Pronađena nova odaja u ostacima raskošne Neronove palače

Prostorije palače su bile obložene bijelim mramorom, umjetničkim djelima i čak 35.5 metara visokim kipom Nerona. Arheolozi vjeruju da je imala više od 300 soba, a bila je namijenjena za zabave.

AUTOR: Tom Hale, IFLScience
OBJAVLJENO: 22.05.19 u 09:30
http://bit.ly/3252nab
U pećinskim dubinama velike palače rimskog cara Nerona, izgrađenoj u svrhu dekadentnih kućnih zabava, arheolozi su pronašli skrivenu odaju koju nitko nije ni pogledao gotovo dvije tisuće godina, prenosi IFLScience.

Davno nestalu „Odaju sfinge“, kako su je nazvali, nedavno je otkrio Arheološki park Koloseum u Rimu tijekom znanstveno-istraživačkog projekta u Neoronovoj slavnoj hedonističkoj kupoli Domus Aurea (Zlatna kuća). Prije skoro dvije tisuće godina, Neron je dao izgraditi ovu ogromnu palaču u srcu drevnog Rima nakon što je Veliki požar 64. godine (za koji je baš iz ovog razloga optužen) oslobodio prostor za nekretnine u gradu.

Odaja je djelomično uništena, ali i dalje se mogu nazrijeti nekada žarke freske koje su ukrašavale prostoriju, uključujući slike prirode, vodenih stvorenja, ratnika, pantera, boga Pana, kentaura i sfinge.

„Odaja sfinge, kako smo je nazvali, ostala je u mraku gotovo dvadeset stoljeća, a sada nam govori o duhovima Neronove vladavine,“ izjavila je u priopćenju direktorica Arheološkog parka Koloseum Alfonsina Russo.

„Otkriće ove odaje je dio znanstveno-istraživačke strategije koju je proveo park, a nastavlja se svakodnevno uz intervencije obnavljanja.“

Čak i prema standardima antičkih careva, Domus Aurea je bila neumjerena. Prostorije palače su bile obložene bijelim mramorom, umjetničkim djelima i čak 35.5 metara visokim kipom Nerona. Arheolozi vjeruju da je imala više od 300 soba, ali nijedna od njih nije bila spavaća soba, kuhinja ili kupaonica, što ukazuje na to da je izgrađena isključivo u svrhu zabavljanja i pokazivanja careve moći.

Ne zna se za što je korištena novootkrivena odaja, ali vrlo je vjerojatno svjedočila divljim pričama svog vremena.

„Neron je imao najbolje zabave ikad,“ rekao je profesor Andrew Wallace-Hadrill. „Tristo godina nakon njegove smrti, i dalje su se na velikim spektaklima davali žetoni s njegovim likom – uspomena na najvećeg showmana svih vremena.“

Neki tvrde kako je grandioznost ove palače precijenjena kako bi se mogla delegitimizirati Neronova vladavina, međutim, zapisi njegovih suvremenika ne postoje, a sve što znamo o njemu se temelji na zapisima rimskih povjesničara koji su pisali 50 godina nakon njegove vladavine. Bez obzira na to, palača je uništena odmah nakon Neronove smrti (počinio je samoubojstvo jer je proglašen državnim neprijateljem) 68. godine, zato što su je njegovi nasljednici smatrali sramotnom. Ponovno je otkrivena tek krajem 15. stoljeća, nakon što je nepoznati mladić slučajno upao u pukotinu na brdu.


 
Prevela: Ružica Ereš