Život ispisan tintom: Historija i simbolika ruskih zatvorskih tetovaža

Sirene na stomaku označavaju pedofile; slike djevojaka umotanih u svoje haljine silovatelja; silovani zatvorenici na svom kuku ili leđima imaju istetoviranu djevojku.

AUTOR: Slavorum
OBJAVLJENO: 19.05.19 u 09:56
http://bit.ly/2JkfSKr
U svijetu s druge strane zakona postoji jedinstveni tajni jezik koji je ostao skriven  više od jednog stoljeća. Nastao je kada su vlasti željele kazniti i poniziti prekršitelje zakona, no ubrzo je postao jedna od najzloglasnijih tradicija u ruskom podzemlju. Prihvatanje tetovaža kao simbola prkosa, statusa i ponosa je bila prekretnica koja je zauvijek promijenila običaje podzemlja. Ipak, svaka kap tinte na koži mora imati pokriće u prošlosti kriminalca jer svaka ilustracija ima specifično značenje, te simbolizira rang u zatvorskoj hijerarhiji. Drugim riječima, tetoviranje ilustracija koje su karakteristične za kriminalce višeg ranga bez pokrića može imati ozbiljne posljedice poput nasilnog uklanjanja tetovirane kože, silovanja i smrti.

Iako komplentno dekodiranje jezika tetovaža ostaje nemoguće, dubljim istraživanjem historije i simbolizma se možemo približiti razotkrivanju tajnog načina komunikacije unutar jedne od najzatvorenijih i najopasnijih organizacija na svijetu, piše Tatjana P.  za Slavorum.

Porijeklo i historija tetoviranja kriminalaca u Rusiji

Mnogo prije nego što su tetovaže postale sastavni dio popularne kulture, one su bile uobičajna praksa za vrijeme Ruskog carstva i Sovjetskog saveza za obilježavanje vojnih dezertera i zatvorenika. Pobunjenicima protiv vlasti bi na čelo tetovirali slova KAT, što je skraćenica za riječ каторжник, u prevodu zatvorenik radnog logora Каторга, kažnjeničke kolonije u Sibiru. Zbog svoje simbolike, KAT tetovaža je i danas popularna kod zatvorenika.

1863. godine je usvojen zakon kojim se zabranjuje prislino tetoviranje kriminalaca, čime je završena dotadašnja praksa. Međutim, tetoviranje je već postala jedna vrsta tradicije među zatvorenicima, i ta tradicija je u narednim decenijama postajala sve popularnija. Za vrijeme Staljinove vladavine su se čak i najmanji zločini strogo kažnjavali, tako da su zatvori bili puni i bilo je neophodno uspostaviti neku vrstu hijerarhije među zatvorenicima. U skladu s kaznenom prošlosti kriminalca se određivalo njegovo mjesto u hijerarhiji. Na osnovu njegovog dosjea, zatvorenik bi tetovirao odgovarajuće kombinacije tetovaža poznate kao фрак с орденами (frak s medaljama). Kako bi tetovirali zatvorenike, tattoo majstori su koristili pištolj pod nazivom машинка i tintu koja se nazivala мазут, koja je bila napravljena od gume i urina. Nakon 1970. godine je došlo do primjetnog pada tetoviranja u ruskom kaznenom miljeu zbog popularizacije tetoviranja među običnim ljudima.

Dizajn i simbolika

Iako unutar krininalne zajednice tetovaže pružaju potpunu transparentnost nečije prošlosti i statusa, one se nikada ne trebaju doslovno tumačiti. Biblijske slike, epolete, zvijezde, lubanje i životinje su uobičajni motivi, iako se ovaj popis značajno povećao tokom godina.

Zvijezde i epolete

Budući da su se tetovaže mogle dobiti samo u skladu sa statusom, određene ilustracije su dopuštene samo najvišem rangu. Kako bi dosegli taj rang, kriminalci se moraju odreći svoje porodice, ne smiju se ženiti ili imati djecu, ne smiju posjedovati bilo kakvu imovinu, niti smiju poreći svoj stil života, čak ni pred vlastima. Oni obično na ramenima imaju istetovirane epolete i zvijezde, a na koljenima zvijezde, što se može protumačiti kao "Ne klečim ni pred kim".

Religijski prikazi

Svaki ugledni lopov u svojoj kolekciji tetovaža mora imati svetu Mariju, križeve i crkve. Crkve se obično tetoviraju na leđima ili prsima, broj kupola simbolizira broj osuda, a zvona znače dugu kaznu bez mogućnosti pomilovanja. Tetovaža svete Marije koja drži dijete znači ''Ja sam sin zatvora '', i smatra se kako štiti one koji žive kao lopovi od najranije mladosti.

Prisilne tetovaže

Ponižavanje drugog zatvorenika, kažnjavanje ili spuštanje njegovog ranga se često čini praksom prisilnog tetoviranja. Sirene na stomaku označavaju pedofile; slike djevojaka umotanih u svoje haljine silovatelja; silovani zatvorenici na svom kuku ili leđima imaju istetoviranu djevojku. Tačkice oko usta ili očiju se prisilno tetoviraju homoseksualcima u zatvoru.

Ostali simboli

Tetovaže lubanja su karakteristične za ubice, dok krvnik s kapuljačom znači kako je zatvorenik ubio člana porodice. Oči na prsima znače "Posmatram vas", dok oči u donjem dijelu stomaka označavaju homoseksualca. Nož kroz vrat pokazuje da je zatvorenik počinio ubistvo u zatvoru, te da je na raspolaganju da bude unajmljen za druga ubistva. Zvona na nogama pokazuju da služi svoju robiju ‘do zadnje minute’ (ruski izraz: do zvona), a okovi na gležnjevima označavaju da je svki put dobio više od pet godina zatvora. Svaki vrh na zvijezdi predstavlja godinu dana zatvora. Zatvorenici koji najvjerovatnije neće nikada izaći iz zatvora često imaju istetovirane kapke.

U svijetu u kojem se čovjek bez tetovaža smatra bezvrijednim, tetovaža predstavlja mnogo više od slike na koži. Danas više od 95% osuđenika u strogim ruskim zatvorima ima tetovaže koje simboliziraju kriminalnu prošlost. Za razliku od bilo koje druge zajednice na svijetu, ruski kriminalni krugovi su stvorili i sačuvali tajni jezik u slikama koji nastavlja da fascinira, straši i šokira posmatrače, ali koji čini razliku između života i smrti zatvorenika.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico