
 
Početkom ovog mjeseca zakon je donesen u Zastupničkom domu Alabame sa 74 glasa za i 3 glasa protiv.
 
Prema novom zakonu, pobačaj će biti dopušten samo u određenim okolnostima kada je potrebno zaštititi život majke.
 
Iz Nacionalne organizacije za žene su zabranu nazvali neustavnom i kazali kako je u pitanju „transparentan napor za uspostavljanjem političke podrške kandidatima koji su protiv abortusa na predstojećim izborima.“
 
Staci Fox iz Planned Parenthood Southeast Advocates je nazvala odluku „mračnim danom za žene u Alabami i ostatku zemlje.“
 
U priopćenju je rekla kako će se političari iz Alabame „zauvijek stidjeti zbog ovog glasovanja, a mi ćemo se pobrinuti da svaka žena zna tko je odgovoran.“
 
Republikanski zastupnik Terri Collins koji je zagovornik ovog zakona, izjavio je: „Naš zakon kaže da je beba u maternici osoba.“
 
Demokratski senator države Alabama, Bobby Singleton, kazao je kako ovaj zakon „kriminalizira liječnike,“ te kako je u pitanju pokušaj muškaraca „reći ženama što da rade sa svojim tijelima.“
 
Republikanski senator Clyde Chambliss koji je podržao zakon izjavio je kako će on omogućiti državi „da se izravno obrati Vrhovnom sudu kako bi osporio slučaj Roe vs Wade“ (odluku iz 1973.).
 
Prije početka debate, demokrat Rodger Smitherman je rekao: „Ovo znači da 12-godišnjoj djevojčici, koja je ostala trudna zbog incesta i silovanja, govorimo kako nema izbora.“
 
Ovaj zakon ide dalje od nedavno donesenog zakona u drugim dijelovima SAD-a o zabrani pobačaja nakon što se pojave fetalni otkucaji srca („heartbeat“ laws), što se obično događa oko šestog tjedna trudnoće.
 
Prema mjerama donesenim u Alabami, osiguravanje pobačaja u bilo kojoj fazi trudnoće bilo bi ozbiljno krivično djelo.
 
To znači da bi se liječnici suočili sa zatvorskom kaznom od 10 godina zbog pokušaja prekida trudnoće i sa zatvorskom kaznom od 99 godina ukoliko provedu postupak pobačaja.
 
Žena koja bi tražila pobačaj ne bi bila kazneno odgovorna.
 
Zakon će omogućiti pobačaj u slučajevima kada je život majke ozbiljno ugrožen.
 
U tekstu zakona se navodi da je više fetusa pobačeno nego što je ljudi ubijeno u „Staljinovim gulazima ili kambodžanskim poljima smrti.“
 
Pobornici zakona pozdravili su neizbježan izazov na saveznom sudu ukoliko ova mjera postane zakon. Pro-choice skupine su se obvezale da će protiv ove mjere poduzeti pravne radnje.
 
Kreatori zakona očekuju poraz na nižim sudovima, ali se nadaju da će doći do Vrhovnog suda. Njihov je cilj konačno poništiti odluku Roe vs Wade.
 
Ohrabreni postavljanjem dva konzervativna suca koje je nominirao Trump, aktivisti koji su protiv pobačaja žele vratiti jedno od najizazovnijih pitanja u Americi pred najviši sud u zemlji.
 
Eric Johnston, osnivač Alabama Pro-life Coalitiona koji je pomogao pri izradi nacrta zakona, kazao je za NPR: „Promijenila se dinamika. Promijenili su se suci, mnogo toga se promijenilo od tog vremena, mislim da je došlo vrijeme da napravimo veći i ozbiljniji korak.“
 
Ukoliko je guvernerka Ivey potpiše, ova mjera će biti jedna od više od 300 zakona koji dovode u pitanje pristup abortusu u SAD-u.
 
Nalet ovakvih mjera naveo je aktiviste da upozore kako će dijelovi SAD-a postati „pustinja“ kada je u pitanju pobačaj.
 
Na drugom kraju političkog spektra, demokrati su u Virginiji donijeli prijedlog zakona koji bi omogućio pobačaje u trećem tromjesečju sve do trenutka rođenja djeteta, međutim, taj zakon nije prošao razinu odbora.


Za Front Slobode prevela Ružica Ereš