Šesnaestogodišnjakinja iz Malezije počinila samoubojstvo nakon Instagram ankete

Ramkarpal Singh, zastupnik u sjeverozapadnoj državi Penang, naveo je kako bi oni koji su glasali za njenu smrt mogli biti krivi za nagovor na samoubojstvo.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 16.05.19 u 09:53
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Šesnaestogodišnja djevojka iz Malezije se ubila nakon što je postavila anketu na Instagram u kojoj je pitala pratitelje treba li živjeti ili umrijeti, izvjestila je malezijska policija.
 
„Vrlo je važno, pomozite mi izabrati – D ili L,“ napisala je šesnaestogodišnjakinja pratiteljima u anketi, prenosi The Independent.
 
Šef policije u malezijskoj saveznoj državi Sarawak, Aidil Bolhassan, je izjavio da su djevojku pronašli mrtvu ispred zgrade u gradu Kuching na otoku Borneu. Dodao je kako je D značilo smrt (death), a L život (life).
 
„69 posto Instagram pratitelja djevojke ju je u anketi podržalo da počini samoubojstvo,“ rekao je.
 
Šef policije je dodao kako je djevojka očito patila od depresije te da je i na Facebooku objavila status u kojem je pisalo: „UMORNA SAM I ŽELIM ODUSTATI OD ŽIVOTA.“
 
Kazao je i kako je izgledno da je djevojka skočila s trećeg kata shopping centra u smrt.
 
Ramkarpal Singh, zastupnik u sjeverozapadnoj državi Penang, naveo je kako bi oni koji su glasali za njenu smrt mogli biti krivi za nagovor na samoubojstvo.
 
Rekao je: „Bi li djevojka još uvijek bila živa da ju je većina pratitelja na Instagramu odgovorila od samoubojstva? Da li bi poslušala savjete pratitelja da potraži profesionalnu pomoć da su je oni predložili?“
 
Malezijski zakon nalaže smrtnu kaznu ili zatvorsku kaznu do 20 godina svakomu za koga se dokaže da je nekog poticao na samoubojstvo.
 
Syed Saddiq bin Syed Abdul Rahman, malezijski ministar mladeži i sporta, također je pozvao na istragu okolnosti smrti djevojke i istaknuo potrebu za raspravama o mentalnom zdravlju na državnoj razini.
 
„Velika je nesreća izgubiti jedan mladi život na ovaj način,“ izjavio je.
 
Policija sumnja da je itko drugi bio umiješan u smrt ove djevojke. Njezino je tijelo prevezeno u Odjel za sudsku medicinu Opće bolnice u Sarawaku kako bi se izvršila obdukcija.
 
Instagram je u veljači najavio kako će dodati „zamagljivanje osjetljivih sadržaja“ kako bi se blokirale fotografije koje potiču na samoozljeđivanje ili samoubojstvo. Slike će biti zamagljene sve dok korisnik izričito ne navede da želi vidjeti osjetljiv sadržaj.
 
Ovaj potez je uslijedio nakon smrti mlade Britanke Molly Rusell, čiji su roditelji rekli kako je njihova kći počinila samoubojstvo nakon što je na Instagramu gledala objave o samoozljeđivanju.

Za Front Slobode prevela Ružica Ereš